Gazdaság

Óriások csatája

Kereskedelmi háború alakulhat ki Kína és az Egyesült Államok között.

Panaszt tett az Egyesült Államok Kína ellen két témában is, a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kedden. Washington azt kifogásolja, hogy Peking nyíltan támogatja a filmekkel, zenékkel és könyvekkel, valamint a szoftverekkel folytatott kalózkodást, ugyanakkor akadályozza e termékek legális importját. Kína se késlekedett a reakcióval, mondván: az amerikai lépés súlyosan ronthatja a két ország együttműködését és a kétoldalú kereskedelmet. Amerikai részről ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a WTO-panaszt nem szabad ellenségeskedésként értékelni és nem kívánnak kereskedelmi háborút indítani Kína ellen. A kínai reakciók azonban éppen ennek ellenkezőleg értékelték a lépést.

Kína időről időre megpróbál ugyan eredményeket felmutatni a szellemi termékekkel való kalózkodás elleni küzdelemben, ám az érvelésnek általában része az is, hogy fejlődő ország lévén ehhez időre van szüksége. A Reuters ugyanakkor megjegyzi, hogy mozifilmek és CD-lemezek kalózkópiáit nyíltan árulják a kínai városok üzleteiben és az utcasarkokon, nagyjából 1 dollárért. A hírügynökségnek nyilatkozó kereskedelmi jogászok szerint Washington aligha kockáztatott volna meg egy ekkora politikai és kereskedelmi súllyal bíró lépést, ha nem lenne teljesen biztos a dolgában.

Az amerikai kereskedelmi hiány Kínával szemben tavaly rekord szintre, 232 milliárd dollárra duzzadt. A törvényhozás alsóháza ennek nyomán keményebb fellépést sürgetett, ez kényszerítette rá az országot a nemzetközi fellépésre. Washington hangsúlyozza, hogy továbbra is nyitott a kérdés kétoldalú rendezésére – annál is inkább, mivel WTO-n belül ez legalább egy évet vesz igénybe -, azonban leszögezi, hogy a szellemi termékek kalózkodása évi több milliárd dollár kárt okoz az Egyesült Államoknak, ezért kénytelen komolyan venni az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik