Gazdaság

Wágner Tibor

Az egykor minőségi szakvásár egy német, belpiaci műszaki látványossággá alakult át - vélekedik a Sony Ericsson régióigazgatója a tegnap zárult hannoveri CeBIT-ről.

– Kopik a fénye az informatikai ipar legmegbecsültebb európai seregszemléjének, a CeBIT-nek, cége mégis bizalmat szavazott a rendezvénynek. Azután is, hogy a mobiltelefónia piacvezetője, a Nokia már távolmaradásával tüntetett. Utoljára szándékoznak elhagyni a süllyedő hajót?

– Mi is csak korlátozott erőforrásokkal vettünk részt Hannoverben, és magam is úgy vélem, hogy az egykor minőségi szakvásár az évek során egy német, belpiaci műszaki show-vá alakult át. Ezt a korábbi csúcsévekhez képest megcsappant látogatószám is igazolja.

– Gondolom, a mobiltávközlési piac által inkább preferált 3GSM kiállítás Önt is jobban felvillanyozza?


Wágner Tibor 1

Fotó: Lakos Gábor

– Az sem igazán. Azt vallom, helyi szinten sokkal jobb körülmények között be lehet mutatni a termékeket a szakmai közönségnek, mint bármilyen csillogó-villogó szakvásáron. Hogy a 3GSM kiállításon résztvevővé váltunk, azt nem feltétlenül üzleti, sokkal inkább iparági kényszer is szülte.

– A reprezentációs hajlamnak tudható be, hogy a Sony és az Ericsson 2001-es egyesülése óta komoly piaci pozícióra tett szert a másik brand-egyesítő céghez, a BenQ-Siemenshez képest, amely finoman szólva sem lehet büszke a sikereire?

– Nem egészen. A mi frigyünkbe az Ericsson a mobiltechnológiai tudását adta, míg a Sony a szórakoztató elektronikait. Volumenértékesítésünk világszinten a negyedik, a hazai piacon – ahol tavaly becslésem szerint 2,5 millió mobil kelt el – a második szintre emelt minket. Említett versenytársunk egy költséghatékony távol-keleti gyártó, amely a mobiltávközlésben sosem járt az élen. Mi viszont ráfeküdtünk a multimédia-vonalra és a győzni akarás is dolgozik bennünk.

– Miközben a műhelyekben folyik a szakmunka. Jól tudom, hogy cége hamarosan a mobilokba csempészi a Sony televízió brandjét, a Braviát?

– Egyelőre csak Japánban kapható ilyen márkanévvel is ellátott termékünk, de minden bizonnyal Európában is teret nyer a digitális televíziózás, és akkor itt is elérhető lesz.

– Kell ez? Magyar mobilfelhasználók körében végzett kutatások nem egyszer hozták azt az eredményt, hogy elég, ha a telefonnal hívást indítani, fogadni és sms-ezni lehet.

43 éves, nős, két lánya van
Végzettsége: villamosmérnök (Kandó Kálmán Műszaki Főiskola)
Kedvencek
Könyv › Gabriel García Márquez: Száz év magány
Film › Apokalipszis most
Zene › Deep Purple
Hobbi › futás, motorozás

– Azok régi kutatások lehettek. Az alapfunkció kívánságlistához ma már a színes kijelző és a kamera is felzárkózott.

– Akkor miért erőltetik a multimédiás megoldásokat? S az Apple iPhone-jától, amely szintén multimédiás funkciókban erős, tartanak a cégénél?

– Szó sincs róla. Technológiailag az Apple nem jár az élen ezzel a termékével, nincs benne 3G, ehhez képest viszont drága, úgyhogy nem hiszem, hogy a készülék forradalmat csinálna.

– A forradalom Budapesten is elmaradt.

– Örülök, hogy enyhültek a zavargások. A főpolgármesterre eresztett tojászáport kissé erősnek éreztem, miként az is, hogy a miniszterelnök nem szólalt meg a rendezvényen, az államfő pedig részt sem vett a délelőtti megemlékezéseken.

– Keveseknek tűnt fel, az ország fele ugyanis útra kelt. Csütörtökön és pénteken is olyanok voltak az autópályák, mint egy Spielberg filmben, amikor mindenki menekül a világvége elől.

– Nem a félelem vitte el az embereket. Elegük van a politikából, annak alacsony hatékonyságából, torz hazai célrendszeréből, miként nekem is a sokat hallott kedvenc politikai közhelyemből. Egyes politikusok azt mondják, hogy az ország nem működtethető részvénytársaságként. Teljes mértékben persze nem, mindenesetre használhatók lennének az üzleti életben kifejlesztett vezetés-, szervezéselméleti, teljesítményértékelési és motivációs rendszerek. Egyszer érdemes volna kipróbálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik