Gazdaság

Homárszemmel

A röntgencsillagászat az asztrofizika egyik legdinamikusabban fejlődő területe, ugyanis a legújabb eredmények jó része a röntgen- és egyéb nagy energiájú elektromágneses tartományában végzett megfigyeléseken alapul.

Ezért is tervezi az Európai Űrügynökség egy új röntgenteleszkóp beindítását; ezt talán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) telepítenék. A távcső ráadásul egyedülálló technológián alapulna, amely lehetővé teszi a teljes égbolt megfigyelését.


Homárszemmel 1

A Lobster, azaz homár nevű űrtávcső legalább tízszer érzékenyebb lesz, mint a ma létező legkorszerűbb röntgenteleszkópok, mégpedig azért, mert építése során az úgynevezett „homár” geometriát alkalmaznák. Ez lényegében a rák látószervét utánzó koncepció. A homár és egyéb, a sötét tengerfenékhez alkalmazkodott állatok szeme ugyanis nem a fénytörés elvén fókuszálja a fénysugarakat a retinára, mint az emberi szemgolyó, vagy az ízeltlábúakra általában jellemző összetett szemekben lévő kitinprizmák, hanem a tükrökhöz hasonlóan visszaverődéssel továbbítja a fotonokat az ideghártyára. Ez pedig a szemet alkotó sajátos felépítésű és tükröző bevonattal rendelkező apró csatornáknak köszönhető. A teleszkópot tervező brit kutatók ezt a természetes szerkezetet másolták le. A készülő teleszkóp helye azonban kissé bizonytalan: Nagy-Britannia nem vesz részt az ISS építésében, ezért a Lobster telepítésének adminisztratív akadályai lehetnek. A britek így alternatív űreszközt keresnek az eszköz kozmoszba juttatásához: erre szerintük egy orosz műhold éppen megfelelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik