Gazdaság

Bontják a vonalat?

A szinte ingyenes internet alapú telefonálás robbanásszerű terjedése a vállalati kommunikációban is változásokat indított el.



Bontják a vonalat? 1
Bontják a vonalat? 2

Megspóroltunk négy repülőjegyet és négy éjszakányi szállodát, amikor a projekt vezetőjével mindannyian számítógépen működő, internetes telefonos program segítségével beszéltük meg, hogy a megrendelő milyen változtatásokat kér – meséli egy külföldre sokat dolgozó kis reklámgrafikai cég menedzsere. „A legjobb az egészben, hogy öten egyszerre, konferenciabeszélgetésben dolgoztunk” – teszi hozzá. Ha valaki valamit nem értett, egy kattintással átküldhette minden résztvevőnek, hogyan is fog kinézni az új céges embléma, a többiek pedig közben szöveges üzenetekben tehették meg apró megjegyzéseiket. Amikor a megrendelt prospektus teljes képi világára voltak a partnerek kíváncsiak, egyszerűen egy webcímre mutató linket küldött, amit minden résztvevő pár másodpercen belül maga előtt látott, s közösen vitathatták meg a részleteket. Mindezt pedig a „telefon” előtt eltöltött két óra ellenére ingyen tehették meg.



Bontják a vonalat? 3

Az Ázsiában, Amerikában és Európában az irodáikból beszélgető felek aznap délután szerencsések voltak, mert éppen nem akadtak minőségi problémák. A mindennapi tapasztalatok szerint viszont tíz számítógépek közötti hívásból egyszer hoppon maradunk, azaz gyatra minőségű a hangátvitel, főleg mert a szóban forgó megoldás szűk keresztmetszetének számító szélessávú internet hálózat igen leterhelt. Mostantól mégis gyakorlatilag bárkivel – akinek gyors internet-hozzáférése van – korlátok nélküli, szorosabb kapcsolatot tarthatunk, akkor is, ha éppen Amerikában, vagy Ausztráliában él vagy dolgozik, hiszen ha mindketten telepítettünk ilyen programot, akkor egy fillérbe sem kerül az eszmecsere. Amennyiben a fogadó oldalán nincs is internetelérés vagy IP (internet protocol) alapon működő telefonkészülék, ez az újfajta telefonálás akkor is jóval olcsóbb, mint a hagyományos.




Bontják a vonalat? 4

Hogyan működik a VOIP?


TELEFONHÍVÁS. Amikor hívást indítunk, a beszélgetést kis adatcsomagokra bontja a számítógép. E csomagokat a tárcsázott számra irányítják a hálózati eszközök.
A HÁLÓZATON ÁT. A hangot tartalmazó adatcsomagok elsőbbséget élveznek a többi hálózaton utazó adattal szemben, így azoknál gyorsabban célba jutnak. A beszélgetés mellett lehetőség van videó-konferenciák lebonyolítására, e-mail, valamint fájlok küldésére is.
ÁTJUTÁS A HAGYOMÁNYOS HÁLÓZATBA. A hagyományos telefoncégeknél lévő számítógépek (szerverek) kapcsolják össze az IP-telefonokat a hagyományos telefonvonalakkal és a mobiltelefonokkal, de ezért díjat kell fizetni.
HAGYOMÁNYOS TELEFONOK HÍVÁSA. Amennyiben IP-telefonról hagyományos készüléket hívunk, a rendszer azonnal felismeri ezt, és a telefontársaság szerveréhez küldi a hangadatokat. Ez a gép érzékeli az ilyen adatokat, és hívást indít a hagyományos hálózatba.
HÁLÓZATON BELÜLI HÍVÁS. A modern, úgynevezett csomagkapcsolt hálózatok – a digitalizálásnak köszönhetően – sokkal hatékonyabbak a hagyományos hangátvitelnél. Az adatcsomagok ugyanis nem egy úton, hanem szám-talan internetszerveren ke-resztül, mégis villám-gyorsan jutnak célba, így kevéssé terhelik a hálózatot.

Bontják a vonalat? 4
Bontják a vonalat? 6

FÁZISKÉSÉSBEN. És mindez nem utópia: már nem csak a spórolni vágyó, élelmes fogyasztók és a „infotech guru netfüggők” hobbija az IP telefon. Világszerte akadnak cégek, ahol a belső kommunikációt ilyen számítógépes megoldásokra építik. Sőt, a komolyabb megoldásokat kedvelők számára integrált rendszerekkel, azaz a hálózati kommunikációt, internetet, telefonálást ötvöző megoldásokkal szolgálnak az iparág szereplői.

Az otthoni (vagy kisvállalati) személyi számítógép és az internet segítségével létrejött beszélgetések egyik úttörője a Skype elnevezésű szoftver. Ezzel az ingyenesen letölthető és használható programmal a világhálóhoz kapcsolódó bármelyik felhasználót „felhívhatjuk”, amennyiben ő is regisztrált tag; a Skype esetében ez 55 millió (!) felhasználót jelent. A kommunikációhoz (a számítógépen és a kapcsolaton kívül) mindössze egy hangszóróra és egy mikrofonra van szükség. Persze a robbanásszerű terjedéshez nagy internetes lefedettségre is szükség lenne idehaza, méghozzá rengeteg széles sávú kapcsolatra. Magyarország így a szokásos egy-két évnyi fáziskéséssel indulhat a most bontakozó VoIP (Voice over internet protocol) versenyben. A magyar háztartások mindössze 32-34 százalékában van PC, és csupán 16 százalékos az internettel ellátott otthonok aránya. Némi vigasz, hogy eddig már több mint 450 ezer háztartásban, azaz az összes háztartás több mint egytizedében fizettek elő a szélessávú internetre.

A technológia persze semmiképpen nem tekinthető újnak, több hagyományos telefonszolgáltató már évek óta használja a nagy telefonközpontok közti adatátvitelre, különösen a külföldre irányuló hívások esetén (az e megoldást világszerte igénybe vevők száma az elmúlt egy évben 5-ről 11 millióra nőtt). Egy-két éve létezik már az IP alapú telefonálás mindennapi változata is; nyilván sokan ismerik és használják azokat a telefonkártyákat, amelyek 9,9, 19,9 vagy éppen 29,9 forintos és hasonló percdíjakkal csábítanak külföldi hívásokra.

A JÖVŐ ÜZLETE. A felfokozott hangulatot mi sem bizonyítja jobban, mint a nemrégiben tető alá hozott megállapodás a Skype megvásárlásáról. Az eredetileg online aukciók szervezésével foglalkozó, mára hatalmas, több lábón álló vállalattá növő eBay 2,6 milliárd dollárt fizetett az összeghez képest kimutathatatlan csekély forgalmú, nyereséget soha fel nem mutató cégért (Figyelő, 2005/38. szám).





Bontják a vonalat? 4

Kisszótár


SZÉLESSÁVÚ INTERNET. A hagyományos modemes elérésnél legalább 10-szer, de akár 100-szor is gyorsabb internetes letöltési sebességet lehetővé tevő kapcsolódás a világhálóhoz.
IP. Internet protocol – a világháló és az internet alapú hálózatok egyik alapvető szabványa (protokollja). Ennek alapján épülnek fel az internet adatcsomagok legalapvetőbb részei, amelyek azt garantálják, hogy az adatcsomag megérkezzen a célállomásra.
VOIP. Voice over internet protocol – az internetes világhálózat segítségével lebonyolított hanghívás.
IP-TELEFON. Olyan, a telefon minden funkciójával bíró készülék, amely számítógép közbeiktatása nélkül is képes internetes alapú telefonálásra; fogyasztói ára jelenleg 20-40 ezer forint körüli.
WIFI. A HiFi (high fidelity – magas szintű hanghűség) mintájára képzett mozaikszó (wireless fidelity – drótnélküli érzékenység); a gyakorlatban vezeték nélküli mobil adatát-vitelt jelent. VoIP szoftverek-kel kombinálva egy WiFi-vel ellátott notebook lényegében „mobiltele-fonként” is működ-het. (Igaz, WiFi-lefedettség inkább a belvárosban, éttermekben, szállodákban vagy reptereken van.)
MIKROHULLÁMÚ INTERNET. Az AM Mikrohoz vagy a UPC Directhez hasonló, kábelt nem igénylő, földi sugárzású jelekkel operáló szélessávú internetelérés.

Bontják a vonalat? 4
Bontják a vonalat? 6


A megállapodás racionalitását az is megkérdőjelezi, hogy a piaci teljesítmény függvényében a következő években a teljes vételár akár 4,1 milliárd dollárra is nőhet. „Kérdéses, ér-e mindez ennyit” – ad hangot szkepticizmusának Tóth Ottó, a kommunikációs megoldásokra szakosodott NextiraOne Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Feltehetően persze nem a jelenlegi csekély és a jövőbeli bizonytalan bevételért, hanem a márkanévért és a potenciális ügyfélbázisért fizetett ennyit az eBay, igaz a vételár még ennek tükrében is óriási.

Ugyanakkor az eBay optimizmusa akár megalapozottnak is bizonyulhat, s a technológia az internethez hasonló nagyságrendű változásokat hozhat a kommunikációban. A hatalmas üzleti lehetőségre persze tucatnyi cég mozdult rá, így nem is maradt sokáig versenytárs nélkül a Skype.


A nagyobb halak – például a Microsoft vagy a Yahoo – gyorsan beépítették üzenetküldő szolgáltatásukba a hangtovábbítási lehetőséget, ám ez csak a kezdet volt. Kisebb piaci szereplők is felbukkantak a Skype-hoz hasonló programokkal, hogy idejében meglovagolják az emelkedőben lévő hullámot.

ELVÁGOTT VONALAK. Nem elég, hogy a mobiltelefonálás költségeinek csökkenésével egyre több felhasználó bont szerződést vonalas szolgáltatójával, erre még ráerősíthet a VoIP terjedése is. Különösen, ha a szélessávú internethez nem a telefonvonalat, hanem például a kábeltelevíziós drótot vagy mást – mondjuk WiFi-t – használ az előfizető. Meghökkentő adat, hogy egyedül az Egyesült Államokban a második negyedévben 518 ezer hagyományos vonalat mondtak le – feltehetően nagyrészt a kábeles internettel bíró, így a jövőben azon telefonáló felhasználók.

Ugyanakkor a VoIP-szolgáltatások bővülése bizonyos keretek között még éltetheti egy darabig a vezetékes megoldást, hiszen hagyományos hálózatba is kezdeményezhetünk hívásokat. Ezért ugyan többségében már percdíjakat is felszámolnak az IP-s szolgáltatók (ez a kevés bevételi forrás egyik csatornája), ám lényegesen kedvezőbbeket, mint a hagyományos piaci szereplők.





Bontják a vonalat? 4
Internetes telefónia a mérlegen
MELLETTE
• Olcsó, adott esetben ingyenes telefonálás a világ bármely pontjára
• Lemondható a vezetékes előfizetés
• Számtalan különleges szolgáltatás a hagyományos telefonhoz képest (például a hangposta üzeneteinket megkaphatjuk e-mailen; több készülékre, sőt akár mobiltelefonra is átirányíthatjuk a beérkező hívásokat)
• A jövő technológiája

ELLENE
• Nagy sávszélességű internet­kapcsolat és alapesetben számítógép szükséges a használatához
• Minősége egyre javul, de még közel sem tökéletes
• Publikus a web, így könnyebben lehallgatható
• Áramszünetnél nem működik
• Külön kiegészítők nélkül csak a számítógépnél használható (igaz, egy PC nélkül is működő IP készülék ára ma már csupán 20 ezer forint körüli)
• Új technológia, ezért még szokni kell, egyesekből pedig ellenérzést válthat ki

Bontják a vonalat? 4
Bontják a vonalat? 6


A Skype egyik ellenlábasának számító VoipBuster segítségével számos országba ingyenesen telefonálhatunk, de a fizetős területek nagy részének hívása sem kerül 3 forintnál többe percenként. Utóbbi program jelenleg próbastádiumban üzemel, s az ingyenes – feltehetően ideiglenes – akciókkal próbálja magára felhívni a figyelmet, hogy mind több regisztrált előfizetőt szerezzen. Nyilván növelve ezzel az üzemeltető cég értékét, illetve túlélési esélyét a több tucatnyi efféle program közt.

A VoIP-kínálatot gazdagítja a Magyarországon is elérhető kártyás szolgáltatás. Az elgondolás hasonló alapokon nyugszik, mint az említett megoldások, de nagy előnye, hogy a regisztráció után ingyenesen kapunk egy internetes telefonszámot, amelyet akár vezetékes, akár mobil készülékről is helyi tarifával lehet felhívni, illetve az, hogy üzletekben kapható kártyáról – a kártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan – feltölthető az egyenlegünk.

KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK. Elismerve az előnyöket – mindenekelőtt az alacsony költségek -, érdemes említést tenni a VoIP-technológia gyenge pontjairól is. Egyrészt alapesetben előfeltétel a számítógép és mindenképpen szükséges a nagy sávszélességű internetes kapcsolat, ami azért jócskán megszűri az érintettek körét. A minőség szintén olyan terület, ahol van hova fejlődni; jóllehet az utóbbi hónapokban nagy előrelépés történt e téren. Még mindig előfordulhat, hogy a hang akadozva, illetve késve érkezik, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a megszokott színvonalú hang alapú kommunikációt.





Bontják a vonalat? 13
Bontják a vonalat? 2
VOIP az irodában.
Egyre több cég választja.

Áramszünet esetén ráadásul az internetes telefonok elnémulnak (hacsak nincs ilyen esetekben bevethető külön áramforrásunk), míg a vezetékes vonalon gond nélkül beszélhetünk. Egyelőre megoldatlan a segélyhívások indítása is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár csökken a számuk, még ma is sokan idegenkednek az új technikától; nekik bizonyosan nem kínál valós alternatívát az internetes csevegés. Szerencsére ez utóbbi problémára létezik megoldás. Egy megfelelő készülékkel – analóg telefonadapter (ATA) vagy IP-telefonbox segítségével – akár a számítógép kiiktatásával, hagyományos telefonon is használhatjuk a VoIP-ra épülő rendszert – amennyiben van szélessávú internetkapcsolatunk.





Bontják a vonalat? 4
Négy lehetőség
Aki internetes telefóniára adja a fejét, annak nem árt tájékozódni az elérhető lehetőségek között, hiszen a hívott országtól függően elképzelhető, hogy más és más szolgáltatónál járunk a legjobban. Ám a piac is hektikusan változik: nem múlik el hónap, hogy ne bukkanna fel újabb szereplő. A Figyelő négy kedvelt szolgáltatás kondícióit vetette össze.

SKYPE. A kicsinyke program a hangátvitel „nagy öregje”, ennek megfelelően a legnagyobb felhasználói körrel rendelkezik. A programból már több mint 185 millió letöltést regisztráltak, s ebből körülbelül 55 millió az alkalmazást ténylegesen használók száma. Saját hálózatba, azaz egy másik regisztrált tagnak ingyenesen telefonálhatunk (ez igaz az ismertetett másik három szereplőre is). Vezetékes és mobil számokat is tárcsázhatunk az úgynevezett SkypeOut szolgáltatással, amely fizetős. Egyenlegünket online tölthetjük fel dombornyomásos bankkártyánkról, a legkisebb vásárolható tétel 10 euró, a számlázás pedig megkezdett percenként történik. Lényeges, hogy ha 180 napig egyáltalán nem kezdeményezünk hívást, akkor egyenlegünk nullázódik. Lehetőség van saját IP-telefonszám megvásárlására is, ám magyarországi körzet egyelőre nem szerepel a rövid listán.
www.skype.hu

GIZMO. A Gizmo áraiban egyelőre kevés régióban veszi fel a versenyt a Skype tarifáival. A fenti táblázatunkban kigyűjtött néhány ország közül vezetékes hívásoknál például egyedül az Egyesült Államokba irányuló beszélgetéseknél mutatkozik halvány árelőny. A hozzáadott szolgáltatásokat vizsgálva már szebb a kép. A program képes hívásvárakoztatásra egyedi dallammal, az ingyenes hangposta, vagy a beszélgetések rögzíthetősége is adott. További pozitívum, hogy a Gizmo szabványos technológiára épül (szemben a Skype saját megoldásával), így gond nélkül együttműködik a különböző IP-telefonok többségével. Gizmo-egyenlegünket minimum 10 dolláros egységgel tölthetjük fel, amely a legutolsó hívástól számított 90 napig marad aktív. Internetes telefonszámot ma csak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia polgáraiként kaphatunk.
www.gizmoproject.com

VOIPBUSTER. Viszonylag új szereplő a piacon, s ennek megfelelően rendkívül vonzó ajánlatokkal csábít a VoipBuster. A bétaverzió állapotában lévő szoftverrel jelenleg 16 ország vezetékes számait hívhatjuk teljesen ingyen. Egy ideig a kedvezményezett nemzetek között volt Magyarország is, ám most már fizetni kell az itthoni hívásokért – igaz, mindössze 2,70 forintnak megfelelő összeget percenként. Vezetékes számok esetében a mezőny kiemelkedően legkedvezőbb árait kínálja, sőt a mobilokba irányuló hívások között is nehéz olyan országot találni, ahová telefonálva más szolgáltatóval jobban járnánk. Apró hátránya, hogy aki csak ingyenes számokat akar hívni, annak is egyenleggel kell rendelkezni, de ehhez mindössze 5 eurót kell átutalnunk. Félő, hogy a teljesen ingyenes lehetőség a tesztperiódus befejeztével megszűnik.
www.voipbuster.com

NEOPHONE. Kicsit kilóg a sorból a hívókártyáiról ismert NeoPhone 2005-ben indított szolgáltatása. Fontos különbség, hogy az egyenlegfeltöltést boltban megvásárolható kártyával is intézhetjük, így nincs szükség online fizetésre alkalmas bankkártyára. Ha tehetjük, mégis így fizessünk, mert ekkor egyenlegünkhöz hozzáadódik az összeg, míg kártyás feltöltéskor egy új egyenleg keletkezik. A NeoPhoneX használatakor – ellentétben a riválisokkal – ingyen hozzájutunk egy IP-s telefonszámhoz, amelyet hagyományos készülékről és mobilról egyaránt felhívhatnak ismerőseink. Nagy előnye, hogy ha külföldön vagyunk, ilyenkor is csupán a hazai hívás díját fizeti az, aki a számunkat hívja. Megfelelő készülékkel még az is megoldható, hogy mobiltelefonunkon csörögjön ki a hívás. További szimpatikus eleme a szolgáltatásnak, hogy másodperc alapon számláz.
www.neophone.hu

Bontják a vonalat? 4
Bontják a vonalat? 6

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik