Gazdaság

Parlaráma

admin
admin

2005. 07. 28. 08:00

Néhány hétre szabadult csak meg a Parlament teljes Duna-parti homlokzata a már szinte hozzánőtt állványzattól.Zavartalanul kattogtathatják fényképezőgépeiket a Dunán elhajózó turisták, hiszen a Parlament, Budapest egyik legimpozánsabb épülete néhány hétre levetkőzte magáról a felújítási munkákhoz elengedhetetlen állványszerkezetet.


A pihenőidő azonban nem tart sokáig – árulja el Lukács József, az Országgyűlés Hivatala építészeti osztályának vezetője. Augusztus közepén indul az új ütem a rakparti homlokzaton.

A HAZA HÁZA
Vörösmarty Mihály 1846-ban keserűen állapította meg, hogy „nincsen háza a hazának”, ám a forradalmi események, majd az azt követő megtorlás sokáig beteljesületlenül hagyták ezt az óhajt. A kiegyezéssel végre ez a kérdés is rendeződni látszott, s az 1882-ben kiírt tervpályázaton Steindl Imre műegyetemi tanár munká­ját ítélték a legjobbnak. A neogótikusnak titulált, sok régi építészeti megoldást ve­gyítő Országház építkezése 1885-től egészen 1902-ig tartott. Átlag ezer munkás dolgozott az állványokon. A felha?znált 40 millió tégla, a félmilliónál is több kifaragott díszkő, a monumentális márványoszlopok és a bőséggel használt aranyozás alaposan megterhelte az állami kincstárat. Másfelől viszont az építkezés, méretéből adódóan, egész iparágakat állított talpra.

IDŐTÁLLÓ.

Jóllehet az építtetők annak idején nem spóroltak (lásd keretes írásunkat), az egy évszázaddal ezelőtt eredetileg felhasznált, puhább típusú sóskúti mészkövek hamar feladták a küzdelmet az időjárással. Az épületet szinte ruhaként borító díszköveknek a XX. század első évtizedeiben az általános széntüzelés sem tett jót. Így a széttöredezett, megfeketedett burkolat szinte folyamatos javításokat igényelt. Szerencsére a hetvenes-nyolcvanas évektől kezdve már csak keményebb, időtálló mészkövekkel pótolták a sérült darabokat, miként természetesen az utóbbi egy-két évtizedben megindult ?eljes homlokzati rekonstrukció esetében is. „A teljes felújítást követően a homlokzat állaga gyakorlatilag több mint egy évszázadra biztosított” – ad garanciát az élettartamra Lukács József.
A költségvetésből jelenleg egymilliárd forintot szánnak az épület rendbetételére. Azt, hogy mire elegendő ez az összeg, jól érzékelteti a nemrégiben lezárult, 4,3 milliárdos pályázat, amelynek keretében a Dunára néző oldal utolsó harmada kap új kültakarót, előreláthatólag 2009-re. Az Európai Unió direktíváinak megfelelően az értékhatár miatt nemzetközi tendert írt ki az üzemeltetésért felelős Országgyűlés Hivatala, ám – nem kis meglepetésre – mindössze egyetlen cég, az előző munkálatokat is végző Reneszánsz Rt. nyújtott be pályázatot. „Mi is megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy külföldről sem jelentkezett érdeklődő” – vallja be Páljános András, a felújítási munkát elnyerő vállalkozás vezetője. A cég a Kőfaragó és Épületszobrászipari Vállalat jogutódja, s mint ilyen, 1948-tól részt vesz az Országház állagának javításában. Ez az óriási megrendelés csak töredékét köti le a társaság kapacitásainak, hiszen a cég az utóbbi években hozzávetőleg 4 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. A „fölös” erőforrásokat olyan grandiózus projektek megvalósítására használják, mint például egy Kanadában – kizárólag kőből – felépített klasszicista palota.

ÉVTIZEDES TERVEK. Annyi bizonyos, hogy aki a Reneszánsz Rt.-nél dolgozik, annak nem kell tartania attól, hogy a közeljövőben elfogynak a megrendelések. Lukács József óvatos becslése szerint legalább 2020-ig eltart majd, amíg a Parlament, Budapest legnagyobb palotája teljesen felújított állapotában körbejárható lesz.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.