Gazdaság

Legalizálják az áfavisszatartást

Július elsejétől megszűnik a gyakorított áfabevallás lehetősége, amellyel lényegében legalizálják az áfavisszatartást. Mindez jelentősen javíthatja a költségvetés idei pozícióját, több mint ötezer céget viszont nehéz helyzetbe hoz – írja a Világgazdaság.

Az új szabályozással ugyanis törvényesíti a kormányzat azt a jogtalan gyakorlatot, hogy csak hónapokkal később utalják vissza a vállalkozásoknak az őket megillető áfát.

Adószakmai indoka nincs, egyértelműen költségvetési bevételi érdekek motiválják a gyakorított áfaelszámolás lehetőségének megszüntetését – válaszolta a lap érdeklődésére Heinczinger Róbert, az Ernst & Young Kft. adópartnere. Mindez több ezer exportáló, beruházó cég életét „keseríti meg”, hiszen a későbbi adó-visszautalás miatt nő e vállalkozások cash flow költsége. Az intézkedés különösen azért meglepő, mert semmilyen uniós előírás nem vonatkozik az áfa-visszautalás rendjére – hangsúlyozta az adószakértő.

Az adózás rendjéről szóló törvény lehetővé teszi, hogy az adózó a rá vonatkozó gyakorisághoz képest gyakrabban számolhasson el az áfával. A gyakoribb bevallási lehetőségre az adóhatóságtól kell engedélyt kérni, amelyet különösen akkor engedélyeznek, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható, előzetesen felszámított forgalmiadó-kulcs magasabb az áthárított forgalmiadó-kulcsnál, vagy az adózó beruházást valósít meg. Az adóhatóságtól kapott adatok szerint tavaly ötezer cég kért havi, háromszáz pedig kétheti áfabevallásra engedélyt.

Ugyancsak jól jön az államkasszának a kivetéses adózás július elsejei visszaállítása, amely – a PM szerint – 8-10 milliárd, ám szakértők szerint akár negyvenmilliárd forinttal is javítja az idén az államháztartás pozícióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik