Gazdaság

Hosszú távon bíznak a gazdaságban

A némettel együtt mozgó hazai gazdaság rövid távú kilátásai nem jók, azonban a cégek hosszú távon töretlen bizalommal tekintenek Magyarországra.

A magyar gazdaság „rá van cuppanva a német gazdaságra,” ezért a német gazdasági bizalmi indexek romlásával a hazai bizalmi indexek is csökkennek, vagyis hónapok óta folyamatosan romlik a vállalkozások kilátása – állította Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által szervezett konferencián. Azonban ezek az indexek rövid távú tendenciát jeleznek, s nem szabad belőlük jelentősebb, hosszú lejáratú tendenciákra következtetni, mert a befektetési döntéseket a tartós bizalomra építik.


A modern gazdaság feltétele a bizalom, így amit a gazdaság szereplői elvárnak, az jórészt meg is valósul. A bizalmi indexek mindig a rövid távú, maximum 3-4 havi konjunkturális kilátásokat tükrözik. Érdekes példát mutat a kiskereskedelem, ahol a korábbi, Európában nem jellemző 7-8 százalékos forgalombővülés után most csak 2-4 százalékkal nő az értékesítés, ezért a kiskereskedelem bizalmi indexe romlott.


A tartós befektetői döntéseket az a bizalom határozza meg, amely megnyilvánul Magyarország iránt, hiszen a gazdasági növekedés gyors, a tőzsde szárnyal, a forint erős, az infláció 4 százalék alatt van, igaz az államháztartás helyzete nem rózsás – vallja Vértes. A végeredmény: tavaly 3,5 milliárd euró működőtőke jött be és valószínűleg az idén sem lesz sokkal kisebb az összeg. A kutató elmondta, hogy a mostanában “mintagyereknek” számító Szlovákiába tavaly jóval kevesebb működőtőke áramlott.


A képet tovább javítja, hogy ha 1998-as bázist, azaz 6 éves periódust veszünk, akkor a régión belül 2004-re a magyar gazdaság növekedése volt a leggyorsabb.


Kicsit más módszertannal készült az Ecostat felmérése. Itt a májusi nagyvállalati index 50 pontja éppúgy lefelé menő tendenciát jelez, mint a kis és középvállalati szektor 40 pontos mutatója – mondta Belyó Pál, az intézet igazgatója. Egy évvel ezelőtt ugyanezek a mutatók 57, illetve 52 ponton álltak.


Ezzel azonban ellenkező tendenciát jelez a vállalati bizalom másik mutatója, a beruházási szándékot jelző index, amely szerint a cégek 74 százaléka tervez beruházást a jövőben, s ez jóval meghaladja a 2004 januári 68 százalékos mutatót. Vagyis itt pontosan a Vértes által jelzett tendencia érvényesül: a vállalkozások rövid távon kevés bizalommal rendelkeznek a hazai gazdaság iránt, míg hosszú távon a bizalom töretlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik