Gazdaság

Gazdasági fórumot hozott létre a főváros

A nagyvállalkozások bevonásával, a közösségi-magán (PPP) fejlesztésekkel élhetőbbé, versenyképesebbé, szolidárisabbá kívánja tenni a fővárosi önkormányzat Budapestet - jelentette ki Demszky Gábor.

A főpolgármester a legjelentősebb budapesti székhelyű cégek részvételével létrehozott Budapesti Gazdasági Fórum kedd délutáni alakuló ülésén leszögezte, hogy a hónap végén véglegesítendő fővárosi középtávú fejlesztési program, a Podmaniczky-terv nem lehet sikeres a vállalkozások közreműködése nélkül.

Demszky kifejtette, hogy Budapest következő kilencéves fejlesztése során tervezett 130 programhoz 2100 milliárd forintra lenne szükség. Ebből az önkormányzat 600 milliárd forintot tud biztosítani. A fennmaradó részt az államtól, az Európai Uniótól és a magánbefektetőktől remélik. Hangsúlyozta, hogy ez utóbbiak nélkül nem tudnák dinamizálni a programot.

A főváros számára új fejlesztési lehetőséget jelentő közösségi-magán beruházások (PPP) köréből a főpolgármester kiemelte az óbudai Gázgyár, a Városháza és a Közraktárak projektet. Hozzátette, hogy a gazdasági fórum tagjaira nem csupán mint évi 65 milliárd forintos iparűzési adót fizető cégekre, hanem Budapest fejlődésének katalizátoraként számítanak.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat fordítani kíván az elmúlt 15 éves gyakorlaton, amikor a befektetők előbb megegyeztek a kerületekkel fejlesztési elképzeléseikről és ezután lobbiztak a főváros szabályozási terveinek módosításáért. A Podmaniczky-terv fejlesztési területeket rögzít, amelyekhez befektetőket keresnek – tette hozzá.

A főváros és a nagyvállalatok együttműködése a telephely-problémák rendezésétől a vállalkozói szféra érdekeinek kormányzati, diplomáciai képviseletén át a piaci igényekhez igazodó szakképzésen keresztül kiterjed majd a munkahelyi esélyegyenlőség és az informatikai együttműködés területére is.

Kovács Kálmán informatikai miniszter szerint az ország és Budapest számára stratégiai kérdés, hogy a napjainkban zajló kultúraváltás idején csak úgy lehet sikeres, versenyképes, ha infokommunikációja ugrásszerűen fejlődik. Leszögezte: stratégiai kérdés az is, hogy Magyarország és Budapest meg tud-e felelni egy ilyen váltásnak, ami létfeltétele a 2007-2013 közötti Nemzeti Fejlesztési Tervben megfogalmazott célok sikeres teljesítésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik