Gazdaság

Még idén lehet új adóslista

Méltányosabb megítélést, valódi garanciákat, jogorvoslatot is nyújt majd az adósoknak az új bankközi adósnyilvántartó rendszer (BAR), amelyek rendezése még idén sor kerülhet – adta hírül a Világgazdaság.

A bankszövetség főtitkára, Nyers Rezső a gazdasági lapnak elmondta, hogy még az idén a parlament elé kerülhet az a törvénymódosító javaslat, amely rendezné a BAR státusát. Eszerint senki sem kerülne fel alaptalanul a rosszadós-listára, illetve ha ez megtörténne, mielőbb törölné onnan. A mostani szétszórt, több törvényben rögzített, elnagyolt szabályozást részletezőbb, pontosabb, önálló egységes alfejezet fogná össze a hitelintézeti törvényben.

A jogorvoslati lehetőségre egy új jogintézmény, a hiteladatper” keretében adna módot a jogszabály. Az adós számára fontos garanciát jelent, hogy a banknak kell bizonyítania, az érintett megalapozottan került a listára. Ha a hitelintézet ezt nem tudja alátámasztani, és a bíróság jogerős határozatában az adósnak ad igazat, azonnal törölni kell adatait a BAR-ból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik