Gazdaság

Csökkent a Pannonplast vesztesége

A Pannonplast Rt. az év első negyedévében 5,41 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 10,6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év első három hónapjában és a vesztesége a bázisidőszaki 405 millió forintról 86 millió forintra csökkent.

A műanyagipari társaságcsoport csütörtökön a BÉT honlapján közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésében jelezte, hogy az egyéb bevételek és költségek egyenlege – döntően az ingatlanértékesítéseké – 139 millió forinttal járult hozzá a veszteség mérsékléséhez.

Az árbevétel csökkenését a társaság négy értékesített tagvállalata miatt okozott árbevétel-kiseséssel és a forint erősödésével magyarázta. A konszolidált árbevétel a kieső bevételek miatt 5 százalékkal, az erősebb forint miatt 3 százalékkal esett vissza. Az export a teljes árbevétel 49,6 százalékát adta az év első három hónapjában, míg a bázisidőszakban ez az arány 41,7 százalék volt.

Az értékesítés közvetlen költsége a magas alapanyagárak miatt kisebb mértékben, 5,9 százalékkal csökkent, így a bruttó fedezet 24,4 százalékkal 1,16 milliárd forintra esett vissza. Ugyanakkor a készpénztermelő képességet mutató nyereség, a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti profit (EBITDA) megduplázódott, 251 millió forintról 512 millió forintra nőtt.

A fogyasztói csomagolási üzletághoz tartozó társaságok nettó árbevétele 3,6 százalékkal 2,76 milliárd forintra nőtt, az üzleti szintű veszteség 57 millió forint volt, míg egy évvel korábban még 76 millió forint üzleti szintű profitot ért el ez az üzletág.

A műszaki műanyagok üzletág két cégének együttes árbevétele 14 százalékkal 1,47 milliárd forintra csökkent, üzleti vesztesége 319 millió forintról 130 millió forintra mérséklődött.

Az egyéb üzletágak árbevétele 14,7 százalékkal 1,32 milliárd forintra mérséklődött. Az üzleti szintű veszteség – az előző évi 18 millió forint nyereséggel szemben – 6 millió forint volt.

A Pannonplast csoport konszolidált mérlegfőösszege március végén 9,5 százalékkal volt kisebb mint egy évvel korábban, 25,62 milliárd forintot tett ki. A mérleg szinte minden során csökkenés mutatkozott az eszközök és az ingatlanok értékesítése miatt.
A 421 millió forint jegyzett tőkéjű Pannonplast konszolidált saját tőkéje egy év alatt 10,6 százalékkal 12,74 milliárd forintra csökkent. A társaság követelései az időszak végén 6,91 milliárd forintot tettek ki, hét százalékkal többet a bázisnál, míg a kötelezettségek 8,7 százalékkal 11,46 milliárd forintra csökkentek.
A negyedév során a Pannonplast 659 millió forinttal csökkentette hiteleit. Az 1,57 milliárd forintnyi hosszúlejárató hitel ugyan 47,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt, a rövidlejáratú hitelek viszont 14 százalékkal 9,89 milliárd forintra csökkentek.

A Pannonplast részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek. A papír szerdán 1410 forinton, az előző napinál 30 forinttal alacsonyabban zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik