Gazdaság

Cél a 20 ezer?

Szinte naponta dönt újabb és újabb csúcsokat a magyar tőzsdeindex, s ez egy darabig még valószínűleg így is marad.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) fő jelzőszáma egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy jelentős fordulat következne. A piac 17 ezer pont felett már elérte azt a szintet, amelyet január elején az alapkezelők az év végére valószínűsítettek. A Portfolió.hu legfrissebb alapkezelői körkérdéséből viszont az derül ki, hogy a szakértők a piaci mozgást látva – felülbírálva korábbi álláspontjukat – most már 19-20 ezres BUX-ot sem tartanak elképzelhetetlennek. A következő 12 hónappal kapcsolatos optimizmus ugyan visszafogottabbá vált, de tovább él.


Cél a 20 ezer? 1

Az alapkezelők szerint ideje lenne egy korrekciónak, ugyanakkor jelenleg a piac döntő része úgy gondolja, az árfolyamok növekedése folytatódni fog. Bár nem minden piaci szakember vélekedik egyformán a jövőbeli emelkedésre legesélyesebb papírok köréről, a vélemények összesítése után úgy tűnik, az OTP és a Mol irányában csaknem töretlen a befektetői bizalom. A szakemberek kiemelik, hogy Budapest továbbra is olcsóbb a régió többi piacánál, így az elmúlt időszak árfolyam-emelkedése indokolt. A gyors profitnövekedés és az intenzív befektetői érdeklődés hatására akár az is elképzelhető, hogy a magyar részvények értékelési szintjei a nyugat-európai szintek fölé csúsznak.

Az OTP és a Mol mellett a legtöbb szakember lát még fantáziát a BorsodChemben is, miközben a gyógyszerszektor esetében leginkább fair árazásról beszélnek. A középvállalati szegmens most sincs a befektetők érdeklődésének középpontjában, s noha egy-egy vállalati sztori érdekes lehet, a piac nem számít arra, hogy a második vonalból intenzív felzárkózási hullám indul meg.

A nagy piaci raliból szinte teljesen kimaradó Matáv esetében a befektetők nem vélekednek pozitívabban, mint másfél hónappal ezelőtt, legtöbbjük még a történelmi csúcson is több fantáziát lát a Molban, mint a távközlési papírban. A Matáv piacáról általános vélemény, hogy azt az osztalék határozza majd meg az idén, ami mellett pozitív tényező lehet az is, hogy a profitra nem hatnak egyszeri negatív tételek. Az osztalék ráadásul az alászálló kamatok idején egyre inkább felértékelődik.

A januári eleji alapkezelői felmérésnél még sok megkérdezett hívta fel a figyelmet a makrogazdasági problémákra, ám a kedvező vállalati hírek és az aktív befektetői érdeklődés hatására ma már a szakemberek kevésbé látják nagynak a tőzsdére makrooldalról leselkedő veszélyt. A jelenlegi vélekedés szerint ha valami drasztikus változás nem történik, a makroadatok az idén csak minimális hatással lehetnek a részvénypiacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik