Gazdaság

A magyar EP-képviselőknek,

úgy látszik, jót tesz a strasbourgi és a brüsszeli levegő. Akármi is legyen az Országgyűlés tagjairól alkotott hazai vélemény, az Európai Parlamentben az uniós csatlakozás előtt egy évig megfigyelőként dolgozó kéttucatnyi hazai törvényhozó alaposan „megemberelte” magát. Olyannyira, hogy jórészt éppen a megfigyelőként mutatott aktivitás jutalma az a már-már feltűnő siker, amelyet honfitársaink a napokban újjáalakult uniós parlamentben a posztok elosztásakor pártszínektől függetlenül elértek.

Fazakas Szabolcs személyében a 20 EP-bizottság közül egynek, az Eurostat és egyéb ügyek miatt mostanság különösen reflektorfénybe került költségvetési ellenőrzési bizottságnak magyar elnöke lesz. A 25 tagállam közül csak kilencnek az eurohonatyái mondhatnak el magukról hasonlót, sőt a tíz új tagország közül mindössze a szlovákok csíptek el egy, illetve a lengyelek két bizottsági elnöki „sarzsit”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarország három alelnököt, illetve a vegyes bizottságoknál is egy elnököt és három alelnököt ad, igazán nem lehet okunk a fanyalgásra. Ráadásul legalább ekkora, ha nem még nagyobb fegyvertény Kósáné Kovács Magda (MSZP) és Szájer József (Fidesz) frakcióvezető-helyettesi kinevezése saját pártcsoportjában – ugyanez egyetlen más új tagállam képviselőjének sem sikerült.

Akármilyen meglepő, mindez valószínűleg a hazai politikai élet felfűtött hangulatának is betudható. Az Országgyűlésben megszokott személyeskedés, sárdobálás után az Európai Parlament pártpolitika-mentes közegével szembesülő magyar képviselőket ez a légkör híreket generáló tettekre sarkallta. Ráadásul a kétpólusúra szűkülő magyar pártpaletta is segítette, hogy – például a politikailag fragmentált lengyelektől eltérően – a magyar jobb- és baloldal vezető ereje egyaránt viszonylag komoly létszámmal járuljon hozzá európai gyűjtőpártja mandátumainak gyarapításához, amit aztán a posztosztozkodáskor honoráltak. A magyarok strasbourgi kezdése tehát egyértelműen biztató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik