Gazdaság

Örömóda nélkül

A várakozásokat is meghaladó mértékben viszszaesett a gyógyszergyár teljesítménye.

Örömóda nélkül 1

Olyan dolog történt a Richterrel, amire a gyógyszercég életében utoljára 2001 végén volt példa: a társaság alulteljesítette az első negyedévre vonatkozó piaci várakozásokat. A tavalyi működési profit 6,4 százalékkal, az adózott eredmény 6,2 százalékkal marad el az elemzői konszenzustól. Ugyanakkor a cég adózott eredményének 8 százalékos csökkenése olyan tényezők számlájára írható, amelyek ismertek voltak. Az elmúlt két év azonban elkényelmesítette a piacot, amely aztán a korábbi optimizmusából mit sem engedve várta az első negyedév számait.

A legnagyobb érvágást a társaság a belföldi piacon szenvedte el, az árbevétel 11 százalékkal, 7,9 milliárd forintra csökkent. Ennek fő oka, hogy a gyógyszer áfaterhének januári bevezetésére a fogyasztók a múlt év végén előrehozott vásárlásokkal reagáltak, míg márciusban már az április elsejével várt árcsökkentés miatt volt alacsonyabb a kereslet. Az amerikai piacon a menedzsment előrejelzésének megfelelően mérséklődött az export dinamikája. Pozitív meglepetést okozott ugyanakkor a FÁK-térségbe irányuló kivitel 35 százalékos, döntően a magas olajáraknak és a kedvező politikai környezetnek köszönhető erősödése.

Az üzemi eredményszint a számos negatív tényező hatására 21,1 százalékra mérséklődött; a pénzügyi eredmény 900 millió forint volt. Jóllehet, az adózás előtti eredmény 13 százalékkal visszaesett, az adózott profit – köszönhetően az ez évtől érvényes 100 százalékos adókedvezménynek – csak 8,1 százalékkal csúszott csak vissza.

A papír árfolyamában rövid távon nem várható számottevő mértékű emelkedés. A befektetők egy-két hónapig „emésztgetni” fogják a profittrend megtörését. Annyi bizonyos, hogy a menedzsment konzervatív előrejelzései a jövőben jobban beépülnek majd az elemzők számaiba, a gyógyszerárak körüli vita pedig valós félelmeket vált majd ki.

A múlt héten ismertté vált privatizációs koncepció – amely támogatja a menedzsment törekvéseit a független státus megőrzésére – semlegesnek tekinthető, így nem okoz kínálati nyomást a részvénypiacon. A fő tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a jelenlegi koncepció szerint ugyanis nem részvényeket, hanem 5 év elteltével Richter-részvényre cserélhető értékpapírokat, úgynevezett warrantokat adna el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik