Élet-Stílus

Blikk: a szakértői vélemény alapján „legalább 4 felelőse van” a Nemzetiben történt korábbi balesetnek

Neményi Márton
Neményi Márton

Még 2023 novemberében történt az a színpadi baleset, aminek következtében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is komoly sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben. Az ügy miatt az év végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház feje is beadta a lemondását, röviddel karácsony előtt azonban már úgy érezte, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet.

A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége – fűzte hozzá, majd visszavonta a döntését.

A Blikk arról írt szombat reggel, hogy információik szerint elkészült a hivatalos szakértői vélemény, mely alapján

„a szóban forgó esetben számos foglalkozási szabályszegés is történt. Nem a színészek és nem is egyetlen személy felelős a történtekért, hanem több ember egyszerre. Úgy tudjuk, legalább négy személyről van szó, akik a díszlet megalkotásában, felépítésében és ellenőrzésében vettek részt.”

A lap azt is írja, „Egyértelműek a szabályszegések, melyek között szerepel a korábban már sokszor emlegetett, nem megfelelő mennyiségű korlát elhelyezése a díszletben.”

A balesetben megsérült Horváth Lajos Ottót nem érte el a Blikk, ám jogi képviselőjét, dr. Borbély Zoltánt igen:

Nem kérdés, hogy a büntetőeljárásban a színészek nem vonhatók felelősségre, evidens, hogy ők sértettként vannak jelen. Másként fel sem merülhetnek, hiszen Horváth Lajos Ottónak sérülései súlyos egészségromlást és maradandó fogyatékosságot idéztek elő. Itt nem megoldás a vizsgálóbizottság, több ember felelőssége megállapítható és erre egyértelmű jelek utalnak, nincs helye az áldozathibáztatásnak.

Borbély azt mondja, bíznak a békés megegyezésben, két eljárás is zajlik, egy büntető és egy polgári.

Kérdéseinkkel kerestük a Nemzeti Színház sajtóosztályát, amint kapunk válaszokat, cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik