Kultúra

Paul McCartney attól félt, hogy plagizálta a Yesterdayt

KIPPA / ANP / ANP / AFP
KIPPA / ANP / ANP / AFP

A Beatles, pontosabban Paul McCartney a Yesterday című dala nemcsak a zenekar talán legnagyobb slágere, hanem minden idők legtöbbször feldolgozott popdala is lett. McCartney életrajzírói szerint a zenész barátnője családjának otthonában egy nap egy dallammal a fejében ébredt – írja a Múlt-kor.hu. Rögtön a zongorához ment és lejátszotta, nehogy később elfelejtse, majd sokáig azt hitte, hogy hallotta már valahol, és tartott a későbbi esetleges plagizálási vádaktól.

Heteken át kérdezgettem a zeneiparban dolgozó ismerőseimet, hallották-e valaha. Az egész olyan volt, mint egy rendőrségi ügy. De miután senki nem ismerte, egy idő után úgy döntöttem, az enyém

– idézte fel később. A felvételek 1965. június 14-én kezdődtek és mindössze három napig tartottak, miközben az akkor 23 éves zenész a Yesterday alapját képező gitársávot és az énekalapot csupán két nekifutással játszotta fel. A szövegírás csak ezután kezdődött. Az első kezdősor változat alapján a munkacím Scrambled Eggs (Tojásrántotta) volt, ebből lett Yesterday (Tegnap).

Ami a Beatlest illeti, Johnnak, George-nak és Ringónak tetszett a dal, de fogalmuk sem volt arról, mit kezdjenek vele. Ahogy McCartney egy interjúban fogalmazott, a többiek kicsit kínosnak érezték, hogy egy rockbanda vonós hangszerekkel felvett balladával jelentkezik, ezért is „rejtették el” az 1965-ben kiadott Help! című nagylemez B oldalának utolsó előtti számaként. A Guinness World Records nyilvántartása szerint a Yesterdayt csak a 20. században több mint hétmillió alkalommal adták elő, 2000-ben pedig minden idők legjobb popdalának választotta a Music TV és a Rolling Stone magazin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik