Belföld

Tájkép választás után + a Puzsér-görcs, a Hold-kolónia és Bali titka

Ez heti hírlevelünk, a 24/7 beköszönője.

Az EP- és önkormányzati választás végeztével mindenkit üdvözlök a 2026-os országgyűlési választások kampányában, ami vasárnap éjszaka kezdődött el, miután Magyar Péter egy csaknem 30 százalékos hullám tetejéről megadta rá a jelet. Fővárosi illetőségű vagy érdeklődésű olvasóink különleges helyzetben vannak amiatt, hogy

ezen a főpolgármester-választáson úgy tűnik, nem csak előzetesen lehetett fogadásokat kötni, ki nyeri, de egy ideig még utólag is arra, hogy ki nyerte.

Kész szerencse, hogy olyan előrelátó kormánypártjaink vannak, hogy a választás és az eredményének életbe lépte közé tettek négy hónapnyi mozgásteret.

Az országos eredményekből azért máris sok minden kiolvasható, például az, hogy minden idők totális mozgósítása és az, hogy a nukleáris apokalipszis bekövetkeztét egy demokratikus döntéssel kapcsolták össze, kétmillió fideszes mobilizálására elég. Ez sok, de nem lehengerlő (sem a 2022-es, sem korábbi léptékben), lényegében nyitott meccseket ígér két év múlva az egyéni körzetekben, ahol minden eldől — már ha a Tisza eleget meg tud őrizni abból a mostani áradást megteremtő reményből, amelynek köszönhetően egy jelölt körvonala és monogramja is elég lehet a plakátra. (Netán: képes ténylegesen jó képességű és önjogon népszerű jelölteket állítani országszerte, de azért ne pörögjük túl.)

Pető Péter főszerkesztő részletesebb számvetést is készített hétfőre virradva a politikai és a gondolattérkép átrendeződéséről. Azóta vizsgáltuk a megyeszékhelyi listás eredményeket és kigyűjtöttünk kisvárosokat, ahol évtizedek óta regnáló fideszes polgármestereket vettek le a választók a tábláról. A Balaton nyugati medencéjénél ez a jelenség kiemelt koncentrációban jelentkezett, úgyhogy külön is megnéztük, van-e kéjgáz a levegőben a Keszthelyi-öböl fölött. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid eredményeit kerületekre bontva vizsgáltuk, és a két jelölt támogatottsága között jelentős különbséget mutató városrészeket is találtunk.

Beszéltünk az eredmény után Hódmezővásárhely sikeresen újrázó polgármesterével. Márki-Zay Péter Magyarország immár hivatalosan legapróbb néppártjának listáját is vezette, de ha jól értem a szavait, városa határát mostantól horizontja végeként fogja fel, a két évvel ezelőtti választást (amelynek összellenzéki miniszterelnök-jelöltje volt) pedig utólag lényegében feleslegesként keretezik arra vonatkozó mondatai. Interjúval avattuk Eger érkező új polgármesterét és beszélgetéssel búcsúztattuk a megkönnyebbülve leköszönőt. Megszólalt Pápa új polgármestere, megírtuk, Győrben hogyan verte meg magát Dézsi Csaba András, és hogy Szlovákiában a magyar vezetésű progresszív lista lett a meglepetés befutó.

Így kezdődik ma reggel kiküldött heti hírlevelünk, a 24/7, amelyben ezután elmélyülős és szórakoztató olvasmányokat, videókat és podcastokat ajánlunk hétvégére válogatva, és összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit is a hátradőlős kikapcsolódáshoz. Itt iratkozhatsz fel, ha jövő héten már te is kéred!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik