Gazdaság

Tökéletlen szál

Nemrégiben százméteres nanocsövet állítottak elő a University of Cambridge kutatói – ez több mint háromszázszorosan haladja meg az eddigi, 30 centiméteres rekordot. A csupa szénatomból álló képződmény minősége ugyan egyelőre nem túl jó, ám az óriás szál léte önmagában szenzáció: a csövet különböző anyagokba szőve ugyanis rendkívüli tartósságú szerkezetek állíthatók elő.

A laboratóriumokban készített szén-nanocsövek általában az acélnál is erősebbek, ám hosszuk mindössze néhány ezred milliméter. A rövidke szakaszok azonban speciális eljárásokkal összeragaszthatók, így utólag hosszabb darabok is előállíthatók. Ily módon született a korábbi, 30 centiméteres világcsúcs is. A brit mérnökök azonban most a csövek szintézisével egy időben és egy helyen gyártották a százméteres szálat; e technológia óriási előnye, hogy a hosszú szálak képzésében egy lépés megtakarítható.

A nanocsövek gyártására számtalan módszert kidolgoztak már. Ezek lényege, hogy széntartalmú anyagokat magas hőmérsékletre – ezer fokra – hevítenek. Ilyenkor a szénatomok kristályos szerkezetbe, például nanocsőbe rendeződnek. Cambridge-ben most etil-alkoholt forrósítottak fel megfelelő katalizátorok jelenlétében, s az ezekből képződött nanocsöveket speciális tű felületén kötötték meg, amelyet forgatva a csövek újabb csöveket vonzottak magukhoz, míg végül korábban elképzelhetetlen hosszúságú szál tekeredett fel.
Sajnos az óriás nanocső tulajdonságai még elmaradnak miniatűr méretűeké mögött. Vezetőképessége a rézének mindössze 1 százaléka, és nem erősebb, mint egy hasonló vastagságú hagyományos poliészter műszál. Amennyiben azonban valamilyen adalékanyaggal sikerülne megerősíteni az egyedi szálak tapadását, vagy pontosabb illesztést elérni, rendkívül tartós anyag válhatna a nanocsövekből. A mérnökök mindenesetre most a kapott szálból font kötél előállításán dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik