Gazdaság

Az EU-ból érkező új források rendszere

Itthon benyújtandó uniós pályázatok
A minisztériumokon és más hazai intézményeken keresztül elérhető támogatások új, uniós forrásai2004-től 2006-ig

1. STRUKTURÁLIS ALAPOK
Ezekből mintegy 500 milliárd forint hazai és 500 milliárd forint uniós pénz vehető igénybe. Forrásaik a GKM, az FVM, az OM, a Regionális Fejlesztési Holding, az MFB, az ITDH, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. pályázatain keresztül érhetők el. A pályázatokat magyar nyelven kell beadni. A Nemzeti Fejlesztési Terv úgynevezett Operatív Programjain (AVOP, GVOP, KIOP, ROP, HEFOP) keresztül pályázhatók. Általános célok: elmaradott régiók felzárkóztatása, infrastrukturális beruházások, munkahelyteremtés; gazdasági és szociális átalakulás elősegítése, kkv-k támogatása, oktatás, képzés, foglalkoztatás fejlesztése; mezőgazdaság fejlesztése, vidéki területek versenyképességének javítása, környezetvédelem, tájvédelem.

2. KOHÉZIÓS ALAP
Ezen forrásból mintegy 250 milliárd forint hazai és 250 milliárd forint uniós forrásra lehet számítani. Célja elsősorban a környezetvédelmi és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Már nem pályázható, mert forrásait a magyar állam 2006-ig előre lekötötte nagy értékű projektekre a környezetvédelem és a közlekedési infrastruktúra területén.

3. KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSEK
Az unió négy különleges programot hozott létre a Strukturális Alapon belül, az úgynevezett közösségi kezdeményezéseket. (Ezek közül az egyik, az Urban II. egyelőre nem elérhető.) Csak az EU hivatalos nyelvein pályázhatók, így a csatlakozás után magyarul is. Magyarországon is támogatott célok: határon átnyúló, országok és régiók közötti együttműködés (Interreg III.); munkaerő-piaci egyenlőtlenségek elleni harc (Equal); vidéki térségek fejlesztése (Leader+).


Brüsszelben benyújtandó pályázatok
A közvetlenül az uniós intézményekhez benyújtandó és Brüsszelben elbírált, fontosabb pályázati csoportok (közösségi programok, keretprogramok) – 2004-től 2006-ig, összesen mintegy 1400-1500 milliárd forintnyi keretösszegben

1. JELENLEG IS ELÉRHETŐ CSOPORTOK
Jellemzően egyedi ötleteket, fejlesztési elképzeléseket megvalósító projekteket finanszíroznak. A pályázatokat Brüsszelben kell leadni (kivéve a Leonardo és Socrates projektet, azokat a helyi programirodák kezelik). Elsősorban angolul kell pályázni; legtöbbször szükséges, de mindenképpen előnyös a nemzetközi együttműködés.

Fontosabb programok
•6. K+F keretprogram: kutatás és technológia-fejlesztés 2002-2006
•Life III: Természet- és környezetvédelem
•Leonardo: európai együttműködés a szakképzés terén
•Socrates: Európai együttműködés az oktatásban, képzésben (egyetemeknek)
•Enterprise & SMEs: program a kis- és középvállalkozások támogatására (kamattámogatott finanszírozás az Európai Beruházási Bankon keresztül)
•Econtent: digitális tartalomfejlesztés a világhálón
•Culture 2000: együttműködés a kultúrában (például rendezvényszervezés)

2. CSAK 2004 MÁJUSÁTÓL BEADHATÓ CSOPORTOK
A közvetlenül Brüsszelbe benyújtandó pályázati lehetőségek közül több is csak a tényleges taggá válás után lesz hozzáférhető.

Fontosabb programok
•Customs: vámügyi együttmű-ködés
•Marco Polo: nemzetközi teherszállítás fejlesztése
•Safer use of internet: a biztonságos internethasználat elősegítése
•Ten-telecom: az európai információs társadalom fejlesztése
•IEE (Intelligent Energy for Europe): alternatív energiák, energiahatékonyság, megújuló energiák a közlekedésben, nemzetközi energetikai projektek (Altener, Save, Steer, Coopener akciók összevont csoportja)
•Media-plus: az EU audiovizuális támogatási programja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik