Kultúra

Meghalt Roger Corman, a B-filmek királya, aki felfedezte De Nirót és Jack Nicholsont is

LOIC VENANCE / AFP
LOIC VENANCE / AFP
A 98 évet élt producer számtalan hollywoodi karriert segített elindítani.

98 éves korában meghalt Roger Corman legendás producer, aki hosszú pályája során több száz kisköltségvetésű filmet készített, és olyan későbbi sztárokat fedezett fel a filmipar számára, mint Martin Scorsese, Robert De Niro vagy Jack Nicholsonírja a Variety. A család megerősítette, hogy a halál május 9-én, kaliforniai otthonában érte:

Forradalmi és tekintélyromboló volt, megragadta egy korszak szellemét. Mikor azt kérdezték tőle, hogyan szeretné, ha emlékeznének rá, azt mondta: filmkészítő voltam, ennyi elég lesz

írta a család közleményében.

A Detroitban született Corman ipari mérnöknek tanult az egyetemen, és az iskola után állásba is állt egy nagy autógyárban, ám négy nap után felmondott, közölve főnökével: borzasztó hibát követtem el. Ezt követően kezdett el a filmiparban dolgozni, majd 1954-ben, családtagok és barátok anyagi segítségével készítette el első filmjét, a The Monster from the Ocean Floort. Ettől kezdve tucatjával készítette a low budget horror, western és science-fiction filmeket, olykor Poe-novellákból és olyan címekkel, mint A rákszörnyek támadása, Az Usher-ház bukása vagy Rémségek kicsiny boltja. Ezek költsége többnyire nem haladta meg a 100 ezer dollárt, és mindössze két hét alatt leforgatták őket, és egytől-egyig nyereségesek voltak.

Soha nem vesztettem egy dollárt sem a filmjeimen

– mondta Corman a róla készült dokumentumfilmben, aki a hatvanas évekre az amerikai független film meghatározó alakjává nőtte ki magát, és olyan rendezőknek segített elindulni a pályán, mint Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, James Cameron, Peter Bogdanovich, Ron Howard vagy Jonathan Demme. Emellett olyan színészek kaptak nála korai lehetőséget, mint Sylvester Stallone, Charles Bronson, Sandra Bullock, illetve a már említett Nicholson és De Niro. Arról is nevezetes, hogy ő forgalmazta Amerikában Bergman, Fellini, Truffaut és Kuroszava filmjeit.

„A B-filmek királya” mellett olyan titulusokat kapott még, mint „a pop filmek pápája”, „a kult királya” vagy „Új-Hollywood sprirituális keresztapja”. Már 1955-ben forgatott egy filmet The Fast and the Furious néven, amely évtizedekkel később a Halálos iramban-franchise címét ihlette.

Corman olykor színészként is feltűnt olyan rendezők filmjeiben, akik a mentorálása alatt kezdték pályájukat, így szerepelt a Keresztapa 2-ben, A bárányok hallgatnakban, a Philadelphiában vagy az Apollo 13-ban is. 1998-ban elsőként kapta meg a producereknek kiosztott díjat a cannes-i filmfesztiválon, ahol 2011-ben egy róla készült dokumentumfilmet is bemutattak Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel címen. Régóta tagja volt az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának is, és a 2009-es Oscar-gálán életműdíjjal ismerték el hozzájárulását a filmtörténethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik