Gazdaság

Cél a metánóceán



Cél a metánóceán 1
A Cassini űrszonda. Nyárra ér a Szaturnuszhoz.

Egy éven belül landolhat az az űrszonda, amelyet a NASA és az ESA közösen küld a Naprendszer második legnagyobb holdjára, a Szaturnusz egyik égi kísérőjére. A Titán azért áll a kutatók érdeklődésének közép-pontjában, mert bizonyos tekintet-ben hasonlít a Földre. Vastag, jó-részt nitrogénből álló légkörrel rendelkezik, és bár a felszínén uralkodó hőmérséklet mindössze mínusz 180 fok, részben folyékony óceánok borítják. Ezeket azonban nem víz, hanem feltehetően szénhidrogének, metán és etán alkotják, legalábbis a holdat eddig vizsgáló Arecibo rádióteleszkóp felvételein szereplő kiterjedt sötét foltokat ekként azonosították a csillagászok.

A misszió részleteit most ismertető szakemberek szerint a landoló szonda a metánóceánok és a légkör közötti kölcsönhatást vizsgálja majd. Egyedülálló lehetőségnek ígérkezik a Földön kívüli tengerek tanulmányozása is: ilyenek ugyanis, legyenek bár metánból, vagy etánból, az ember által eddig meglátogatott égitesteken nem fordulnak elő.

A Huygenst a Cassini űrszonda szállítja rendeltetési helyére, amelyet még 1997-ben a NASA mérnökei bocsátottak útjára. A Cassini az idén júliusban érkezik a Szaturnusz térségébe (ahol előreláthatólag négy évig kering majd), s a Huygens jövő januárban válik le róla. A holdszonda a Mars-felderítőkhöz hasonlóan ejtőernyő segítségével éri majd el a szilárd felszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik