Gazdaság

Jógázó menedzserek

A hazai vállalatoknál is terjednek a stressz csökkentésére alkalmas módszerek. A jóga és a meditáció mindennapi élethelyzetekben is segíthet a feszültség oldásában és a koncentrációban.

Jógázó menedzserek 1

Hetente járnak a cég belső jógaokta-tására az Unilever érdeklődő munkatársai. A gondolat érdekes módon nem az anyacégtől származik, és nem is valamelyik személyzetis fejéből pattant ki. Az ötletgazda a cég egyik marketing-asszisztense, Csedő Enikő volt, aki korábban maga is jógázott. “Arra gondoltam, jó lenne cégen belül, a munkaidő után a jógázásra lehetőséget teremteni. Az irodaházban szétküldtem egy mailt, felmérve ezzel az érdeklődök számát. Az 500 emberből 50-en jeleztek vissza, hogy élnének a lehetőséggel. Az egyéb feltételek adottak voltak: az irodaházban van nagy termünk, vannak zuhanyzók, ezek után már csak oktatót kellett találnunk”- vázolja fel a megvalósításig vezető utat Csedő Enikő. A részt vevő munkatársak körében (többségük nő) egyébként azért is lehet népszerű a program, mivel az oktató “házhoz jön”, nem kell a munkaidő utáni csúcsforgalomban átvergődni a város másik végébe.

Hazánkban még nem általános, ám az Egyesült Államokban szinte már divattá vált a nagyvállalatoknál a meditáció: egyre több cég kínál ingyenes kurzusokat a dolgozóknak (Figyelő, 2003/38. szám). Míg az Újvilágban olcsósága miatt kedvelik a vállalatok ezt a fajta “juttatást” (hiszen egy drága szabadtéri tréninggel szemben ehhez mindössze egy oktató és néhány szőnyeg szükséges), nálunk inkább egzotikumnak számít. Kutatások szerint a meditációnak számos egészségi és mentális hozadéka van: csökkenti a szívritmust, stabilizálja a vérkeringést. A módszer hatékonynak bizonyult bizonyos szorongások leküzdésében és az önértékelés növelésében.

Az egyik legnépszerűbb meditációs technika, a jóga gyakorlatai a mindennapi szituációkban is elvégezhetőek: a munkahelyen, repülőn, autóban vagy akár egy tárgyalás előtt, különösebb feltűnés nélkül. Ez persze nem azt jelenti, hogy lótuszülésbe vagy gyertyába kéne lemenni közterületen. A jóga ugyanis nemcsak nyakatekert pozitúrákból áll (amelyek valójában átmozgatják az izmokat): ugyanilyen fontos eleme a légzéstechnika. Ez és a lazítás pedig bárhol gyakorolható. “A sziszegő légzés, vagy a teljes jógalégzés azonnal csökkenti a vérnyomást és a pulzust, oldja a stresszt és megnyugtat. E két technikát magam is gyakran alkalmaztam, amikor hirtelen feszült helyzetbe kerültem. A megbeszélések előtt pedig a csukló- és nyakgyakorlatok segítenek, hogy jobban meg tudjam ragadni a mondanivalóm lényegét és megértsem a partnerem álláspontját is. Ezek nem feltűnő gyakorlatok, diszkréten elvégezhetőek” – meséli Bálint János jógaoktató, aki éveken át egy ipari cég üzemének vezetőjeként szintén átélte a munkahelyi konfliktusokat.

“Ha egy tárgyaláson a másik fél váratlan húzást tesz, az stresszhelyzetet idéz elő. Ilyenkor az embernek gombóc nő a torkában, összerándul a gyomra, elkezd kalapálni a szíve. Ha ezekre a tünetekre tudatosan odafigyelek, akkor lassan eltűnnek, ez a figyelem pedig kivisz engem a szituációból, elkezdem kívülről nézni azt. Ez máris oldja a feszültséget” – mond hasonló példát Gubcsi Anikó jógaoktató, aki korábban maga is menedzserként dolgozott marketingkommunikációs területen. Az ideges embernek a lélegzése is fuldokló. Ha odafigyel, és szándékosan lelassítja, szabályozza a levegővételt, akkor nemcsak az agyát juttatja több oxigénhez, de maga is ráébred, hogy a helyzet más elemeit is képes tudatosan befolyásolni, s visszanyeri az uralmát felette.

AGYMUNKA. A jóga apostolai szerint a módszer segítségével javul a problémamegoldás, gazdagodik a kreativitás, a koncentrációs készség megerősödik. A meditációs technikák segíthetnek a mélyebb elemzést igénylő problémák kezelésében. A meditációs gyakorlatok során ugyanis az agyműködés megváltozik, a két agyfélteke közötti kommunikáció erősödik, valamint passzív agyi területek aktiválódnak. Mindez segít a problémák “szimultán” intuitív és logikus megközelítésében. Ez lényegesen hatékonyabb és kreatívabb eredményhez vezet, mint a pusztán logikai úton kikövetkeztetett megoldás.

Mindemellett a testgyakorlatok fizikailag is kondícióban tartják és egészségessé teszik a testet, s nem mellékesen olyan “küzdőszellemmel” ruházzák fel a jógázót, amelynek segítségével könynyebben képes átlendülni az akadályokon. “Ezt a küzdőszellemet és önbizalmat az a tapasztalat adja, hogy minden megtanulható és minden feladat megoldható kitartással, próbálkozással és gyakorlással” – mondja Bálint János. “A jóga az önuralmat is fejleszti a nehéz testhelyzetek kitartásával” – teszi hozzá Gubcsi Anikó.

A jógázó dolgozók kitartóbbak, vidámabbak, kiegyensúlyozot-tabbak, jobb az állóképességük, dinamikusabbak és energikusabbak, a stresszhelyzetek nem viselik meg őket nagymértékben, s ettől lényegesen hatékonyabban tudják a feladataikat ellátni. Olyan mentális ismeretek, eszközök és képességek birtokába jutnak, amelyekkel könnyebben képesek megoldásokra jutni, döntéseket hozni.

A módszerrel kacérkodó cégek általában éves szerződést kötnek, amely időintervallum alatt jól lemérhető a jógafoglalkozások eredménye. Azon vállalatoknál, ahol a helyszín, vagy az időbeosztás miatt nincs mód rendszeres kurzusokra, rendkívül népszerűek a hétvégi, 3 napos foglalkozások is. Ezalatt elsajátítható az a technikai repertoár, amellyel a fent említett változások elérhetők.

EGYENSÚLY. Bálint Jánosnak egyre több vezető pozícióban lévő “páciense” van, akik a felelős beosztásukból származó stresszt próbálják meg a módszer segítségével feldolgozni. Móricz Emese, a Szinergia Kft. marketing- és üzletfejlesztési menedzsere egy magánéletileg nehéz, rendkívül stresszes időszak után fordult a módszer felé. “A jóga önmagában nem csökkenti a mindennapos stresszhelyzetek számát, hanem azok kezelését, a belső nyugalom megőrzését segíti elő. Hatására öntudatosabbá válunk, jobban tudjuk magunkat képviselni egy adott helyzetben, kevesebbszer bonyolódunk ťjátszmákbaŤ és kevésbé billentenek ki a külső események” – hangsúlyozza.

“A jóga segítségével egyszerűen lelassítom magam, nem hoznak ki a sodromból a száguldozó “Fittipaldik” az utakon és a tárgyalásokon sem” – számol be Szili Imre, az UniQum Informatikai Kft. ügyvezetője. “Mások lettek a mércéim, amióta jógázom. Olyan ez, mint amikor az ember elfogyaszt egy csodálatos bort, vagy egy csinos hölggyel van randevúja, nem kell az életnek mindig a forintokról, meg az eurókról szólnia. A jóga a szép emberi élethez is szemléletet ad” – teszi hozzá.

Kutatások arra is rámutattak, hogy hamar megtérülhet a jógaoktatásra fordított kiadás, hiszen a rekreáció e formáját űzők ritkábban betegszenek meg, szervezetük gyorsabban regenerálódik. Ebben alapvető szerepe lehet annak, hogy segít feldolgozni a napi magánéleti és munkahelyi stresszhelyzeteket. Ma már az orvosok is elismerik, hogy a betegségek jelentős részének pszichoszomatikus háttere van, a természet-gyógyászok szerint pedig a megfázástól a rákig az öszszes kórnak ez a magyarázata. Ez intő jel lehet azon cégvezetők részére, akiket tüsszögő, fejfájós, gyakran lebetegedő alkalmazottak vesznek körül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik