Gazdaság

Autonóm munkacsoport, leadership

A fogalmak az Alinea Kiadó Üzleti Szakkönyvtár sorozatában ősszel megjelenő Üzleti fogalomtár című könyv egyes szócikkeinek rövidített változatai.

Autonóm munkacsoport
Rugalmas munkavégzés, az önálló problémamegoldás, a tapasztalatokból való tanulás, a teljesítmény fejlesztése legyen a fő cél, s ne önmagában a vezető által előírt feladatok minél pontosabb megvalósítása – ez az autonóm munkacsoportok létrehozásának alapja. Mindez akkor működőképes, ha a csoport tagjai rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel, az önirányításhoz és csapatmunkához szükséges készségekkel és képességekkel, s az önálló munkavégzéshez és döntéshez szükséges eszközökkel, információval és döntési jogokkal. A valóban autonómnak nevezhető munkacsoportok a technológiát rugalmasan alakítják az emberi szükségletek figyelembevételével. A csoportok döntési jogköre és felelőssége kiterjedhet a közvetlen munkára, de azon túl a szervezet egészére is. Általában maguk alakítják a munkamegosztásukat, a munkafolyamatokat, beleszólnak az új csoporttagok kiválasztásába és a javadalmazási döntésekbe is.

Leadership
Vezetői magatartásformát, vezetői stílust, szerepeket és funkciókat egyaránt jelenthet a leadership. A szervezeti magatartás egyik legösszetettebb fogalma, amely az idő múlásával és a társadalmi-gazdasági feltételekkel is változott. Általánosságban a vezetői tevékenység azon eleméről van szó, amely kitüntetetten az emberi erőforrással foglalkozik (a vezető és beosztottai közötti kapcsolat módjára keresi a választ), s annak a képességét jelenti, hogy miként tudja a vezető a szervezet tagjait a célok megvalósítására befolyásolni, mozgósítani. A konkrét vezetési stílust több tényező befolyásolja: a vezető és a csoporttagok személyisége, a csoportszituáció, a szervezeti és részlegcélok, a csoporttagok céljai, szükségletei, továbbá egy szélesebb értelemben vett kulturális környezet.
TAKÁCS SÁNDOR

Ajánlott videó

Olvasói sztorik