Gazdaság

A bűnös psziché


A bűnös psziché 1

Nagyhírű tőzsdeguruk, köztük André Kostolany, sokszor elmondták: a jövedelmező tőzsdejátékot nem lehet könyvből megtanulni, a börzének nincsenek könnyen elsajátítható sikerreceptjei. Persze azért szükségesek olyan szakkönyvek, jól hasznosítható útmutatók, amelyek mind a kezdőket, mind a haladókat megismertetik a tőzsdézés szabályaival, ötleteket adnak, sőt “tőzsdetörvényeket” is megfogal-maznak, mert még a kapanyél is elsülhet. S az is bizonyos: a tőzsdéről szóló népszerűnek ígérkező munkáknak mindig bőségesen vannak olvasói, különösen, ha a szerző gyakorlati tapasztalatokkal bíró szakember, aki mondanivalóját tudo-mányos mezbe csomagolja. Hát most éppen egy ilyen dolgozat eszmefuttatásunk tárgya. Méghozzá Helmut Hornstein könyve, az Így működik: Tőzsdepszichológia befektetőknek. A mifelénk nem túl ismert szerző, legalábbis a borító ajánlása szerint, “egy befektető-profi, aki a legjártasabb a tőzsde fel-le ingadozá-sában”. Nos, ez a “legjártasabb profi” bűn rossz könyvet írt.

Az elmarasztalást nyilván indokolni illik. Ez azért sem túlzottan nehéz, mert a recenzens immáron elég hosszú praxisában ilyen minősíthetetlen gyatra stílusú, homályos és értelmetlen megfogalmazásokban bővelkedő, zavaros művel még nem is találkozott. S mindebben nyilvánvalóan “bűnrészes” a fordító, aki sem a szakma, sem szép anyanyelvünk elemi szabályaival sincs tisztában. Az elkeserítő “eredmény” miatt ide kívánkozik a nem először feltett költői kérdés: miért akarják némely kiadók éppen a szaklektor és a kontrollszerkesztő költségeit megspórolni. Egyébiránt a szerző jó szándékát bizonyítja az a Karl Poppertől idézett mondás, miszerint “aki gondolatait nem tudja érthetően előadni, hagyjon fel az írással”. Kár, hogy ezt a bölcs tanácsot Hornstein nem fogadta meg.

Elérkezve a szerző fejtegetéseinek fő témájához, “a pszichológiának az egész piacra gyakorolt befolyásához”, kissé meglepően hangzik, hogy “érzelmeink veszteségekre vezetnek minket” és a “a psziché a mi nagy ellenségünk a tőzsdei sikerekhez vezető úton”. “A pszichénk úgy alakult ki, hogy szeretne folyton gáncsot vetni, és a tőzsdén helytelen ösvényt mutatja nekünk.” S tovább: “az érzelmeink a tőzsdén megőrülnek: az árfolyam-emelkedésnél megijednek, az esésnél a homokba dugják a fejüket”. Erős fantáziával talán elképzelhetjük a gáncsot vető psziché mellett a struccként viselkedő érzelmeket.

Na már most, ha az érzelmekkel ennyi baj van, mégis csak hívjuk segítségül a “gondolkodás-pszichológusokat”, hogy rendszerezzék ismereteinket, legyenek készenlétben jó érveik az “Én-nek a tudatalattival és az érzelmekkel való motívum konfliktusban, mert csak így tudják megfékezni az érzelmeket”. Kicsit bonyolult, de sebaj. Talán a folytatás világosabb lesz, mert szerzőnk, “aki felnyitja szemünket a részvényeseket, befektetőket fenyegető pszichocsapdák veszélyeire”, olvasott egyet s mást Freud munkáiból. Ez persze elengedhetetlen, ha tudományos tőzsdepszichológiával akar valaki foglalkozni.

S hogy mire jutott a “befektető-profi” a tudományban? Íme, az idézet: “egy bizonyos ponttól az értelem ki van iktatva. Vagy a freudi személyiségmodellben: az Ösztön én dagonyázik (!) a csoport együttérzésében, és lerohanja az ellenőrző Felettes én-t. Az értelem, az Én hasonlóan mint egy részegnél nem kapcsolódik be”. S még egy gyöngyszem: “Freud szerint az újkori ember három sértést élt át: Kopernikusz megmutatta neki, hogy a Föld nem a világ közepe, Darwin világossá tette neki, hogy nem más, mint az állatok továbbfejlődésének eredménye, és Freud maga rájött, hogy az ember nem úr, még a saját portáján sem. Őt magát a tudatalattija irányítja.” Mik vannak!




 Paraméterek
Helmut Hornstein: Így működik: Tőzsdepszichológia befektetők-nek • 276 oldal Z-Press Kiadó, 2003. Ára: 2960 forint

Hát ennyi. Mégse fejezzük be ismertetésünket ilyen sután, mondjunk valami biztatót, sőt rokonszenveset. Ezért véssük emlékezetünkbe jobb sorsra érdemes szerzőnknek figyelmet érdemlő kijelentését: “Tőzsdei tehetséget nem adott nekünk a természet”, s már csak ezért is “szeretni szabad a feleségünket, de nem a részvényeinket”. Maradjunk ebben.

Utóirat: Különleges szolgáltatásként – részben díjtalanul – befektetési tanácsokat kérhetünk a “pénzügyi üzletembertől, írásban vagy a hét három napján a megadott düsseldorfi telefonszámon. Javaslatunk: ne zavarjuk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik