Gazdaság

Visszajátszás?

A televíziós frekvenciapályázaton annak idején vesztes CME a TV2 megvásárlásával ismét megjelenhetne a magyar piacon, ám a TV2 cáfolja az eladásról szóló híreket.

Még saját hírműsorában is fontosnak tartotta közölni a TV2, hogy a csatorna nem eladó. Tette ezt azok után, hogy a piacon olyan hírek terjedtek el, miszerint a Ronald Lauder nevével fémjelzett Central European Media Enterprises (CME) tárgyalásokat folytat a TV2 megvásárlásáról. A tévétársaság még pert is kilátásba helyezett azon sajtóorgánumok ellen, amelyek megszellőztetik ezt a – szerinte teljességgel megalapozatlan – hírt.


Visszajátszás? 1

MÉG NINCS MEG A PÉNZ. A Figyelő megkeresésére a CME már nem volt ennyire elutasító. Szóvivője, Gerry Buckland mindössze arra emlékeztetett, hogy a cég egyelőre nem tud miből vásárolni, mert még nem kapta meg azt a 353 millió dolláros kártérítést, amelyet a cseh állam ellen folytatott nemzetközi választott bírósági eljárásban megítéltek a számára. A bíróság – mint emlékezetes – a CME-nek adott igazat abban, hogy a cseh állam nem tartotta be a nemzetközi beruházás-védelmi egyezményt, amivel lehetővé tette, hogy a céget csehországi érdekeltségéből, a Nova tévéből kiszorítsa ottani partnere, Vladimír Zelezny (Figyelő, 2003/13. szám). “Amíg nincs nálunk a pénz, nem tudunk sokat mondani” – mutatott rá Buckland, hozzátéve, hogy az összeg átutalása május közepére várható. Emlékeztetett arra is, hogy a CME alelnöke, Fred Klinkhammer már korábban közölte, megvizsgálják a pénz befektetésének lehetőségeit, konkrétumokat azonban nem említett.

A CME részéről tehát elvben megvan a készség a régióban való befektetésre. Üzletileg az sem lenne logikátlan, hogy a TV2-t birtokló MTM-SBS Rt. fő tulajdonosa, az SBS Broadcasting megváljon magyarországi érdekeltségétől. A Nasdaqon jegyzett társaság ugyanis veszteséges, bár csökkenő mértékben: az elemzők a tavalyi egy részvényre jutó 1,19 dolláros negatív eredmény után erre az évre már alig 50 cent mínuszt várnak. A veszteség megszüntetésére meghirdetett program része, hogy az SBS megválik azoktól a befektetéseitől, amelyeket nem tart stratégiai fontosságúnak. Tavaly eladta például részesedését a Noordzee holland rádióban, továbbá megvált 2,6 százaléknyi tulajdonától a TVN lengyel televízióban, miközben a vevő ITI TV Holdings jogot szerzett a megmaradt 30,4 százaléknyi SBS-pakett megvásárlására is. Bár ezek kisebbségi részesedések voltak, a TV2-ben pedig többségben van az SBS, a csatorna teljesítménye nem olyan jó, hogy az javíthatná a fő tulajdonos eredményét. Bár a TV2 közleménye szerint a csatorna tavaly nyereséges volt, s 2003-ra is ez várható, ez az állítás a tényleges eredmények közlése nélkül nem eléggé meggyőző. Az anyacég tőzsdei jelentésében ugyanis az szerepel, hogy a magyar leányvállalat működési kiadásai tavaly 8,2 millió euróval (közel 2 milliárd forinttal) növekedtek, jórészt a Big Brother produkció miatt, s nőttek az értékesítési és az adminisztratív kiadások is, méghozzá 2,6 millió euróval (640 millió forinttal), s eközben a bevételek változatlanok maradtak. A TV2 közleménye azonban azt hangsúlyozza, hogy az MTM-SBS Rt. maximum 25 százalékot kíván értékesíteni egy magyar befektetőnek.

ISMERT SZEREPLŐ. Ha az SBS szándéka később megváltozna, s a CME is úgy döntene, hogy a visszakapott dollármilliókat részben a TV2-be fekteti be, akkor egy korábban már megismert szereplő térne vissza a magyarországi televíziós piacra. A CME ugyanis az Írisz tévé fő tulajdonosaként annak idején pályázott országos televíziós frekvenciára, de annak ellenére veszített, hogy a legmagasabb összeget kínálta a koncesszióért. Emiatt az Írisz pert is indított az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) valamint a két nyertes társaság ellen, a CME pedig ezzel párhuzamosan megvásárolta a kábeles-műholdas terjesztésű TV3-at, hogy a per alatt is jelen legyen a magyar piacon. 1999-ben aztán az SBS és a CME arról döntött, hogy fúzióra lépnek egymással, ez azonban – éppen a már említett Nova TV-ügy miatt – meghiúsult, ugyanis a CME ezáltal legnyereségesebb vállalkozásától kényszerült megválni. A fúzió felmondásáért az SBS részben magyarországi érdekeltségei – az Írisz TV és a TV3 – megvásárlásával kárpótolta a CME-t. A TV3 felét azonban továbbadta az RTL Klubnak, tekintettel arra, hogy a tévéper fő vesztese a koncessziós pályázaton a legkisebb összeget ajánló RTL Klub lehetett volna. Mindezek után az SBS tulajdonába került Írisz TV visszavonta keresetét, s ezzel szentesítette a kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik