Gazdaság

A Paksi Atomerőműben

történt üzemzavarról szóló televíziós vitaműsorban Ámon kisasszonynak titulálta némi hezitálás után Ámon Adát, az Energia Klub ügyvivőjét Rónaky József, a Magyar Atomenergia Hivatal főigazgatója. A jelenet azt sugallta, hogy a hivatal vezetője nem igazán ismeri, mert nem tudja megszólítani, de nem is tartja partnernek a civil szervezet képviselőjét. Pedig az elmúlt napokban az Energia Klub volt az a szereplő a médiában, amely megfogalmazta kételyeit a paksi üzemzavarról kiadott hivatalos közlésekkel kapcsolatban. Furcsállotta például, hogy kezdetben kettes fokozatúnak minősítették az üzemzavart, pedig az már akkor is megfelelt a hármas fokozat kritériumainak. Ennél is fontosabb észrevétele azonban az Energia Klubnak, hogy nem ez az első olyan probléma, amelyet a fűtőelemeken történt lerakódás okoz Pakson.

Az illetékesek azonban nem igazán veszik komolyan a kérdéseket. Az MTV vitaműsorában Rónaky Józseftől csak tekintélyelvű válaszra tellett, nevezetesen, hogy a minősítést a Magyar Atomenergia Hivatal is jóváhagyta. A lerakódásokat illetően semmiféle reagálás nem hangzott el.

A Paksi Atomerőmű közléseire kezdettől fogva a megnyugtatás szándéka nyomta rá a bélyegét, pedig kommunikációs szakemberek a megmondhatói, hogy ez visszaüthet. Megnyugtató ugyanis az lenne, ha az információt nem fokozatosan, s láthatóan kényszeredetten adagolnák, hanem azonnal megmondanák, valójában mi történt, s ennek milyen következményei lesznek. A tájékoztatásban sokat segíthetnének a civil szervezetek, amelyek a laikus közvélemény helyett teszik fel a kérdéseket. Nem kellene tehát érveiket – a vitapartnert “kisasszonyként” aposztrofálva -lesöpörni az asztalról.

Végül is azt az állítást, hogy a sugárzás nem veszélyes, nyomatékosítja, hogy ezt a Globál 2000 független környezetvédő szervezet mérései is alátámasztották. Azt azonban, hogy más szempontból milyen nagy a baj, még mindig nem tudjuk igazán, csak aggódva várjuk az újabb információ-adagokat. Lapzártánk előtt ugyanis már elhangzott, hogy a blokk leállása napi 50 millió forintba kerül, s a javítás akár egy évig is eltarthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik