Gazdaság

Bivalyerős molekulák

Tartósabb és nagyobb teljesítményű telepek fejlesztéséhez vezethet az a technológia, amelyen az amerikai Sandia National Laboratories fizikusai dolgoznak. A kutatóhelyen kifejlesztett új – grafitot és szilíciumot tartalmazó – anyagnak köszönhetően akár megnégyszereződhet a ma használatos lítium-ion akkumulátorok élettartama.


Bivalyerős molekulák 1

Az új kompozitot a mai grafit anódok helyett alkalmaznák, mert elsősorban ez az az anyag, amely behatárolja a telepek élethosszát. Lecserélésén ezért már világszerte régóta fáradoznak a kutatók. Helyettesítésére számos anyaggal próbálkoztak: így egyéb szénmódosulatokkal, félfémekkel, különböző fémoxidokkal és -nitrátokkal, valamint összetett anyagokkal is. Olyanokkal, mint például a Sandia által fejlesztett szilícium-grafit kompozit. Ez azért lehet előnyösebb a többinél, mert a gyártásához szükséges anyagok olcsók és könnyen előteremthetők.

A szilícium ugyan a lítium-ion rendszerekben anódként használva már önmagában is nagyobb erőt ígér, ám újratölthetősége csapnivaló. Amenynyiben azonban a szilícium grafit ágyazatban foglal helyet, az újratölthetőség és a kapacitás kedvező kombinációja áll elő, amely minden paraméterében felülmúlja a ma létező rendszerekét. A porított összetevőkből sajtolt új anyag sajnos minden előnye ellenére sem lesz örök életű. Az ebből készült telepeket, ha később is, mint a ma használatosakat, de egyszer ki kell majd dobni: újratölthetőségük előbb-utóbb ezeknek is megszűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik