Gazdaság

Fertõtlenítõszer borból

Bár a bor mérsékelt fogyasztása egyértelműen egészséges, az orvosok csupán részben tudják megindokolni, miért. Az Oregon State University élelmiszer-biológusai most bebizonyították, hogy a jótékony hatás egyebek mellett a bor bizonyos baktériumölő anyagainak köszönhető: ezek olyan eredményesek, hogy kitűnő mikrobaölő szerek készíthetők belőlük.

A kutatók kísérleteiből kiderült, hogy elsősorban a fehérbor gazdag azokban a vegyületekben, amelyek elpusztítják a kóli és a szalmonella baktériumokat. Ezt a fertőtlenítő hatást az almasav, a borkősav és a mérsékelt alkoholtartalom együttesen alakítja ki, mégpedig annyira hatékonyan, hogy a kutatók most bor alapú fertőtlenítőszer kifejlesztésén fáradoznak. Ez szerintük kiválthatja a ma forgalomban lévő, a bőrt nem kímélő, és szúrós szagú klórtartalmú anyagokat. A borból készült szer ugyanis nem bocsát majd ki magából kellemetlen szagot, mert a kutatók eltávolítják belőle azokat az anyagokat, amelyek egyébként a terítőre, ruhára, vagy a padlóra kiömölve felelősek a nehezen múló alkoholszagért. Az oregoni kutatók szerint az új fertőtlenítőt megromlott borból is elő lehet állítani, és borászok tanácsára most szabadalmaztatják a lejárt szavatosságú szőlőlé újrahasznosításának ötletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik