Gazdaság

Nem üzlet a klónozás – Veszteséges génbiznisz

Nem folytatja klónozásos kísérleteit a Dolly bárányt előállító skót PPL Therapeutics.#<# A cég azt követően hozta meg döntését, hogy hiába próbálta eladni kopírozásra szakosodott részlegét. A 8 különböző befektetői társaság – többek között a Bayer és a Merrill Lynch Investment Management – tulajdonában álló kutató-fejlesztő vállalkozás az idei első félévre 6,4 millió dolláros veszteséget könyvelt el. Ez ugyan valamivel kevesebb, mint korábban, ám mivel a PPL által előállított termékek piaci megjelenése egyre távolabbinak tűnik, a tulajdonosok úgy döntöttek, pénzzé teszik a klónozásban élenjáró üzletágat. Vevő azonban egy egész év alatt nem akadt. A PPL vezérigazgatója úgy véli, jelenleg nincs igény a klónozás gyakorlati alkalmazására, ezért a cég felhagy ez irányú kísérleteivel, s ezentúl egyéb, kifizetődőnek ígérkező területekre koncentrál. A vezetők szerint a xenotranszplantáció – vagyis az állati szervek átültetése emberekbe – az a piac, amely már rövid távon is további befektetőket, esetleg vevőket hozhat. E témában a PPL nemrég áttörést ért el, amikor olyan sertéseket állított elő, amelyekből hiányoznak a kilökődést kiváltó antigének. A menedzsment reményei szerint az általuk kidolgozott technológiát tíz év múlva már széles körben alkalmazhatják. Addigra pedig sikerülhet piacra dobniuk egy sebészeti beavatkozások során alkalmazható terméket, valamint 2007-ben egy génmódosított juhok tejéből kivonható, tüdőtágulást gyógyító fehérjét is.
Nem üzlet a klónozás – Veszteséges génbiznisz

Nem folytatja klónozásos kísérleteit a Dolly bárányt előállító skót PPL Therapeutics. A cég azt követően hozta meg döntését, hogy hiába próbálta eladni kopírozásra szakosodott részlegét.

A 8 különböző befektetői társaság – többek között a Bayer és a Merrill Lynch Investment Management – tulajdonában álló kutató-fejlesztő vállalkozás az idei első félévre 6,4 millió dolláros veszteséget könyvelt el. Ez ugyan valamivel kevesebb, mint korábban, ám mivel a PPL által előállított termékek piaci megjelenése egyre távolabbinak tűnik, a tulajdonosok úgy döntöttek, pénzzé teszik a klónozásban élenjáró üzletágat. Vevő azonban egy egész év alatt nem akadt. A PPL vezérigazgatója úgy véli, jelenleg nincs igény a klónozás gyakorlati alkalmazására, ezért a cég felhagy ez irányú kísérleteivel, s ezentúl egyéb, kifizetődőnek ígérkező területekre koncentrál. A vezetők szerint a xenotranszplantáció – vagyis az állati szervek átültetése emberekbe – az a piac, amely már rövid távon is további befektetőket, esetleg vevőket hozhat. E témában a PPL nemrég áttörést ért el, amikor olyan sertéseket állított elő, amelyekből hiányoznak a kilökődést kiváltó antigének. A menedzsment reményei szerint az általuk kidolgozott technológiát tíz év múlva már széles körben alkalmazhatják. Addigra pedig sikerülhet piacra dobniuk egy sebészeti beavatkozások során alkalmazható terméket, valamint 2007-ben egy génmódosított juhok tejéből kivonható, tüdőtágulást gyógyító fehérjét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik