Gazdaság

Tihanyi Merlot-Kékfrankos Cuvée 2001, Jásdi Pince

Van egy csapodár teuton mondás, ami valahogy így hangzik: négyig egy korty bort se, négy után egy korty vizet se.#<# Kicsit túlzásnak tűnik, mintha az alkoholfüggő keletnémet közalkalmazottak kürtszava szólna belőle, szerintünk úgy kellene kiigazítani, hogy mondjuk nyolcig egy korty satöbbi. Van azonban egy bortípus, mely nappali borként fungál, illetve melynek széles körben terjed napközi használata, ez pediglen a rozé. Tihanyi Merlot-Kékfrankos Cuvée 2001, Jásdi Pince 1A rozé, mint ismeretes, az a rózsaszín izé, mely voltaképp nem túléretten leszüretelt kékszőlőből készül, melyből még élénk savak nyerhetők, csak éppen a mustot tragikus hirtelenséggel elvezetik a cefréről, nem hagyják hosszan fortyogni, mint a vörösboroknál. Így nem oldódnak bele azok a nehézsúlyú, ijesztő nevű elementumok (antocianinok, leukoantocianinok, tanninok), amelyek a vörösborban bizony ott vannak. Az egész kicsit olyan, mintha reduktív fehérbort készítenénk és megnyomnánk egy kis szén-dioxiddal, az ugyanis jót tesz a rozénak, fokozza a frissesség érzetét, igazi rozé nincs is egy kis szénsav nélkül. A kettő között, mármint a rozé és a nehézsúlyú vörösbor között foglal helyet a költőfejedelem nevét őrző siller, de erről majd a jövő héten.

Imígyen tehát könnyed és karcsú entitást kapunk, alacsony alkohollal, gyümölcsös frissességgel, ez mindjárt érthetővé teszi, miért is ihatunk fényes nappal bort, amit pedig rendes ember nem tesz, hacsaknem az ebéd mellé maximum két pohárral!

E heti szép kis rozénk a csopaki Jásdi-műhelyben készült részben saját kékfrankosból, részben a Tihanyi-félszigetről vásárolt Merlot-ból. Jásdi István, Ritecz János és Csiszár Péter műhelye Figulától keletre a legjelentősebb intézetté növi ki magát éppen. A hajdani veszprémi püspök kis chateau-jába, a tóra néző, klasszicista Ranol-der-pincébe rejtett korszerű technológiájú, hallatlanul szép fekvésű pincészet nagy jövő előtt áll, és sok örömet fog még szerezni a borbarátoknak.

A Jásdi Pince 2001-es évjáratú rozé-küvéje szép halovány rózsaszínű, jó hidegen (rozét mindig jó hidegen, 8-12 fokon fogyasszunk) meggyes illatot idéz, kerek, könnyű, friss és gyümölcsös ital a kellemes külsejű Jásdi-palackban, mely tehát beszélgető bor, ajánlott salátákhoz és/vagy könnyű ebédekhez, illetve napközi fogyasztásra a szomjazóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik