Gazdaság

Bennfentes kereskedés gyanúja a Humetnél – Kiütés előtt?

A bennfentes kereskedés lehetősége is felvetődött abban az eljárásban, amelynek végén a felügyelet pénzbírsággal sújtotta Humetet és egyik vezetőjét, Civin Jánost.

Több piaci szereplő szerint csupán a jégihegy csúcsát jelenti az, amit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) múlt heti határozatában megfogalmaz a Humet Rt.-vel (Figyelő, 2001/34. szám), illetve annak korábbi vezérigazgatójával, jelenleg is aktív résztulajdonos-vezetőjével, Civin Jánossal szemben. A PSZÁF 2 millió forintos bírságot szabott ki a társaságra és 250 ezer forintot Civin Jánosra, határozatában a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség elmulasztását kérve számon mindkét elmarasztalton. A vállalat egyetlen termékének, a Humet-R készítménynek amerikai bevezetése kapcsán azonban meglehetősen furcsa események történtek.

Bennfentes kereskedés gyanúja a Humetnél – Kiütés előtt? 1TETEMES NYERESÉG. A táplálkozás-kiegészítő szirup forgalmazása előtt az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságtól (FDA) kell a szer regisztrációját kérni, s ha az nem emel kifogást 75 napig, akkor a termék szabadon forgalmazható az Egyesült Államokban. Ezt a kérelmet a 2000. december 6-án kapta kézhez az FDA, s erről január 24-én tájékoztatta is a Humet Rt.-t. A cég ekkor követte el az első tetten érhető szabálytalanságot: az előírt két napon belül hivatalosan nem tájékoztatta a befektetőket erről a fejleményről. A Civin János által irányított cég csupán február 26-án lépett, amikor is már azt tette közzé a Magyar Tőkepiacban, hogy lejárt a 75 napos türelmi idő, így a társaság terméke forgalmazható Amerikában. A januári bejelentés elmulasztása önmagában viszonylag enyhe szabályszegés lett volna, ha a februári bejelentést megelőzően, február 21-22-én nem vásárolt volna saját részvényeket (akkori értesülések szerint mintegy 700 ezer darabot) a Humet Rt. nevében Civin János, amelyeket azután 26-án értékesített is, mintegy 10 millió (mások szerint több mint 20 millió) forintos árfolyamnyereséggel.

Az egyértelműen bennfentes kereskedésre utaló tények mégsem bizonyító erejűek, mert hivatalos formában ugyan nem tette közzé a híreket Civin, ám a Világgazdaság című lapban már január 26-án megjelent a vezérigazgató nyilatkozata. A szokatlanul nagy összegű bírság a történtek fényében érthető. Mint Gulácsi Ferenc, a PSZÁF szóvivője kérdésünkre elmondta, a felügyelet munkatársai alaposan körüljárták a problémát (erre április óta volt is idejük), mégsem sikerült kimutatniuk a bennfentes kereskedés minden kritériumát. A határozat indoklásának Civint elmarasztaló része ezért – feltételes módban – arra a szabályra hivatkozik, miszerint a bírság akkor szabható ki “ha a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség elmulasztása bennfentes kereskedelem alapját képezheti”.

SZÖVEVÉNYES ÜGYLETEK. Civin János kérdésünkre a határozatban is megjelenő álláspontra úgy reagált, hogy a “közvélemény nem elégedett” a tevékenységével, holott állítása szerint a társaság minden részvényesének érdekében kerített sort a tranzakciókra. Az exvezérigazgató azt sem tagadja, hogy ő maga tavaly 160 millió forintos árfolyamnyereséget ért el saját Humet-részvényeinek adásvételével. Állítása szerint azonban az idén nem kereskedett Humet-papírokkal a saját szakállára. Mások szerint viszont akár az egymilliárd forintot is elérheti az az öszszeg, amelyet Civin János és az érdekeltségi körébe tartozó Humet-tulajdonos cégek részvényügyletei az elmúlt három évben hoztak. Ezt a híresztelést azonban lehetetlen ellenőrizni, mert a tőkeemelések és a részvényügyletek olyannyira szövevényesek, hogy talán maguk a fő tulajdonosok sem tudják pontosan, mikor, milyen papírokra kötöttek üzleteket.

Feltehetően nem függetleníthető a felügyeleti vizsgálattól, hogy az apró cég menedzsmentje menekül a Humet Rt.-től, mint a süllyedő hajóról. A sort augusztus végén maga Civin János nyitotta, aki vezérigazgatói posztjáról mondott le, ám később bejelentette, hogy stratégiai igazgatóként továbbra is a cégnél marad. A helyére kinevezett Nagy Barnabás is mindössze három hétig töltötte be posztját, szeptember közepén Galamb Vilmos került a helyére. Ezt követően Matuscsák Tamás felügyelőbizottsági tag búcsúzott, majd Bukolyi Katalin fb-elnök és Márton András fb-tag lemondása következett. Az igazgatóságból Nagy Barnabás mellett Molnár Albert is távozott, így a vállalat október végén esedékes rendkívüli közgyűlésének kell új vezetést választania; ellenkező esetben a Humet Rt.-nél nem lehet érvényes döntéseket hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik