Gazdaság

Makrotrendek – Kisebb fordulatszámon

Makrotrendek – Kisebb fordulatszámon 1A magyar nemzetgazdaság – az elmúlt hónapok világgazdasági konjunktúra-csökkenését megérezve – a korábbinál kissé lassabban, de összességében egyenletesen fejlődik.#<# Az amerikai gazdaság lefékeződése közvetlenül nem érzékelhető, s nem hat egyértelműen negatívan az Európai Unió növekedésének lassulása sem.

Zsoldos István, a ConCorde elemzője: Makrotrendek – Kisebb fordulatszámon 2 “A júliusi fizetési mérleg meglepő aktívuma ugyan véletlenszerű, de azt el kell ismerni, hogy a mérleg első félévi alakulása jobb a vártnál. Ennek oka a kormányzat eddigi óvatos költekezése és a nyugat-európai recesszió beruházásokat visszafogó hatása. Az év hátralévő részére viszont már nem várok ilyen kedvező adatokat, mivel a kormányzat még az idén elkölti a bevételi többletet, ami a lakossági fogyasztás emelkedésén keresztül az import növekedését és a fizetési mérleg romlását idézi elő. A ConCorde előrejelzése szerint 2001-ben a december-december alapon számított infláció 8 százalék alá csökkenhet, miközben a GDP-bővülés is 4,4 százalékra mérséklődik.

A sávszélesítés után bekövetkezett forinterősödést kisebb gyengülés követte, amely a versenyképesség fenntarthatóságát is segíti. Pozitív fejlemény, hogy a behozatal az elmúlt hónapokban nem nőtt számottevően, így nem okozott gondot a kereskedelmi mérlegben. A fizetési mérleg hiánya alacsonyabb az előre jelzettnél. A költséginfláció nyomását enyhíti, hogy a világpiaci energiaárakban nem várható számottevő emelkedés. Kedvező konjunkturális hatást mutat, hogy az építőipar – az ipari növekedés visszaesése mellett – bővíti termelését. A szolgáltatásoknál keresletélénkülés tapasztalható, s az idegenforgalomban is változatlanul növekednek a teljesítmények. Több multinacionális feldolgozóipari vállalat erőteljesen bővíti tevékenységét, azzal együtt, hogy néhányuk megszorító létszám- és költséggazdálkodási lépésekre kényszerült gazdálkodása racionalizálása érdekében. A tőzsdei cégek nyilvánosságra hozott első félévi eredményei vegyes képet mutatnak; a valódi profittermelő képesség csak kevés társaság sajátja.

Augusztus végén a jegybank, a várakozásoknak megfelelően, nem változtatott az irányadó kamatlábon, bejelentette viszont a csúszó leértékelés október elsejei megszüntetését.

Macro trends – Geared down

Makrotrendek – Kisebb fordulatszámon 3The growth of the Hungarian economy, in response to the worldwide economic slowdown of the past few months, has become slower but, overall, its development is still leveled. Decreasing US growth has no direct effect and neither has an obviously negative influence of the slower European Union growth.

After the widening of the intervention band, the forint first got stronger to fall back slightly later, which also helps to maintain the economys competitiveness. Another encouraging sign is that imports have not gone up significantly during these months and so have not pushed the trade deficit higher. The current account deficit is lower than the projected figure. World market energy prices are not expected to go up considerably and this lowers cost-push inflation. And another promising trend: construction industry production is growing despite slower industrial growth. Demand is up for services and tourism is still on a continuous rise.

Makrotrendek – Kisebb fordulatszámon 4Several processing industry multinationals are expanding their sphere of activities even though some of them were forced to introduce restrictive employment and cost-reduction measures. The results of public companies for the first six months of the year are varied – only a few are truly capable of producing profits.

The National Bank, according to preliminary expectations, did not modify the prime rate at the end of August. On the other hand, it announced ending the sliding-scale devaluation of the forint, valid as of October 1st.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik