Gazdaság

Trükkök az euróval – Átállás és átvágás

Visszaél az euróra való átállás körüli bizonytalansággal néhány szolgáltató. A trükközők a közös valuta jövő év eleji bevezetése előtt új "üzletágat" nyitottak.

Trükkök az euróval – Átállás és átvágás 1Alaposan áttanulmányozhatták az euró és a iközös pénzbe éppen “beolvadni” készülő nemzeti valuták közötti átváltási árfolyamokat azok, akik kifundálták a legújabb, főleg Dél-Európában terjedő visszaélési megoldást, amelyre nem árt, ha a hazai bankkártya-tulajdonosok is odafigyelnek. Mivel a számlapénzként már most is létező euró mindegyik jövőre megszűnő valutánál többet ér, szinte “kézenfekvőnek” tűnt egy olyan trükk bevetése, ami segít lefölözni a különbségből adódó extraprofitot.

Izmosodik-e az euró? Trükkök az euróval – Átállás és átvágás 2 Az euró jövő év eleji materializálódását követően meglepően nagy mértékű, 20 centes árfolyam-erősödésre számít a dollárral szemben a Lehman Brothers brit pénzügyi tanácsadó cég. A jövőre bankjegyek és érmék formájában is megjelenő közös valuta kurzusának a mélyből kellene felfelé kúsznia: a múlt hét végén – néhány hetes erősödés után – még mindig 90 cent alatt maradt. (A számlapénzként való bevezetéskor, 1999. január elsején egy euró még 1,20 dollárt ért.)

A tekintélyes brit elemző intézet az euró iránti kereslet növekedésével támasztja alá az árfolyamra vonatkozó előrejelzését. Elsősorban Kelet-Európában figyelhető meg az a jelenség, hogy az euróátállás bizonytalanságai miatt csökken az övezet valutái iránti kereslet. Sokan dollárt vásároltak márka helyett, hozzájárulva így a közös valuta árfolyamának lemorzsolódásához. Ha az átállás sima lesz, és az euró iránti kereslet ismét visszaáll az 1999 előtti szintre, akkor akár jóval az 1:1-es átváltási ráta fölé is mehet az európai fizetőeszköz árfolyama. A kurzus növekedésének lökést adhat az is, hogy 2002 elejétől kezdve alaposan csökkenek majd a tranzakciós költségek. Mivel az átutalások az övezeten belül egy valutanemben történnek majd, azokért semmilyen pluszösszeget nem kell felszámolni.

A Lehman Brothers modellje szerint az euró jelenleg is alulértékelt: a reális dollár-euró kurzust a cégnél 0,99 centre teszik. A piac azonban ezt a becslést egyelőre nem igazolja vissza, mert – jóllehet az amerikai gazdaság jelenleg mélyebb gödörben van, mint az európai – a tengerentúlon a termelékenység növekedésének kilátásai jobbak, mint az öreg kontinensen.

A vészkürtöt egy holland autósszövetség, az ANWB fújta meg. A szervezet sajtóosztályán a Figyelőnek megerősítették: több mint egy tucat bejelentést kaptak a tagjaiktól, akik arra lettek figyelmesek, hogy külföldi hitelkártyás vásárlásaiknál “véletlenül” nem a helyi valutában állították ki számukra a számlát, hanem euróban. Az egyik beszámoló szerint egy franciaországi pizzériában a gyanútlan hollandoknak elkerülte a figyelmét, hogy az általuk is aláírt számlán nem 300 francia frank, hanem ugyanennyi euró szerepel, ami a végösszeget tekintve nagyjából 6,5-szer több – ennyi ugyanis az átváltási kulcs az euró és a frank között. Hasonló esetek fordultak elő Olaszországban és Spanyolországban, ahol ráadásul ez az extrahaszon még tekintélyesebb, hiszen egy euró 1936 lírát, illetve 190 pesetát ér. Az ANWB-nél hozzátették: egyelőre óvatosan bánnak a csalás kifejezéssel, elképzelhetőnek tartják, hogy az átállás miatti “fejetlenségben” egyes éttermekben és boltokban nem megfelelőképpen állították át a gépeket. A vásárlók számára csalásként megélt jelenség felgöngyölítését nehezíti, hogy az áldozatoknak alig van lehetőségük a reklamációra, a simlire ugyanis többnyire csak akkor jönnek rá, amikor az utazást követően megkapják a hitelkártyás fizetésükről szóló összesítést. További gondot okoz, hogy a számlát aláírták, az összeget elismerték, a bankjukon így aligha tudnak bármit is bevasalni. Legföljebb saját figyelmetlenségüket okolhatják.

Itthon a hitelkártyát is kínáló Citibanknál elmondták: értesültek ezekről az esetekről, amelyek csak elektronikus engedélyezés nélküli helyeken fordultak elő. Olyankor tehát, amikor a hitelkártyát kézi lehúzóval érvényesítik. Az ügyfeleiknek éppen ezért azt tanácsolják, hogy minden esetben vizsgálják meg az aláírási bizonylatot, győződjenek meg arról, hogy tényleg a helyi valuta szerepel-e az összeg mellett. Ha a valuta megnevezése hiányzik, akkor azt tanácsolják, hogy akár kézzel is írják rá a bizonylatra és azt csak ezután lássák el aláírásukkal. További hasznos tanács, hogy nem szabad szem elől téveszteni a kártyát, a vásárlási bizonylatot csak annak részletes átvizsgálása után szabad aláírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik