Gazdaság

Gprs-teszt – Drótvágó

Kétségtelen tény, hogy a GPRS (General Packet Radio Service) néven ismert legújabb technológia ma még nem tartozik az olcsó szolgáltatások közé#<#, bizonyos esetekben azonban így is sokkal kevesebbe kerül, mint a vonalkapcsolt megoldások. Egy aktív GPRS-használó, Hammang Henrik, a NEO Stúdió 2000 tanácsadója segítségével megpróbáljuk bemutatni, mikor és mennyivel olcsóbb a GPRS. Gprs-teszt – Drótvágó 1Sok országhoz hasonlóan, immár hazánkban is több előfizetője van a mobilszolgáltatóknak, mint vezetékes társaiknak. A különbség – a GSM-cégek javára – tovább nő, a beszélgetések többsége hamarosan már a kis kézi készülékeken bonyolódik majd. Az internethasználat terén ma még egyértelműen a “drótoké” a főszerep, de a GPRS bevezetésével és fejlődésével e téren is változások várhatók. Ma már a Pannon GSM és a Westel is országos lefedettséggel nyújt hozzáférést.

A GPRS-nél a felhasználó csak az adatforgalmazás során veszi igénybe a hálózatot, ellentétben a vonalkapcsolt megoldással, ahol az átviteli idő alatt végig foglalt egy vagy több csatorna, függetlenül attól, van-e adatforgalom. A GPRS tehát a szolgáltatónak jobb kihasználtságot, az előfizetőnek adat alapú számlázást – és így több esetben megtakarítást – jelent. Az is előny, hogy a készülék bekapcsolása után azonnal készen áll az adatforgalmazásra, nincs tárcsázás és kapcsolás, az adatok letöltése vagy elküldése rögtön elkezdődik.

Akiknek fontos a hagyományos vezetékes átvitellel azonos sebesség, azoknak elsőként egy, a szolgáltatáshoz szükséges készülék beszerzésére kell gondolniuk. A választék ma még nem túl nagy, a Westel a Motorola Timeport 260-ast, míg a Pannon GSM ugyanezt a Timeportot és az Ericsson R520-as készülékét forgalmazza. Lényeges és kedvező, hogy a szolgáltatást mindkét mobilcég ingyen aktiválja, a felhasználó pénztárcáját a havi díj és a forgalom után fizetendő összeg terheli. Azoknak, akik eddig a lassú átvitel miatt idegenkedtek a vezeték nélküli internettől, jó hír, hogy a GPRS-szolgáltatás valóban képes felvenni a versenyt a normál modemes vezetékes megoldással.

Gprs-teszt – Drótvágó 2Noha a GPRS nem olcsó, több esetben is kedvezőbb árú internetezést tesz lehetővé, mint a vonalkapcsolt mobilinternet. Főleg a csúcsidőben történő, hosszabb ideig tartó, de kisebb adatmennyiséget mozgató műveletek során jelentkezik nagy megtakarítás. A lassúnak és nehézkesnek tartott WAP-ozás GPRS kapcsolattal kényelmes, élvezhető és az adatalapú számlázásnak köszönhetően kevesebbe kerül. A teszthez használt Ericsson T39-es készülék (amelyet az ősszel dobnak piacra), képes az adatforgalom mérésére, így a WAP költsége is pontosan mérhető. A teszt során 10 szöveges WAP oldal letöltése (az olvasásukra szánt idővel együtt 3 perc 52 másodperc) csúcsidőben a Westelnél 11 forint 40 fillérbe kerül, szemben a nem GPRS-képes telefonon a vonalkapcsolt szolgáltatásért fizetendő 132 forinttal; hasonló a helyzet a Pannon GSM-nél is: itt díjcsomagtól függően 15 forint 96 fillérbe, 11 forint 40 fillérbe vagy 9 forint 12 fillérbe kerül a fenti műveletsor. (Egy-egy adatforgalmazás – legyen az akár internetezés vagy e-mail – várható költségeiről lásd táblázatunkat.)

A GPRS tehát elsősorban időt, bizonyos esetekben pedig ezzel együtt pénzt takarít meg. A költségek kordában tartása érdekében persze nem árt odafigyelni a letöltött adatmennyiségre, s egyértelműen kedvezőbb, ha a világháló felderítése, a színes és grafikus oldalak nézegetése csúcsidőn kívül történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik