Gazdaság

Czakó Ferenc

A börtönhöz hosszú út vezet - mondja Czakó Ferenc, a Synergon Informatikai Rt. nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója, akit tanúként halgattak ki a céget érintő áfacsalás-ügyben.

Vezérigazgató Úr! Hogy érzi magát a székében?

– Vegyes érzésekkel. Egy Synergon nagyságrendű vállalat legfőbb emberének lenni általában hosszú munka gyümölcse, a személyes karrier csúcsa, nekem azonban meg kellett élnem egy tragédiát is ahhoz (a Synergon vezetőinek légi katasztrófáját – a szerk.), hogy ide kerüljek. Mindenesetre úgy érzem, birtokában vagyok annak a tudásnak, azoknak a képességeknek és értékeknek, amelyek a vállalat irányításához szükségesek. Bízom benne, hogy sikerül kivezetnem a céget abból hullámvölgyből, amelybe a informatika iránti kereslet általános visszaesése miatt süllyedt.

– Elképzelhető, hogy az új vezérigazgató ténykedése alatt a vállalat esetleg új kezekbe kerül?

Czakó Ferenc 1– Mint minden regionális vezető szerepet betöltő cég, a Synergon is felkeltheti a befektetők érdeklődését.

– Az adásvételnél maradva: a Vivendi megvenné a PanTelt, sőt, úgy hírlik, a Pannont megszerző norvég Telenor is érdeklődik a cég iránt. Szükségszerűek a hasonló jellegű felvásárlások?

– Valószínűleg igen. A távközlés területén zajló változások és piaci mozgások mind azt jelzik, hogy a nagy telekom cégek nemcsak stratégiailag, de piacszerzési szempontból is fontosnak tekintik régiónkat.

– A Microsoft Windows XP-jét nagy várakozások előzik meg, de a hozzá kapcsolódó böngésző, médialejátszó, vagy levelező szoftverek és szolgáltatások sokak szerint azt jelzik, hogy a szoftveróriás a PC után most az internet monopolizálásra tör. Ön hogyan ítéli meg a Microsoft magatartását?

– Természetesnek tartom, ha egy vállalat elsődleges célja a profitszerzés. Azt azonban a piacot szabályzó és önszabályzó tényezőknek kell befolyásolniuk, hogy ezt ki, milyen eszközökkel valósíthatja meg. A termékkel kapcsolatban pedig úgy vélem, minden vállalatnak, illetve felhasználónak magának kell mérlegelnie, szüksége van-e rá.

– A Synergon vezetőségének az utóbbi időkben problémái akadtak a rendőrséggel, sőt, nemcsak a volt vezérigazgató, hanem az Ön neve is kapcsolatba került az áfacsalással. Hogyan hat mindez a cég tevékenységére?

– Remélem, az eljárás tisztázza majd, mi történt meg és mi nem. Addig pedig nincs miről érdemben nyilatkozni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ügyfeleink elsősorban termékeink és szolgáltatásaink minőségére kíváncsiak.

– A volt agrárminiszternek szintén dolga akadhat a hatóságokkal. Mit gondol, elképzelhető, hogy Torgyán József is hűvösre kerül?

– A börtönhöz hosszú út vezet. Úgy gondolom, az eljáró hatóságokra, ügyészekre, bírókra kell bízni az egyes esetek megítélését. Fontos természetesen, hogy e szervezetek függetlenül, külső befolyások nélkül végezhessék munkájukat, így jobb esélye van annak, hogy ezekben az ügyekben igazságos ítéletek szülessenek.

– Váltsunk témát! A hét végén ugyan nyert Sopronban a Fradi, de Splitben kiesett a Bajnokok Ligájából. Pedig ha továbbjut, Várszegi Gábor máris viszontlátott volna néhány milliót a futballklubért kifizetett vételárból. Ön szerint lehet még nyereséges vállalkozást faragni az FTC-ből?

– Való igaz, a Hajduk Split elleni továbbjutás biztosan segített a volna csapatnak. Ez most nem sikerült, de a siker nem csak egy meccsen múlik. És bár a Ferencváros jelenlegi lehetőségeit és üzleti terveit nem ismerem, azt gondolom, igen, lehetséges belőle nyereséges üzletet varázsolni. Magyarország a futball tekintetében nem különbözik más országoktól, amelyekben már sikerült profitot termelő iparággá fejleszteni a focit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik