Gazdaság

Balaton-felvidéki Pinot Noir 2000

A Balaton-felvidéki borvidék védett déli lejtőin az ősidőktől művelik a szőlőt. #<#A vidék a honfoglaló magyarok vérbírájának, Kál-Harkának a szállásterülete volt, ennek emlékét őrzik a Káli-medence helynevei és vörösborai. A régebben Balatonmellék nevet viselő borvidéket tipikusan fehérbortermő tájnak tartják, ahol illatos, élénk savösszetételű és elegáns borok teremnek. Pedig - mint Kázsmér Jánostól, a Lesence Rt. tulajdonos-főborászától megtudtam - a XVIII-XIX. században szinte csak kékszőlő termett e tájon. Kázsmérék komoly kutatómunka után telepítettek 15 hektár pinot noirt, úgy ítélvén, hogy a táj és a fajta rímel egymásra. Balaton-felvidéki Pinot Noir 2000 1A pinot noir, Burgundia fő fajtája, nálunk kevéssé preferált volt, ám mostanában, a borrendszerváltás óta, kezd terjeszkedni a jó vöröses helyeken: Egerben, Villányban és Sopronban. Elég érzékeny és szeszélyes valami, nem kedveli, ha télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő, mindig esik az eső, ilyenkor szürkerothad. (Ez az a gombás nyavalya, ami jó esetben és az arra alkalmas fajtáknál aszúsodásba csaphat át, rossz esetben megrohasztja az egész bogyót.)

Mi a poén a pinot noirban? Leginkább az, hogy más, mint a cabernet. Mint ismeretes, a cabernet-k nehézsúlyú vörösborok, melyek illatosságuk, nagy ízmélységük mellett roppant gazdagok lehetnek tanninban, azaz cserzőanyagban, ami a bort sötétté és súlyossá teszi. A pinot noir ehhez képest gracilisebb, üdébb, elegánsabb, kitűnik savainak szépségével. Egert azért tartják a fajta számára leginkább megfelelő termőtájnak, mert az egri terroir kevésbé testes vörösöket terem, kisebb a hőösszeg, kevesebb a tannin, ami inkább megfelel a pinot noir karakterének. Ezért lehetnek kedvezőek a Keszthelyi-hegységnek a Balatonról visszaverődő fényben fürdő déli lejtői, melyekben az éjjelente a Bakonyból alászálló hűvösség fürdeti a fürtöket, megtartva bennük a szép savakat.

A címke elegáns, de elég nehéz kihüvelyezni, hogy a kép a szélfútta Balatonon versengő vitorlásokat ábrázol. A bor feltűnően szép. A szín rubinjából tényleg hiányzik a fekete, illatában intenzív és ízében folytatódó kerek málnaillat, könnyed egyensúly, nem nagy komplexitás, szép, karcsú karakter, közepesen hosszú lecsengés. A bort mostanában penderíti a piacra Budapest Bortársaság, jó talán hideg sülthöz, felvágotthoz, vajas pástétomhoz, palacsintához, makarónihoz, spagettihez, meleg sajtos ételekhez, főtt, párolt borjúhoz, beszélgetéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik