Gazdaság

Showman és üzletember – Friderikusz-produkciók

Friderikusz Sándorral megtörténhet, hogy kiszorul a képernyőről. A magyar "szórakoztató televíziózás atyjának" azonban van hová visszavonulnia, vagyona állítólag milliárdokban mérhető.

Felsóhajtott a TV2 menedzsmentjének néhány tagja, amikor nyilvánosságra került, hogy Friderikusz Sándor is megpályázta a közszolgálati csatorna elnöki székét. Pintér Dezső elnök sietve nyilatkozta: sok sikert kíván a sztárnak, a barátság a régi, de ettől fogva egyetlen Friderikusz-műsor sem kerülhet adásba náluk. Más kérdés, hogy a kereskedelmi csatorna vezetése később úgy döntött: véglegesen a tévéelnöki pályázat értékelése után határoz a további együttműködésről.

Showman és üzletember – Friderikusz-produkciók 1Ennek ellenére a showmannek mégis igen nagy esélye van arra, hogy két szék között a pad alá essen. Nem elképzelhetetlen ugyanis, hogy Friderikusz kiszorul a képernyőről. Az RTL Klubtól még 1999-ben vált meg, nem kis botrány közepette. A kereskedelmi adó 319 millió forintra perli, amit első fokon Friderikusz elveszített. Az ügy a Legfelsőbb Bíróság előtt van, még nem tűztek ki tárgyalást. Az RTL Klubban egyébként attól tartanak, hogy a velük szerződésben álló, néhány éve még többszáz milliós bevételt elkönyvelő Friderikusz Produkció Kft. mára kiürült, s ha meg is nyerik másodfokon a pert, csak erkölcsi győzelmet arathatnak, mert nem lesz miből kielégíteni a tartozást.

VITA AZ RTL KLUBBAL. Friderikusz ehhez annyit fűz: aki ismeri őt, tudja róla, inkább az életéről is lemond, de zsarolni nem hagyja magát. A sztár azzal az ígérettel hagyta el 1998 elején a “köztévét”, hogy szórakoztató műsora mellett újra indíthatja a szívéhez közelebb álló, stílusában komoly “Az én mozim” című műsort. Erre azonban nem került sor. Teltek a hónapok, míg végül megelégelve a helyzetet, közölte, távozik a csatornától. Lehiggasztására maga a belga főnök, Jean Charles de Keyser utazott Budapestre. Együtt ebédeltek, a vezér egyetértett vele, majd megtörölte a száját, felállt az asztaltól, s attól fogva Friderikusz nem hallott róla. De arról sem, hogy moziját műsorra tűznék. Ekkor döntött végleg úgy, hogy távozik az RTL Klubtól. Valaki azonban – jóakaratból, de az is lehet, hogy provokatív céllal – arról tájékoztatta, ha nem viszi tovább a műsorát május végéig, nem fizetik ki neki a már sugárzott 7 műsorának költségeit sem. Friderikusz már áprilisban szeretett volna megválni a csatornától, így zsarolásként értékelte az “ajánlatot”.

A történethez tartozik, hogy állítólag a TV2 is “fűtötte” az RTL Klubot, váljon meg Friderikusztól, statuáljanak példát, hogy a kisebb sztároknak még véletlenül se jusson eszükbe feltételeket diktálni a tévécsatornáknak. Csakhogy néhány héten belül a TV2 mégis megállapodott Friderikusz cégével, elvégre a sztár az sztár, a nézettség az nézettség, a bevétel az bevétel. A riporter egy darabig optimistán nyilatkozott, öröme azonban nem tartott soká. Bár műsorai elérték a 2 milliós nézettséget, a vezetők felemás módon elégedettek vele, így “Az én mozim˝-at kiszorították a főműsoridős sávból. Hetekkel pályázata benyújtása előtt vitatkozott költségvetésről, adásidőről, végül aspirált az MTV elnöki székére. A TV2-ben először megkönnyebbülten reagáltak a hírre, de aztán észbe kaptak.

Üzleti kronológia 1990. SZEPTEMBER.

Létrejön a Dömsödi és Friderikusz Kft., melynek alapító tagjai Friderikusz Sándor, Dömsödi Gábor és egy további magánszemély (ez utóbbi 1991-ben kilép, üzletrészét Friderikusz Sándor veszi meg). Az 1 millió forintos törzstőkét 1990. szeptember 30-án 1 millió 950 ezer forintra emelik.

1994. JANUÁR. Megalakul a Friderikusz és Társa Bt.

1994. MÁJUS. A Dömsödi és Friderikusz Kft. nevét május 30-án Friderikusz Produkció Kft.-re módosítják. Egy nappal később Dömsödi Gábor kilép a társaságból, üzletrészét 1 forintért eladja Friderikusz Sándornénak, a showman édesanyjának. A jegyzett tőkét 2000. április 10-én 3 millió forintra emelik.

1995. DECEMBER. A Friderikusz és Társa Bt. neve Preventio-2000 Bt.-re módosul.

1996. JÚNIUS. A Preventio-2000 Bt. neve Z/X-2000 Bt.-re módosul.

1999. OKTÓBER. Megalakul a PRO Üzletviteli Kft. Tagjai: Friderikusz Sándor és Friderikusz Sándorné (a showman édesanyja). A jegyzett tőke 3 millió forint készpénz.

1999. DECEMBER. A Z/X-2000 Bt-ből névváltoztatás után megalakul a TV Pictures Productions Bt. A cég beltagjaként a PRO Üzletviteli Kft.-t jegyzik be, 20 ezer forint készpénzzel. Az egyik kültag Friderikusz Sándor 500 ezer forint készpénzzel, míg a másik a Friderikusz Produkció Kft. 86 millió forint értékű ingatlanapporttal.

SZEMÉLYISÉGJEGYEK. A showmant sokan nem szeretik öntörvényűsége miatt, de kvalitását senki nem vitatja. A szakmában ma is ő az első számú sztár, tudják, ahova megy, ott nézőszám van, bevétel és profit. A kereskedelmi csatornák befolyásos személyiségei állítólag most azért lobbyznak a legmagasabb politikai szinteken, nehogy Friderikuszt engedjék győzni, mert akkor versenyhelyzetet teremt a köztévé, s újra szeletelődik a reklámtorta.

Friderikusz mindenesetre már ott áll a ringben. Akik közelről ismerik, azt tartják róla, hogy igyekszik véghezvinni, amit kigondol. Határidőnaplójában évekre előre megtervezi életét, s hónapokkal előbb, napra, órára pontosan beírja, mikor mit fog csinálni. Öt percnél tovább nem beszél telefonon, s megemeli a hangját, ha valaki nem tér rögtön a tárgyra.

Céljai megvalósítása érdekében számára nem létezik munkaidő. Volt, akitől elvárta, hogy éjjel 11-kor még megírjon neki egy levelet. Több volt kollégája is mesélte, levon a kialkudott fizetésekből, bár az is igaz, hogy a hozzá hű munkatársak között havonta kisorsoltat fél-fél millió forintot. Nála nincs második bizonyítási lehetőség, mennie kell, aki szerinte nagyot hibázik. A showman szóvá teszi, ha irodájában valaki nem kapcsolja le időben a villanyt, vagy a légkondicionálót, pazarolja a papírt, vagy tizenöt percnél tovább kávézik.

ÖNMAGA MENEDZSERE. A Rádió Pagodájában hajdan Friderikusz azt mondta kollégáinak: “Nem sztár akarok lenni köztetek, hanem legenda nektek”. Nagyra törő terveit azóta megvalósította, de úgy, hogy mindent ő talpalt ki magának. Sikereit furcsa mód ellenségeinek is köszönheti. Az őt kitiltó rádiós vezetőknek akarta megmutatni, hogy azért is a felszínen marad.

Karrierjében két állomást tart kiemelkedőnek: azt, hogy a hetvenes években bekerült a rádió Ipper Pál és Mester Ákos vezette 168 óra műhelyébe, illetve azt, hogy megvetette lábát a Magyar Televízióban. Pályája során a döntő változást az 1991-es esztendő hozta meg. Saját verziója szerint nagy szerencséjere összefutott Bányai Gáborral, az MTV akkori intendánsával, aki rábólintott a show ötletére. Csakhogy Friderikusz nem rendelkezett annyi pénzzel, amennyiből a műsort megvalósíthatta volna. Bankoknál kilincselt. Öt pénzintézet után végül a hatodikban évi 40 százalékos kamatra adtak neki 13 millió forint hitelt, úgy, hogy a Kontrax egyik tulajdonosa kezességet vállalt érte. Már a sugárzása első félévében a Friderikusz-show tisztán 77 milliós bevételt hozott az MTV-nek. Így aztán Hankiss Elemér akkori tévéelnök nem bánta, amikor a showman felsrófolta az árát. Arra hivatkozott, az a méltányos, ha ő is részesül a reklámbevételből. Hankiss belátta a régi kapitalista elv igazságát, hogy tudniillik egy kapcsolat akkor hosszú távú és gyümölcsöző, ha mindkét fél jól jár. Friderikusz azóta is következetesen alkalmazza ezt a bölcsességet. Igaz, eredendően is megvan benne az üzleti véna. Amikor még ritkaságszámba ment, ő már akkor magánkiadásban jelentette meg kötetét a tragikus sorsú szépségkirálynőről. A könyv 380 ezer példányban kelt el, s a 36-szorosát kereste annak, mint amit bármely kiadótól kapott volna.

Showman és üzletember – Friderikusz-produkciók 2Friderikusz üzletemberi arcát kevesen ismerik, pedig cégei immár tíz éve működnek sikeresen, s nem kizárólag televíziós műsorgyártásra szakosodtak. A showman a külkereskedelemtől az ingatlanbizniszig sok mindenben érdekelt. A “Friderikusz birodalom” ma három társaságból áll. Az elsőt 1990. augusztusában alapította Dömsödi és Friderikusz Reklámfilm és Televízióműsor Készítő Kft. néven, Dömsödi Gábor televíziós kollégájával együtt. Ebből nőtt ki névváltoztatás folytán 1994-ben a Friderikusz Produkció Reklámfilm és Televízióműsor Készítő Kft. Meglepő módon már Dömsödi és Friderikusz közös cégének alapító okiratában is szerepelnek a szórakoztatás műfajától idegen tevékenységi körök: így például termelőeszköz nagykereskedelem, vegyesiparcikk kiskereskedelem, termelőeszköz kölcsönzése, lízing, hirdetés, reklámtevékenység, műszaki-szellemi termékek külkereskedelme. A Friderikusz Produkció is legalább ennyire színes tevékenységi körű, legalábbis az iratok tanúsága szerint. A 2000. június 23-i, legutolsó szerződésmódosítás értelmében a könyvkiadás, film- és videogyártás mellett profiljába tartozik egyebek között a gépjármű-kereskedelem, hajó, repülőgép-ügynöki nagykereskedelem, elektromos háztartásicikk kiskereskedelem.

A showman azzal indokolja a széles spektrumú tevékenységi kört, hogy a szerződések megkötésekor még nem tudhatták, milyen irányban fognak elmozdulni, grandiózus terveikből mi valósul meg, s nem akarták utólag módosíttatni az alapító okiratokat.

A cégiratokból azért következtetni lehet arra, mekkora tőkét is mozgósít. A Friderikusz Produkciót például 86 milliós apporttal 1999 decemberében kültagként bevitte újonnan létrehozott cégébe, a TV Pictures Productions Műsorkészítő Bt.-be. Ebben a szerződésben is fellelhetők a televíziózástól távoli tevékenységi körök, úgymint közúti járműkereskedelem, éttermi vendéglátás, külkereskedelem.

KÜLFÖLDI RÉSZVÉNYEKBE FEKTET. Vagyonáról így vall a tévésztár: “Pénzem jelentősebb hányada részvényekben áll, de vannak érdekeltségeim külföldön, a gyógyszeriparban is”. Élete legjobb befektetésének azokat a részvényeket tartja, amelyeket egykori egyetemi évfolyamtársa jegyzett számára még a nyolcvanas évek végén. Ezek értéke állítása szerint a több százszorosára növekedett. A hajdani barát – így Friderikusz – benősült egy svájci gyógyszergyár-tulajdonos családjába, s a részvényekkel rótta le háláját, amelyeknek persze jegyzési alapárát a tévésztár annak idején kifizette. A szokatlanul gáláns ellentételezés alapja, hogy Friderikusz közös katonáskodásuk idején lelki támaszt nyújtott neki, ami az adott helyzetben már-már életmentéssel ért fel. A showman mára jelentős vagyont halmozott fel. Nyilatkozatai is erre engednek következtetni. “Ha a mindenható engedné, hogy 92 éves koromig éljek, s hátralévő éveimet Hawaii-on egy luxusszálloda elnöki lakosztályában kellene töltenem, ennek kifizetése sem jelentene gondot.” Egy másik interjújában arról vall, nem kockáztatna meg 15-18 milliárdot azért, hogy saját tulajdonú tévét hozzon létre.

Ebből kiindulva, valóban nem a pénzszerzés motiválhatta az MTV elnöki posztjának megpályázásánál. Számolt azzal is, hogy esetleg kiszorul mindegyik csatornáról. “Én már elég sok mindent elértem ahhoz, hogy ne legyen számomra élet-halál kérdés a képernyőre kerülés. Várok egy-két évet, s ha ismét valóságos televíziók valóságos műsorokat fognak sugározni, esetleg visszatérek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik