Gazdaság

Kutatás a richterben – Eredeti ötletek

A Richter utoljára öt éve jelentkezett saját termékkel, ezért stratégiájával összhangban arra törekszik, hogy minél előbb új gyógyszerrel rukkoljon elő.

Saját termék, “originális gyógyszer” nélkül egyetlen gyógyszergyár sem tervezhet hosszú távra. Az általános igazság alól a Richter Gedeon Rt. sem kivétel: a cég kutatás-fejlesztéseinek sikere vagy kudarca élet-halál kérdés lehet. Bár az iparág legjelentősebb hazai képviselőjét a generikus, mindenki által gyártható termékek is eltarthatnák, az igazi áttöréshez és a további fejlődéshez szükséges lökést csak az eredeti gyógyszerek fejlesztése adhatja meg számára.

Kutatás a richterben – Eredeti ötletek 1Egy felfedezett hatóanyag és a belőle származó originális gyógyszer szabadalma általában 20 évig érvényes. Különböző megoldásokkal – például gyártástechnológiai, vagy a gyógyszer beviteli formáját érintő formulációs szabadalmakkal – ez a két évtized egy ideig kitolható, de örökre nem: a termék generikussá válik, felszabadul, bárki gyárthatja, ára így lezuhan. Ez az árcsökkenés a nagy gyógyszergyárakat is megviseli, ezért általában előre kiszámítják, mikor jár le termékük szabadalma. (A magyar generikus és az amerikai originális gyártók vitájáról lásd cikkünket a Figyelő 2001/24. számában.) Miután a kutatásban a kiesési ráta a legnagyobb erőfeszítések dacára is nagyon magas, előfordul, hogy a kutatási folyamatban (“pipeline”) éppen nincsen olyan termék, amely a másik helyébe léphetne. Ilyenkor, aki teheti, vásárol magának mások által fejlesztett cikket, vagy éppen felvásárolja azt a céget, amely rendelkezik ilyen molekulával. Attól, hogy a Richtert ily módon érné utol a végzet, a legújabb információk szerint nem kell tartani. A cég az utóbbi 35 évben 10 saját gyógyszerrel jelent meg a piacon, vagyis átlagosan 3,5 évente eggyel; ezek közül az utolsót 1996-ban hozta ki.

Molekula a szénakazalban A kutatók általában olyan molekulákat keresnek, amelyek kizárólagosan kötődnek a célponthoz, más molekulákhoz azonban nem. Ez a vizsgálati fázis többnyire “in silico” indul, vagyis számítógépes modellek bevetésével. Ezekkel azt próbálják megjósolni, hogy az adott szerkezetű vegyület milyen hatást fejtene ki a célponton; az eredmények alapján pedig a vegyészek csak azokat a molekulákat állítják elő, vagy próbálják ki, amelyek a modell szerint megfelelő kötődést hoznak létre a célponttal. Továbbra is fontos szerep jut az “in vitro”, kémcsőben végzett laboratóriumi biokémiai teszteknek; ezek szintén a hatóanyagnak alkalmas molekulák kijelöléséhez vezetnek. A nagy áteresztőképességű szűrésnek (HTS) elnevezett módszerrel néhány hét alatt több tízezernyi molekulát próbálnak ki, vajon kapcsolódnak-e a kijelölt célponthoz. A hatóanyagot így tűként kell előbányászni a vegyülettárak szénakazlából, ám a HTS óriási előnye, hogy nagy mennyiségű különböző vegyület tesztelésére alkalmas egyszerre, méghozzá villámgyorsan. Ennek köszönhetően – bár meglehetősen drága – ma már szinte minden gyógyszercég alkalmazza. Ez a technika különösen a kutatások korai szakaszát teszi termékennyé; olyan molekulákat lehet így találni, amelyekből később, a további átalakítások és finomítások során minden szempontból megfelelő hatóanyag fejleszthető. A Richter a próbákhoz saját vegyülettárát használja, amelyet – különböző forrásokból – folyamatosan bővít. Az így, vagy a számítógépes modellezéssel ígéretesnek ítélt molekulákat nevezik vezérmolekuláknak, ezek továbbfejlesztésére épül maga a gyógyszerkutatás.

A hatóanyag-fejlesztés legújabb irányzata a humán genom feltérképezéséből adódó információk hasznosítása, és ez kétségtelenül új távlatokat nyit a Richter előtt is. Genetikailag módosított sejttenyészeteken már rutinszerűen végeznek kísérleteket, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetével (KOKI) és a Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetemmel (SOTE) együttműködve pedig génmódosított egereken próbálják tisztázni az esetleg célpontnak alkalmas fehérjék szerepét. Az állatokat a SOTE és a KOKI laborjaiban “állítják elő”. A Richter “házi” tudományos tanácsának döntése értelmében a vállalat kutatói már foglalkoznak azzal, miként integrálhatnák a génből kiinduló vizsgálatokat alkalmazott kutatási rendszerükbe. “Azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy ilyen drága és kockázatos területen az elsők között legyünk – mondja Szombathelyi Zsolt -, azonban figyeljük az eredményeket, és ha eljön az ideje, mi is bekapcsolódunk a munkába”.

Az öt évvel ezelőtt piacra dobott utolsó eredeti Richter-szer – egy, a lábszárfekély kezelésére szolgáló gyógyszer – kifejlesztése a szív-érrendszeri kutatásokkal jellemezhető korszak lezárást is jelenti, a gyár ugyanis ma már kizárólag a központi idegrendszerre ható szerek kutatásával foglalkozik. Szombathelyi Zsolt a társaság kutatási igazgatója elmondta: ezt az irányt a központi idegrendszeri problémák esetében fennálló nagy, kielégítetlen orvosi igényre alapozva jelölték ki a cég szakértői. Ez azt jelenti, hogy sok olyan idegrendszeri betegség van, amelyek kezelésére nincsenek gyógyszerek, vagy az alkalmazott készítményeknek komoly mellékhatásaik vannak, vagyis lehet azoknál jobbat is gyártani.

A Richter által kutatott egyik betegség a gutaütés (stroke), amelynek során egy agyi ér elzáródik, így a mögötte lévő terület vérrellátás nélkül marad, s emiatt bizonyos részek elpusztulnak, funkciójuk kiesik. A következmények kezelésére nem létezik gyógyszeres terápia, a súlyos állapot magától általában csak részlegesen regenerálódik. A cég másik kutatási iránya a hírhedt szklerózis multiplex, amelyre ugyan már létezik gyógyszer, de a betegség gyakorlatilag mind a mai napig gyógyíthatatlan. Ugyanez a helyzet a skizofréniával, amelynek gyógyszeres kezelése megoldott, viszont egész életre szól, és a legkülönbözőbb kedvezőtlen mellékhatásokat okozza. A kutatási igazgató szerint ezek a központi idegrendszert érintő rendellenességek és betegségek mind olyan kutatási témák, amelyek végeredménye akár piacképes új gyógyszer is lehet. E lehetőség mellett pedig természetesen egy másik is nyitva áll a Richter előtt, miszerint nem próbál saját piacot építeni egy újdonsággal, hanem inkább a már meglévőknél jobb termékek előállításával kísérletezik.

A Richter ennek értelmében végzett elemzése kiderítette, hogy a központi idegrendszer területén kiemelkedő lehetőséget ígér a fájdalomcsillapítás szférája. Itt nem az akut fájdalomról van szó, hanem arról a krónikus, hosszan tartó, már-már szervült érzésről, amelyek esetében a hagyományos fájdalomcsillapítók – az Aspirin, de akár az olyan “nagyágyúk” is, mint a morfinszármazékok – már fabatkát sem érnek. Ilyen például a fantomfájdalom, vagy bizonyos csillapíthatatlan izomfájdalmak, amelyek okát nehéz feltárni. “Ez az a terület, ahol úgy érezzük, kicsiségünk ellenére van esélyünk” – mondja az igazgató.

A modelltől a gyógyszerig A Richterben a kutatás és a fejlesztés két különböző igazgatóságot képez. A kutatásinak 508 munkatársa van, ennek nagyjából a fele diplomás, a fejlesztésben további százan dolgoznak. A kutatás a vezérmolekula kijelölésétől a klinikai próbákig tart, a fejlesztés feladata a gyógyszerforma kidolgozása, a klinikai vizsgálatok elvégzése és a törzskönyveztetés. A cég nettó árbevételének átlagosan 6-8 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre egy évben; tavaly a 74 milliárd forintos forgalomból 5,6 milliárdot költött K+F-re, ez pedig jóval meghaladja az 1999-ben elköltött 4,6 milliárdot.

Korábban egyértelmű volt, hogy a kiválasztott betegséget gyógyítani hivatott hatóanyagokat állatkísérletes modellben vizsgálják, vagyis az állatokban előidéztek egy, az adott betegséget modellező állapotot, és ezen mérték, vajon a kérdéses anyag hatással van-e rá. Mára azonban ez a megközelítés kiment a divatból. Ebben az esetben ugyanis nem derül fény a vizsgált vegyület valódi hatásmechanizmusára, ez pedig a racionális kutatáshoz és gyógyszeralkalmazáshoz egyaránt nélkülözhetetlen. “Ma a kutatók fordított logikát alkalmaznak, először ugyanis nem a hatóanyagot, hanem a molekuláris célpontot határozzák meg: azt a fehérjét, sejtalkotót vagy receptort, amelyen keresztül a gyógyító hatás elérhető” – magyarázza a kutatási igazgató. Ha a célpont és a várható hatás között – irodalmi adatok vagy saját kísérletek segítségével – sikerül logikai kapcsolatot felállítani, akkor kezdődhet el a hatóanyag kiválasztása (lásd külön írásunkat). A témával kapcsolatban, hogy a cégnek jelen pillanatban van-e klinikai próbára bocsátott hatóanyaga – tekintettel arra, hogy a tőzsdén jegyzett gyógyszeripari társaságok esetében az új eredeti termékek kihozatala erősen hat a cégek tőzsdei megítélésére – a kutatási igazgató nem kíván nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik