Gazdaság

Kávézó – Polányi Sándor

A Vivendi Telecom Hungary elnök-vezérigazgatója fontosnak tartja a közbeszerzési eljárások átláthatóságának biztosítását. Polányi Sándor reméli, hogy Kovács István túlteszi magát vereségén és visszatér a ringbe.

Semmi sem tudja eltántorítani a Vivendit attól az elképzelésétől, hogy megszerezze az Antenna Hungária Rt. többségi részesedését. Van valamilyen konkrét üzleti ígéret a makacs vásárlási szándék mögött?

Kávézó – Polányi Sándor 1– Makacs vásárlási szándék sohasem volt. A Vivendi Telecom Hungary a kezdetektől törekszik a magyar távközlési piac konszolidálására. Ennek része, hogy megvizsgáltunk több akvizíciós lehetőséget, amelyek egy része tavaly le is zajlott. Az Antenna Hungária megvásárlásáról nem folytattunk és nem folytatunk hivatalos tárgyalásokat, így cégünk a vásárlásra sem tett ajánlatot. Nekünk csak ötleteink voltak és vannak.

– Milyen üzenete van az önök számára annak, hogy a Global TeleSystem Inc. (GTS) meggondolta magát, s berekesztette a közép- és kelet-európai részlegének eladásáról folyó tárgyalásokat?

– Most, hogy az Egységes Hírközlési Törvényt elfogadta a parlament, megteremtődtek a távközlési verseny feltételei Magyarországon. Mindig vallottam, a fogyasztók érdekeinek megfelelő versenyhez – nem csak a távközlésben – nagyon fontos, hogy több szereplő legyen az adott piacon. A GTS további szerepvállalása ezt a várakozást erősítheti mindenkiben.

– Mi a véleménye arról, hogy a Magyar Posta kapja meg a Postabank 99,97 százalékos részvénycsomagját?

– Az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó, vagy egymással vitatkozó nézeteket olvastam ez ügyben. Azt hiszem, véleményemmel megvárom, míg kitisztul a kép.

– Júliustól 12 százalékkal drágul a földgáz. Ön szerint javít ez valamit a Mol Rt. eladás előtt álló gázüzletágának helyzetén?

– Egy befektetőnek alapvető fontosságú, hogy előre lássa a befektetési környezet változásait. Az értékesítési árszínvonal emelkedése lendíthet az eladás esélyén, de az üzletág csak a kiszámíthatósággal együtt válik igazi értékké egy komoly befektető szemében. Az áremelés – amennyiben ez valós piacgazdasági indokokat tükröz – komoly pozitív jelzés lehet a befektetők felé.

– Hogyan érintette Gyurós Tibor, a Synergon vezetőjének halála?

– Nagyon mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Úgy gondolom, a magyar informatika egyik jelentős alakját vesztettük el. Külön kiemelésre méltónak tartom vállalatvezetői kvalitásait, ahogy a folyamatok és az üzlet mögött mindig látta az embert is. A Vivendi Telecom Hungary és a Synergon egyébként már régóta szoros kapcsolatot tartott fenn egymással. Nemcsak üzleti, hanem baráti szálak is összefűzik a két cég dolgozóit.

– Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az Országimázs Központnak kérésre nyilvánosságra kell hoznia, kik bírálták el a Happy End Kft. imázspályázatát.

– Alapvető fontosságú, hogy a beszerzési folyamatok átláthatóak és követhetőek legyenek. Ez a pályázat csak egyetlen az egy év alatt lebonyolított sok-sok pályázat közül, amelyek tisztasága is alapvetően befolyásolja az országról kialakított képet. Az, hogy ez a kép alapvetően jó Nyugat-Európa szemében, azt a nemzetközi vállalatok magyarországi menedzsmentje is alakítja. Ezért is különösen fontos, hogy milyen módon folynak le ezek az eljárások.

– Végül egy ütősebb téma. Mit gondol, megpróbálja visszaszerezni világbajnoki címét Kovács István?

– Sajnálatosnak tartom Kokó vereségét, noha az utóbbi időben körülötte megvalósult show business jelenséget nem találtam szimpatikusnak. Ami a profi világbajnoki cím visszaszerzését illeti, úgy gondolom, egy ilyen horderejű döntés meghozatalához mindenképpen időre van szükség. Mindemellett akárhogy is dönt majd Kokó az egy hónap leteltével, mindenképpen támogatnunk kell, hiszen az ország egyik legkiemelkedőbb sportolója. A nagy bajnok az, aki pofonokat is kap, tanul belőlük, és ismét győz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik