Gazdaság

Synergon Rt. – Súlyos veszteség

Repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette a Synergon Rt. négy igazgatósági tagja, köztük Gyurós Tibor elnök-vezérigazgató. Az amúgy is nehéz helyzetben levő informatikai vállalkozás sorsdöntő időszak elé néz.

Furcsa fintora a sorsnak, hogy amennyiben Szalóczy Zsolt, a Synergon igazgatósági tagja nem kerül gyanúba és előzetes letartóztatásba adóügyei miatt, akkor valószínűleg ő is rajta lett volna azon a repülőn, amely a múlt hét végén zuhant le, örökre magával rántva a cég négy másik vezetőjét: Gyurós Tibor elnök-vezérigazgatót, Lakatos Levente vezérigazgató-helyettest, valamint Völgyes Ivánt és Felkai Andrást, a társaság igazgatóságának tagjait.

Synergon Rt. – Súlyos veszteség 1Az informatikai vállalat vezetését a tragédiát követően ideiglenesen Czakó Ferenc, az igazgatóság tagja vette át, aki tavaly óta a chief technology officer szerepet töltötte be, előtte pedig vezérigazgató-helyettes volt.

NEHÉZ HELYZETBEN. A Synergon eddig sem volt könnyű helyzetben: tavaly 695 millió forint, az idei első negyedben pedig 296 millió forint volt a vesztesége. Csak összehasonlításképpen: a tavalyi veszteség majdnem akkora, mint az eddigi legsikeresebb év nyeresége. Az ügyvivői testület fontos tagjainak elvesztése még egyet szorít azon a hurkon, amely már jó ideje fojtogatja a céget.

Synergon kronológia 1997. JANUÁR.

A Rolitron és az Optotrans összeolvadásával létrejön a Synergon Informatika Rt.

1997. DECEMBER. Az Integra Informatika Rt. felvásárlása 130 millió forintért.

Synergon Rt. – Súlyos veszteség 21998. Az SAP Quality Consulting felvásárlása 630 millió forintért. A cég tevékenységét integrálják a Synergonba. Az év során további 150-200 millió forintos beruházások az Integrába.

1999. ÁPRILIS. A Synergon-részvények nyilvános tőzsdei kibocsátása.

1999. DECEMBER. Eladják az Integrát az eredeti tulajdonosoknak.

2000. AUGUSZTUS. A horvát Span rendszerintegrátor cég többségi tulajdonának felvásárlása.

2000. OKTÓBER. Szalóczy Zsolt lemond vezérigazgatói posztjáról, s csak az igazgatóságban kíván tevékenykedni. Helyét Antal József veszi át. Adócsalás vádjával előzetes letartóztatásba helyezik Szalóczy Zsoltot. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága szerint a folyamatban levő eljárás összefüggésben van Szalóczynak a Synergonban végzett korábbi tevékenységével.

2000. NOVEMBER. A Synergon többségi részesedést szerez a cseh Infinity cégben.

2001. JANUÁR. Antal József helyét Gyurós Tibor, a cég igazgatóságának elnöke veszi át a vezérigazgatói székben, s profit-warningot bocsátanak ki.

2001. MÁRCIUS. Gyurós Tibor 150 ezer darab Synergon-részvényre kap opciót 1000 forintos vételáron. Tájékoztatják a részvényeseket, hogy Gyurós 100 ezer forint bruttó havibérben részesül.

2001. JÚNIUS. 14. Egy üzleti útról hazatérőben viharba kerül és lezuhan az a magánrepülőgép, amelyen a Synergon négy igazgatósági tagja – Gyurós Tibor, Lakatos Levente, Völgyes Iván és Felkai András – is utazott.

A Synergonnal egyértelműen összekapcsolódott Gyurós Tibor neve, akit nem lesz könnyű pótolni. Gyurós a kezdetek óta az elnöke volt az Optotrans és a Rolitron 1997-ben történt egyesülésével alakult Synergonnak. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökeként a hazai informatikai piac meghatározó alakja távozott. Tavaly – mint a hazai magántulajdonból létrejött, majd tőzsdére került legjelentősebb cég első embere – szerepelt a Figyelő TOP 200 topfői közt. Az operatív irányításba néhány év kihagyása után tavaly januárban szállt vissza, abban bízva, hogy az akkor már veszteséges céget sikerül talpra állítania.

A Synergon múltjában az 1997-es és az 1998-as évek voltak a legsikeresebbek. Először 1997 szeptemberében 5 millió dollárral, majd 1998 júliusában további 3 millió dollárral szállt be két jelentős kockázatitőke-társaság – az amerikai Advent Private Equity Fund és az Equinox Ventures Befektetési Tanácsadó Kft. Ebből a tőkéből 1997 decemberében vásárolták meg 130 millió forintért az Integra Informatika Rt.-t, majd 630 millió forintért az SAP Quality Consultingot. Az Integra Rt-be rögtön további 150-200 millió forintot invesztáltak. (A kockázatitőke alapok a tőzsdére vitelben segítették a Synergont, s a nyilvános kibocsátás előtt eladták részesedésüket.) Az 1998-as évben voltak a legjobbak a cég mutatói: árbevételként 10,2 milliárdot, nyereségként pedig 676 millió forintot regisztráltak. Az Integra megvásárlása később hibás lépésnek bizonyult: egy év múlva az eredeti tulajdonosoknak beszerzési áron adták vissza a céget. A Synergon tavalyelőtt áprilisban vágott bele a nyilvános részvénykibocsátásba, az értékpapírok 2700 forintért keltek el. Az árfolyam, amely a múlt év elején tetőzött 4 ezer forint körül, a tragédiát megelőzően 600 forint táján mozgott.

REGIONÁLIS TERJESZKEDÉS. A vállalat vezetése nagy reményeket fűzött a regionális terjeszkedéshez is. Tavaly még arról ábrándoztak, hogy a régió több országában is tudnak majd cégeket vásárolni, de a tervekhez képest mindössze két üzletre került sor, az egyikre Horvátországban, a másikra Csehországban (a vételárakat nem hozták nyilvánosságra). Tavaly befejezték a cég átszervezését, amelynek során több mint száz munkatárstól váltak meg, s leépítettek néhány tevékenységet is.

Synergon Rt. – Súlyos veszteség 3A Synergont a tragikus eseményt követően jóval nehezebb lesz talpra állítani, a tervbe vett nullszaldós eredmény egyelőre illúziónak tűnik. A cég – a hazai piacra jellemző módon – ugyanis nagyon függött bizonyos emberektől, elsősorban Gyuróstól, aki kapcsolati tőkéjével és társadalmi szerepével a vállalat legfontosabb stratégája volt. Elemzők szerint sor kerülhet a cég eladására is, annál is inkább, mert erről már korábban is lehetett piaci pletykákat hallani. A legrosszabb forgatókönyv azonban az lehet, hogy a versenytársak észrevétlenül elszívják a cégből azt a tudást, amely a Synergon nevet fényesre csiszolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik