Gazdaság

Makrotrendek – Egyensúlymutatvány

Makrotrendek – Egyensúlymutatvány 1 A nemzetgazdaság elmúlt három évben tapasztalt növekedése 2000-ben is folytatódott, a GDP előzetes adatok szerint 5,3 százalékkal bővült.#<# A fejlődés üteme az év közepén érte el csúcspontját, majd lassult. A növekedés, amely a fenntartható egyensúly feltételei között ment végbe, érzékenyen reagált a nemzetközi konjunktúrára: tükrözte az európai gazdaság fejlődésének megélénkülését, a magas olajár minden következményét, az euró és a dollár árfolyamában bekövetkező változásokat. Makrotrendek – Egyensúlymutatvány 2A külkereskedelmi mérleg hiánya nőtt; ha ez a trend tartóssá válna, fenyegetné a folyó fizetési mérleg javuló egyensúlyi pozíciójának fenntartását. A tervezettnél magasabb inflációs ráta mellett végbement kamatcsökkentések mérsékelték a megtakarítási hajlandóságot, apasztva a növekedés belső forrásait. Az agrárszektor nyomasztó gondjai nem szûntek meg, a beruházási folyamatok igazi megélénkülése nem következett be. A külföldi tulajdonú vállalatok dominanciája a GDP létrehozásában fennmaradt, a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) növekedése továbbra is lassabb volt, mint a bruttó hazai terméké. Ez arra utal, hogy a hazai vállalatok beszállítói pozíciója nem javult a kívánatos mértékben. A külgazdasági folyamatokban a multik vezető szerepe tovább erősödött.

DURONELLY PÉTER, a Budapest Alapkezelő Rt. vezető közgazdásza: “Az egyik legfontosabb makrogazdasági kérdés az infláció, amelynek mértéke tavaly jócskán meghaladta az előzetes várakozásokat. Ennek három fő oka van. Egyrészt 1997 és 2000 között rendkívül nagy volt az energiahordozók árának ingadozása, ami tavaly világszerte az olaj- és gázárak, valamint az ezekből nyert termékek árának látványos emelkedéséhez vezetett. A másik faktor abból adódik, hogy az élelmiszer-ipari cégeknek az elmúlt esztendőben sikerült az inflációhoz igazodó áremelést érvényesíteniük a kereskedelemben, s ez valószínűleg az idén sem lesz másként. A harmadik, szintén hosszú távon ható ok a szolgáltatások erőteljes drágulása. A külkereskedelmi forgalomba nem kerülő cikkek ára valószínűleg a jövőben is az átlagnál nagyobb mértékben emelkedik majd. Éppen ezért nem lehet túl ambiciózus inflációs célokat megfogalmazni. A pénzromlás üteme a következő években sem száll 6-7 százalék alá, az uniós átlagot lényegesen meghaladó gazdasági növekedés mellett ugyanis ennél gyorsabb üteműlefaragás nem lehetséges.”

Az olajár alakulása az idén is bizonytalan, de hosszabb távon a cserearányok romlásával talán már nem kell számolni. A gazdasági növekedés és a várható beruházás-bővülés azonban importtöbbletet indukál.

Macro trends – Precarious balance

Makrotrendek – Egyensúlymutatvány 3For the fourth year in a row, economic growth continued to be strong: according to preliminary figures GDP was up 5.3 percent in 2000 from the year before. The growth rate peaked during the middle of the year and decreased afterwards. Although stable and sustainable, economic growth proved to be highly sensitive to shifts in the international economic climate: it reflected not only the fast economic growth of European, but the consequences of high oil prices and the exchange rate fluctuations of the euro v. the U.S. dollar as well.

Makrotrendek – Egyensúlymutatvány 4Foreign trade deficit was up, and should this turn out to be a lasting tendency, it might threaten maintaining the otherwise improving current accounts balance. Coupled with interest rate cuts, the higher-than-planned inflation rate led to diminishing domestic savings, which in turn limited internal growth-stimulating resources. The severe problems of the agricultural sector did not vanish, and the much-hoped-for investment boom failed to happen as well. Foreign companies continued to be dominant contributors of the GDP; the Gross National Income again increased slower than the Gross Domestic Product – a sure sign that the position of domestic contractors has not improved significantly. As for foreign trade, the leading role of multinationals has become even more pronounced.

Oil prices continue to be a source of uncertainty for this year, yet in the longer term deteriorating terms of trade might cease to be a relevant factor. Economic growth and the expected surge of investments that goes with it will, on the other hand, lead to a definite pickup in imports.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik