Gazdaság

TELEFONTARIFA-TÁRGYALÁSOK: Konferenciabeszélgetés

Folyik az alkudozás a jövő évi telefontarifákról. A várható díjakat illetően egyelőre csak annyi bizonyos, hogy összességében magasabbak lesznek, mint az ideiek.

TELEFONTARIFA-TÁRGYALÁSOK: Konferenciabeszélgetés 1Pricing, azaz árazás – ezt jelölte meg kulcsszóként Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója azon a tájékoztatón, amelyet a múlt héten tartott német újságíróknak a liberalizációra történő felkészülésről. Vagyis: a magyarországi piacvezető társaság olyan tarifastruktúrát szeretne kialakítani koncessziójának utolsó évében, amellyel versenyképes marad azután is, hogy monopóliuma az utolsó szolgáltatási területen is megszűnik. Mert abban biztos a Matáv vezetése is, hogy 2002 januárjától kezdve komoly kihívást jelent majd számára a veze-tékes hangtovábbításban a konkurencia, amely a liberalizált szegmensekben már próbálgatja oroszlánkörmeit.

VÉGHAJRÁ. Éppen ezért sok függ attól, miben állapodnak meg a jövő évi telefontarifákról most folyó tárgyalásokon a telefonszolgáltatók és a kormányzat képviselői. A távközlési piac liberalizációjáig hátralévő időt mindenki a lehető leghatékonyabban akarja kihasználni. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a szolgáltatási díjak 2001 elején hatályba lépő struktúrája az eddigieknél közelebb álljon az európai versenypiacokon elfogadotthoz. A költségalapú árak kialakítása, a keresztfinanszírozás megszüntetése mindemellett uniós követelmény is.

Bízvást kijelenthető: 2001. még nem a szolgáltatási díjak csökkenésének éve lesz. A jelenleg megvitatás alatt álló javaslataikban a telefontársaságok 6 és 12 százalék közötti átlagos díjemelést tartanak elképzelhetőnek. Érvelésük szerint a magasabb ráta mellett szólna, hogy a kormány – nem teljesült – inflációs várakozásainak alárendelt 2000. februári tarifamódosítás miatt az elmúlt hónapokban gazdálkodási eredményeik gyengébben alakultak a vártnál. A szakértők ugyanakkor valószínűtlennek tartják, hogy a kabinet lehetőséget adna a jövőre beharangozott 6 százalékos inflációt meghaladó mértékű emelésre. Sőt, egyes elképzelések szerint csak olyan tarifamódosításokat kellene engedélyezni, amelyek – miközben közelebb visznek az európai díjstruktúrához – összességükben változatlan díjakat eredményeznek. Erre a példát a fejlett távközlési piaccal rendelkező Nagy-Britannia szolgáltatja.

BEMEREVÍTÉS? Ugyanakkor a hírek szerint a kormányzati oldalon olyan elképzelés is megfogalmazódott, amely 6 százalékos átlagos díjemelést helyez kilátásba, mégpedig oly módon, hogy ez az arány minden tételre egyenként is vonatkozna. Vagyis a struktúra nemhogy közeledne a kontinens nyugati felén alkalmazotthoz, hanem bemerevedne a jelenlegi magyar szabályozás. Amennyiben a kabinet valóban komolyan gondolja ezt a variációt, akkor arra az idei tarifamódosítás után – főként a nyugdíjasok részéről – tiltakozások lehetnek. A szakértők között ugyanis arról nincs vita, hogy a javaslat szakmai szempontból elfogadhatatlan. Az ötlet gazdái ezzel szemben úgy vélik, az egységesen 6 százalékos emelés kitűnően kommunikálható. Kétségtelen, hogy az elképzelés elfogadása esetén a távközlési piac liberalizációja – és persze az országgyűlési választások – előtti utolsó évben a kormánynak nem kellene magyarázkodnia a kiugróan magas, esetenként 20 százalék feletti díjemelések miatt.

A tarifatárgyalások állásáról az érintettek nem szívesen beszélnek. Úgy tudni, a díjrendeletben nettó 6 százalékos átlagos tarifaemelésre adnak majd lehetőséget a szolgáltatóknak. A hírek szerint előírják számukra azt is, hogy 3 százaléknyi tarifaemelésnek megfelelő összeget maguk gazdálkodjanak ki tevékenységük hatékonyságának javításával. Ezzel együtt ma még csak találgatni lehet, hogy az átlagon belül hogyan alakulnak majd a különböző tételek.

Valószínű, hogy jövőre is a havi előfizetési díjak jelentős – előreláthatólag 15-25 százalékos – növekedésével lesz a legnehezebb megbarátkozniuk az előfizetőknek -, már amennyiben a szakma el tudja fogadtatni a tarifaszerkezet modernizálásáról alkotott nézeteit a kormánnyal. Hogy az európai tarifastruktúra felé közelítés jegyében kinek mennyivel kell majd többet fizetnie havonta vezetékes telefonjáért, még nem dőlt el.

Mindentől függetlenül valószínű, hogy a változások a Matáv előfizetőit kevésbé viselik majd meg, mint a helyi szolgáltatók ügyfeleit. Az előfizetési díj februárban végrehajtott, mintegy 50 százalékos drágításával a legnagyobb hazai szolgáltató már túl van a szükséges emelés oroszlánrészén. Ezzel szemben az akkor üzletpolitikai megfontolásból e díjtételüket alig több mint 30 százalékkal emelő helyi telefontársaságoknak most kell majd behozniuk a lemaradást. Ráadásul ezeknek a cégeknek az impulzus alapú díjmegállapításról át kell állniuk a Matávnál már bevezetett másodperc alapú számlázásra is.

FORGALMI ENGEDMÉNY. A telefonálás havonta fizetendő, állandó költségeinek növeléséért cserébe a szolgáltatók – az európai gyakorlatnak megfelelően – már az idén is mérsékelték forgalmi díjaikat. Erre az előrejelzések szerint jövőre is lehet számítani. A távolsági és nemzetközi hívások akár 10-15 százalékkal is olcsóbbá válhatnak.

Nehezen feloldható problémát okoz a folyamatban levő egyeztetéseken az úgynevezett összekapcsolási díjak kérdése. Abban mindenki egyetért, hogy a több szolgáltató hálózatát igénybe vevő hívások összekapcsolásáért felszámított, mintegy 11 forintos díj rendkívül magas, a számítások szerint háromszorosa az Európai Unió országaiban elfogadottnak. A magyarországi telefonszolgáltatások relatív drágaságáért részben okolható tétel mérséklése azonban nem könnyű feladat. Az összekapcsolásért felszámított összegből hozzávetőleg 2 forint jár a Matávnak, míg a fennmaradó közel 9 forinton a helyi szolgáltatók és a szolgáltatás lebonyolításában még részt vevő távközlési társaságok osztoznak. Így az összekapcsolási díjak drasztikus csökkentése elsősorban a helyi cégek gazdálkodását érintené érzékenyen.

A díjakkal kapcsolatos nagy titkolódzás közepette annyit azért tudni lehet, hogy – bár állítólag az egyeztetések jól haladnak – a megegyezés még nincs kézzel fogható közelségben. Márpedig ahhoz, hogy a 2001-es tarifák januárban hatályba léphessenek, a szolgáltatók és a kormány illetékesei közti megállapodásnak december közepéig meg kell születnie. Ha ez nem sikerül, akkor az új távközlési díjakkal – miként az 2000 elején is megtörtént – jövőre szintén csak február elején kell majd megbarátkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik