Gazdaság

RICHTER GEDEON – Nyugati szérum

A Richter Gedeon Rt. múlt csütörtökön kiadott gyorsjelentése a várakozásoknál kedvezőbb eredményekről tájékoztatott. A cég legnagyobb piaca ma már a nyugati országok csoportja.

Év eleji, 20 ezer forintot közelítő értékéhez képest novemberig 25 százalékot gyengült a Richter papírja, holott a 2000. év folyamán az amerikai piacokon a hasonló generikus gyógyszergyárak árfolyama jelentősen felértékelődött. A gyorsjelentés megjelenése után azonban egy nap alatt öt százalékkal emelkedett az árfolyam.

Kérdés, e magyar blue chip visszaesése a társaság féléves, első látásra csalódást keltő eredményének tudható-e be, vagy pedig annak, hogy a külföldi befektetők elfordultak a magyar piactól. Ez utóbbi magyarázat mellett szól, hogy a külföldiek érdektelenségének éppen a gyógyszerárak körüli vita volt az egyik oka.

BELFÖLDI VISSZASZORULÁS. A gyógyszerár-emelések idei elmaradása semmiképpen nem kedvezett a hazai gyáraknak, igaz nem is okoz akkora veszteséget, mint a Mol számára a piaci viszonyoktól elmaradó gázár. Azt sem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az egy évvel ezelőttihez képest a legnagyobb hazai gyógyszergyár belföldi piaci részesedése kismértékben tovább csökkent, s a cég számításai szerint az első kilenc hónapban 9,2 százalékot tett ki. A változatlan késztermékárak és az infláció, illetve a forintleértékelés miatt növekvő alapanyagárak következtében a belföldi piac jövedelmezősége folyamatosan romlott. A hazai piacról származó árbevétel forintban 1,1 százalékkal, dollárban számolva 16,1 százalékkal csökkent.

“Az olaj világpiaci árának emelkedése és az orosz gazdaságban ennek következtében kibontakozó javuló tendenciák mindenképpen előnyösek a Richter számára” – mutat rá Szilágyi György, a Takarékbróker elemzője. A gyár az 1998-ban kirobbant válságot követően nem vonult ki az orosz piacról, sőt, a sokk elmúltával igyekezett ottani pozícióit megerősíteni. Az erőfeszítések nyomán már 35,1 százalékkal nőttek az ottani eladások a tavalyi hasonló időszakhoz képest (igaz, még így is az idei évben várhatóan csupán 50-60 százalékát teszik majd ki az 1998-as rekordévi forgalomnak). Hasonló mértékben bővültek a cégnek más FÁK-tagállamokba, továbbá egyes közép-európai országokba irányuló kiszállításai is, közülük a legígéretesebbnek Lengyelország tűnik.

Az idei első féléves eredményekből persze már látható volt, hogy a Richter igyekszik növelni nyugati piacainak súlyát: a harmadik negyedév végére a társaság amerikai és nyugat-európai árbevétele 30,2 százalékkal bővült. Így az értékesítés volumenét tekintve a nyugati piacok csoportja áll az első helyen.

Mivel az oroszországi és amerikai értékesítést is dollárban számolják el, a Richter elvileg jócskán profitálhatna a dollár erősödéséből. A társaság menedzsmentje azonban, a kockázatok mérséklését szem előtt tartva, a forint euróhoz kötése óta határidős eladásokkal fedezi dollárbevételeit. Mivel a harmadik negyedévben is folytatódott a dollár felértékelődése az euróval szemben, ezeken az ügyleteken ebben az évben tetemes, közel 1,6 milliárd forintos pénzügyi ráfordítás keletkezett (azt persze a másik oldalon ellentételezte a forintban növekvő értékesítési árbevétel).

SIKERTÉNYEZŐK. Szilágyi György egyértelműen pozitív értékelést ad a Richter generikumokra koncentráló stratégiájáról. A világban az elmúlt évben robbanás zajlott le a generikus, azaz lejárt szabadalmú termékek piacán. Ennek oka: a kormányok egyre kétségbeesettebb erőfeszítéseket tesznek az egészségügyi kiadások kordában tartására. “A Richter erőssége, hogy rövid idő alatt meg tud jelenni lejárt szabadalmú termékekkel” – hívja fel a figyelmet Szilágyi György. Márpedig ezen a piacon az originális gyártó mellett csak az tehet szert ismertségre, aki elsőként jelenik meg a készítménnyel. Egy-egy generikus termék világméretű forgalma 0,5-1 milliárd dollár is lehet évente, s ennek 10 százaléka is komoly összeg a Richter jelenlegi árbevételéhez képest. A generikus piacon elérhető siker elsősorban azon múlik, mennyire jól tudja megszervezni az értékesítést a gyártó. Oroszországban, illetve az idei első fél évben nyugaton elért sikerek azt mutatják, hogy a Richter képes ezt megtenni.

A cég másik erőssége az erős régióbeli pozícióban rejlik. Viszont éppen ez, valamint a nemzetközi léptékben alacsony árfolyam teszi a Richtert vonzó felvásárlási célponttá. Kurzusa annak ellenére alacsony, hogy a Takarékbróker elemzése szerint tartható a 18,4 milliárdos – azaz körülbelül 1000 forintos részvényenkénti eredménynek megfelelő – profit-előrejelzés.

A jelenlegi tulajdonosi struktúra nem ad lehetőséget felvásárlásra, hiszen ezt az állam, a maga 25 százalék plusz egy szavazatával, meg tudja akadályozni. E korlátozás azonban az év végén lejár. Kérdés milyen sorsot szán a kormány az egyetlen független magyar gyógyszergyárnak?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik