Gazdaság

TRENDVÁLTÁS A VILÁG TŐZSDÉIN – High-tech kínok

Mérséklődik a profit a kulcsfontosságú cégeknél, és ez azt jelenti, hogy a részvények egyelőre aligha kapnak új erőre.

Október a csípőssé váló levegő, a szikrázó csillogásba öltöző sétányok hava – és a lanyha tőzsdei forgalomé. Ez az év sem különbözik a korábbiaktól. A Nasdaq Composite index szeptember elseje óta lefelé szánkázik: a visszaesés október közepére elérte a 25 százalékot, és ebből 11 százalék az utolsó két hétre esett. Sőt, a március 10-i rekordszinthez képest az index az október 11-i állapot szerint már 37 százalékkal zuhant. És a Nasdaq ezzel nincs egyedül. A Dow Jones ugyan egy leheletnyivel kedvezőbb képet mutat, de még így is 7 százalékot esett szeptember elseje óta, a Standard & Poor’s 500-as részvényindexe pedig 10 százalékot gyengült ugyanebben az időszakban.

LEJTŐN. Túlnyomórészt a jelentős, magasan értékelt technológiai részvények omlottak össze, azok, amelyeket a legérzékenyebben érintettek a jövedelmezőséggel kapcsolatos aggodalmak. Mára azonban a pénzügyi papírok is csatlakoztak hozzájuk a lejtőn. A piaci elemzők máris azt találgatják, melyik szektor lesz a következő. Sőt, egy még sötétebb kérdés is megfogalmazódott a fejükben: vajon azok, amelyek a legmélyebbre süllyednek, kirostálódnak-e végérvényesen a piacról. “Mindenkire rátört a félelem, és mindenki azon igyekszik, hogy meneküljön a fenyegető vész útjából” – mutat rá Charles Pradilla, az SG Cowen & Co. vezető piaci stratégája.

Az üzleti élet hangulatváltozásait nyomon követő Investors Intelligence hírlevél szerint a befektetők ma korántsem olyan bizakodóak a piaci lehetőségeket illetően, mint az elmúlt hónapokban. Az aggodalmakat az utóbbi hetekben csak tovább fokozták azok az elbizonytalanító hírek, amelyek a gazdaság lassulásáról és az euró gyengélkedéséről számoltak be, illetve arról, hogy a vállalati nyereségek alighanem 2001 első felében is jócskán csökkennek majd. Ahogyan egyik vállalat a másik után figyelmeztetett a negatív bevételi mutatók lehetőségére, beindult a lavinaeffektus, és egycsapásra semmivé lett a kedvező piaci hangulat. A befektetők nem csupán egyes részvényeket, hanem teljes szektorokat büntetnek.

A sötétségen mindazonáltal áthatol néhány biztató reménysugár: a piac egyéb területei – például a gyógyszeripar vagy a közműszektor – sokkal jobban állnak. Ez az ágazatonként váltakozó teljesítmény segíthet kivédeni a lanyha forgalom káros hatásait. “Nem lehet nem észrevenni, hogy a piac a nagyobb védelmet jelentő nevek irányában mozdul el” – hívja fel a figyelmet Jeffrey M. Warrantz, a Salomon Smith Barney stratégiai elemzője. Ám miközben a befektetők új területekre váltanak, továbbra is feltűnően nagy mennyiségű tőke áramlik a részvény alapú befektetési jegyekbe. A befektetők a TrimTabs.com Investment Research becslése szerint még a Nasdaq szeptemberi szabadesése idején is 19,7 milliárd dollárt áramoltattak különböző részvényalapokba, majdnem a dupláját annak a 10,8 milliárdnak, amennyit 1999 szeptemberében fektettek be ugyanilyen módon. Mindez történt egy olyan “izmos” augusztus után, amikor a befektetők 23,4 milliárd dollárral gazdagították az alapokat. “Számomra ez azt bizonyítja, hogy a Nasdaq magára találása bármelyik pillanatban megkezdődhet” – bizakodik Carl Wittnebert, a TrimTabs kutatási igazgatója.

LEFÉKEZŐDÉS. Wittnebert alighanem optimistább, mint a többség. Akármelyik forgatókönyv is valósuljon meg azonban, néhány fontos technológiai szektorban fölöttébb valószínűtlen a gyors talpra állás. A profit ugyanis a leginkább figyelemmel kísért cégeknél egyre lassuló ütemben növekszik. Az Intel, a Dell, a Microsoft és a Lucent egy sor problémával küzd – amelyek között ott szerepel a gyenge euró, az optikai hálózatok iránti lanyhuló érdeklődés és a személyi számítógép eladásainak visszaesése. Ez ugyan nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egész iparág lefékeződik, de a jelentősebb technológiai szektorokban, például a PC-k, a távközlés, az ipari szoftverek terén és a dotcom szféra döntő részében további bajokat jelezhet.

Mindemellett a technológiai papírok többségének az árfolyama szeptember eleje óta folyamatos zuhanórepülésben van. Számos internetes és hagyományos technológiai részvény pedig egy másik, mind jelentősebb problémával is kénytelen szembe nézni: a kifizetetlen részvények és a részvényopciók példátlanul magas számával. Eleddig ez a két módszer az agresszív cégfelvásárlási stratégiák finanszírozásának, illetve a topkategóriás alkalmazottak átcsábításának volt az eszköze. Csakhogy ez a tendencia visszaüthet, amint a részvényárfolyamok esni kezdnek, s a részvényopciókkal rendelkező alkalmazottak tülekedve igyekeznek megszabadulni a cég papírjaitól. Sok részvényopció mellesleg máris értékét vesztette. Márpedig amennyiben a helyzet tartósan így marad, a vállalatok arra kényszerülhetnek, hogy vezető alkalmazottaik megtartása érdekében az értékes készpénz-tartalékokhoz nyúljanak.

FOJTOGATÓ PAPÍROK. Mi több, a technológiai cégek által az elmúlt években kibocsátott tengernyi részvény ezekben a napokban visszaáramlik, és a papírok “gazdáit” fojtogatja. A CMGI internetcég bevétele pédául kevesebb mint 100 millió dollár volt akkor, amikor 1998-ban belevágott egy 13 milliárd dolláros cégfelvásárlásba, így túlnyomórészt részvényekkel fizetett. Miután részvényei ára 90 százalékot zuhant az egykori csúcsértékhez képest, a CMGI felvásárlásokon alapuló növekedési stratégiája is megfeneklett. És mivel a cég részvénybázisa időközben 20 milliósról 300 milliósra duzzadt, fölöttébb nehéz vállalkozásnak ígérkezik növelni az egy részvényre jutó bevételt. A legutóbbi pénzügyi évében a CMGI 2,2 milliárd dollár veszteséget produkált, miközben az összbevétele csupán 898 millió dollár volt.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy meddig tart majd a technológiai cégek gyengélkedése. Az érintetteket leginkább az internethez kötődő részvények kilátásai aggasztják. Míg a több száz dotcom papír közül mindössze egy maroknyinak sikerült az idén tovább erősödnie, számtalan részvényt kibocsátási ára alatt adnak-vesznek. “Tanúi leszünk, hogy egy sor, többnyire az internet szektorban érdekelt vállalat a nullára csúszik vissza, majd eltűnik a színről. Úgy vélem, a dolgok még a mostaninál is rosszabbra fordulnak, mielőtt a helyzet javulni kezdene” – véli Matthew T. Cowan, a kaliforniai San Mateóban működő Bowman Capital Management társtulajdonosa.

A pénzintézetek, mindenekelőtt a brókerházak, egy időre szintén szorult helyzetbe kerülhetnek. Ennek oka, hogy ezen intézmények profitja az elmúlt években szorosan a technológiai piachoz kötődött – az októbert megelőző tizenkét hónapban a részvényjegyzések közel 60 százaléka, az egyéb, magas hozamú értékpapírok jegyzésének pedig 35 százaléka a technológiai szektorban vagy az ahhoz kapcsolódó területeken realizálódott. A jórészt a technológiai részvények kiváltotta őrületnek köszönhető látványos kereskedési volumenek szintén eltűnőben vannak. Azok a híresztelések, amelyek szerint a Morgan Stanley Dean Witternek komolyabb veszteséget kellett elkönyvelnie holmi rossz kötvények miatt, szintén hozzájárultak ehhez a folyamathoz. A cég ugyan azt állítja, hogy a híradások túloznak, a befektetési bank részvényárfolyama ennek ellenére több mint 15 százalékot zuhant az október 5-e utáni héten. “A pénzintézetek alapvetően azért lódultak meg fölfelé, mert az emberek arra számítottak, hogy a Fed esetleg mérsékli a kamatlábakat. Mi viszont úgy gondoltuk, hogy ennek még nem jött el az ideje, majd hirtelen felbukkantak ezek az egyéb aggodalmak” – fejti ki Michael E. Kenneally, a Banc of America Capital Management befektetési igazgatója.

A bankokra is nehéz idők járnak. “Úgy tűnik ugyan, hogy elegendő tartalékkal rendelkeznek a veszteséges ügyletek fedezésére, ám amennyiben a gazdaság lelassul, ezek a tartalékok már korántsem lesznek elegendőek” – figyelmeztet Hugh Johnson, a First Albany vezető stratégája.

Mindazonáltal továbbra is a technológiai cégek körül forog a világ, és a szektor bukdácsolása ellenére az optimistábbak meg vannak győződve arról, hogy az iparág egészének kiválóak a növekedési lehetőségei. “Amint túljutunk ezeknek a kedvezőtlen híreknek az időszakán, egy olyan üzemmódba kapcsolunk, amelyben a vállalatok képesek lesznek számottevő bevételt produkálni és új erőre kapnak” – ígéri Paul Meeks, a Merrill Lynch technológiai alapjainak az igazgatója. Az egykor hosszra játszó, optimista Abby Joseph Cohen pedig a minap úgy fogalmazott: “A makrokörnyezet miatti aggodalmak eltúlzottak. A technológiai befektetések terén tapasztalható visszaesés éppenhogy kedvező fejlemény.” Indoklása szerint ugyanis változatlanul növekszik a technológiai szektor bruttó hazai terméken belüli részaránya, a gazdasági növekedés ésszerű lassulása pedig csak meghosszabítja a gazdasági és a profitexpanzió időszakát. Cohen következetesen kitart azon előrejelzése mellett, hogy az S&P 500 index az év végére eléri a 1575-ös értéket. Ez 16 százalékos javulás lenne a mostani állapothoz képest.

FÁRADT BEFEKTETŐK. Még amennyiben ez is bekövetkezne, a technológiai részvényekkel alaposan felszerelkezett és azokba jócskán belefáradt befektetők sokasága számára alighanem elérkezett az idő, hogy kihasználják a piaci “irányváltás” kínálta lehetőséget. A technológiai szektor és a többi iparág papírjainak jövedelmezősége közötti rés az elmúlt években sosem volt olyan szűk, mint most – legalábbis ez derül ki Chuck Hillnek, a First Call kutatási igazgatójának az adataiból. A nyersanyagtermelő cégek profitja a várakozások szerint 26 százalékkal lesz nagyobb, mint egy évvel ezelőtt, a szállítás nyereségessége 24 százalékkal, az egészségügyé pedig 16 százalékkal javul.

“A Nasdaq szeptemberi eszméletvesztése óta a befektetők a komoly profitnövekedéssel kecsegtető iparágakba irányítják át a pénzüket” – húzza alá Sam Stovall, a Standard & Poor’s ágazati szakértője. A legnagyobb nyertesek az olyan közmű- és energiarészvények, mint például a Duke Energy és az Exxon Mobil, továbbá a gyógyszeripari papírok, mint a Pfizer, végül pedig a fogyasztói szegmens olyan hagyományosan betonbiztos nevei, mint a Coca-Cola, a Procter & Gamble és a CVS gyógyszerkereskedelmi hálózat. Persze a technológiai ágazaton belül is vannak kivételek. A félvezetők gyártására, a kommunikációs és infrastruktúra-beruházásokra specializálódott vállalatok például minden bizonnyal továbbra is jól muzsikálnak majd – állítják a szakértők. A piac egésze azonban csupán abban reménykedhet, hogy a technológiai szektoron kívüli ágazatok változatlanul javuló teljesítményt mutatnak. Ha nem, akkor jobb lesz becsatolni a biztonsági öveket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik