Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Októberi hangulat

Ismét a nemzetközi trenddel ellentétesen mozgott a Budapesti Értéktőzsde indexe, ezúttal azonban ha kismértékben is, de pozitív irányú volt az eltérés.

Stagnálás és visszaesés – ez történt a világ tőkepiacain az elmúlt héten. Az amerikai Nasdaqon, a technológiai részvények piacán ismét 10 százalékot esett az index egy hét alatt, 3300 pont körüli értéke nem sokkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. A másik világszerte figyelemmel követett amerikai index, a Dow Jones Industrial Average gyakorlatilag az egy héttel ezelőtti szinten áll. A tengerentúli indexek annak ellenére gyengélkednek, hogy ismét jó makrogazdasági adatokat tettek közzé az Egyesült Államokban. Az órabérek a várakozásoknál kisebb mértékben nőttek, pedig a munkanélküliség szeptemberben 3,9 százalék alá csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a közeljövőben nem kell számottevő inflációs veszéllyel számolni.

A befektetők idegeit azonban a közelmúltban kiadott profit warningok, azaz a cégek várakozásoktól elmaradó nyereségére figyelmeztető közlemények borzolják. A napokban kezdődő harmadik negyedéves jelentési időszak előtt ez nem túl kedvező előjel, különösen, hogy az október már sokszor hozott árfolyamcsökkenést a világ tőzsdéin. Természetesen az sem zárható ki, hogy a mostani negatív hangulattal szemben a cégek többsége kedvező eredményekről ad majd számot.

Az amerikai börzék hangulata meghatározó volt Európában és a Távol-Keleten is. Ezúttal azonban nem állt be a sorba a magyar tőzsde, amely mindössze 1 százalékkal ugyan, de emelkedett. Ebben jelentős szerepe volt a Mol, az OTP és a TVK drágulásának. Ez utóbbi papír egy hét alatt csaknem 20 százalékkal erősödött. Jelentős volt a forgalom hétfőn az olajipari társaság részvényeiből is. Igaz ennek nagy része egyetlen, az olajtársaság részvénytőkéjének 2,6 százalékát érintő óriáskötésben realizálódott. Az önkötés keretében az üzletet lebonyolító brókercég ismeretében többen arra következtettek, hogy a Mollal a TVK-ért csatát vívó orosz Gazprom lehet a háttérben.

Tovább tartott a Matáv gyengélkedése, az 1410 forintos hétfői záróár már 20 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év végi. Így a blue chipek közül idén a Telecom-papír teljesített a leggyengébben. Az elmúlt hét vesztese a több mint 5 százalékkal gyengülő Graphisoft volt, de jelentősen esett a Milford megjelenése óta rendkívül hektikusan mozgó BorsodChem árfolyama is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik