Gazdaság

BNP-DRESDNER – Válás

Michel Péberau, a francia Banque Nationale de Paris (BNP) szeptember eleji beismerő nyilatkozatát – miszerint kudarcot vallott az együttműködés Kelet-Európában a német Dresdner Bankkal – a tettek követték. Bár a francia bankvezér késznek mutatkozott arra, hogy új alapokat keressenek a szövetségre, a németek másként határoztak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén részt vevő Dresdner-vezér, Bernd Fahrholz Prágában jelentette be, hogy kiszáll a franciákkal közösen alapított kelet-európai vegyes bankokból. A két pénzintézet szövetsége egyébként több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a régióban. Magyarországon kívül Bulgáriára, Csehországra, Lengyelországra, Horvátországra és Oroszországra terjed ki a közös tevékenység (romániai vegyes bankjukat az idén eladták).

Bernd Fahrholznak – a helyszín által még külön nyomatékot kapó – szavai szerint semmi remény rentábilisan működtetni a közös intézményeket, főként azért, mert ezek mérete nem elegendő a kereskedelmi banki piacon való területszerzésre. “Különösen igaz ez Lengyelországban” – hangsúlyozta, szemére vetve a franciáknak, hogy a BNP tavaly felvásárolta az ugyancsak francia Paribast, ezzel gyakorlatilag saját maga konkurenciáját hozta létre, mivel a Paribas is jelen van Kelet-Európában. A Dresdner és a BNP együttműködése ugyan a klasszikus banki szolgáltatásokra koncentrálódott a régióban, ám az előbbi befektetési bankként és tanácsadóként is hódítani igyekszik, amiben zavaró tényező az erre specializálódott BNP.

“A különválás nem jelenti, hogy kivonulunk Kelet-Európából – hangsúlyozta a Dresdner Bank elnöke -, ellenkezőleg, fenntartjuk és bővítjük jelenlétünket minden fontos piacon, amilyen Prága, Varsó, Budapest és Oroszország.” A hírek szerint néhány héten belül Oroszországban létrehoznak egy alapkezelő társaságot és egy amerikai befektetővel ugyanott közösen elindítanak egy részvényalapot. Hogy a közösen működtetett intézmények sorsa pontosan mi lesz, arról a Dresdner-vezér Prágában, az IMF/Világbank tanácskozások közben mindössze ennyit mondott: “Vagy bezárjuk, vagy eladjuk. A BNP a választott francia partnerünk, szerződés köt hozzá; hogy miként folytatjuk, arról tárgyalunk, de a kártyák kiteregetése nem időszerű.” A két anyabank közötti kereszttulajdonlás egyébként elenyésző, 0,5 és 1,0 százalék közötti mértékű. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik