Gazdaság

Bécs reménysége

Augusztus végén megkapta a New Europe Exchange (Newex) az osztrák pénzügyminisztériumtól a szükséges tőzsdekoncessziót, s ezzel az utolsó akadály is elhárult a közép- és kelet-európai papírok minőségi tőzsdéjének indulása elől.

A november 3-án nyitó regionális tőzsde kulcspiacai: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Oroszország. A potenciális befektetők Németországból, Ausztriából és Angliából jönnek.

A terv, amelyet Bécs Frankfurttal közösen most némi késéssel beindít, eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a keleti papírok prompt kereskedésével vonzóvá tegye az évek óta nem kielégítő forgalmú bécsi tőzsdét.

A tranzakciók a tavaly novemberben bevezetett Xetra kereskedési rendszerben mennek végbe. Ennek révén a bécsi tőzsde 80 résztvevője november óta közvetlen kapcsolatba került a Frankfurtban dolgozó legalább 300 tőzsdei szereplővel, s az addig szinte zárt körben forgó papírok azóta európai méretekben mutatják magukat.

Az új börze egyértelmű erénye, hogy a one-stop-shop koncepció révén most valóban egy központi kereskedelmi, illetve finanszírozási platformra kerül a nemzetközi tőkekínálat és a közép- és kelet-európai tőkekereslet.

A Newex iránti lelkesedés mindamellett nem egyöntetű: az érintett régiós tőzsdék tartanak a konkurenciától, s attól, hogy Bécs likviditást és blue chipeket von majd el. Mindezt a minap egy osztrák lapnak nyilatkozva Wieslaw Rozlucki, a varsói tőzsde elnöke is megfogalmazta. “Ha olyan jó ötlet lenne, már régen működne” – mondotta, hozzátéve: nem biztos abban, hogy van értelme a közép- és kelet-európai tőzsdéken – s persze Londonban, Frankfurtban – már jegyzett keleti papírok számára most még egy piacot életre hívni. Másrészt viszont nem kizárt, hogy a bécsi intézmény a lengyelt megfojtja, s nem tesz jót a többi fiatal részvénypiacnak se, ha a legizgalmasabb papíroktól megfosztják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik