Gazdaság

Amerikai hangár

Az utóbbi néhány hét közép-európai (magyar és szlovák) akvizíciói után egyelőre mégsem vezetékes, hanem mobilszolgáltatót vásárolt az Egyesült Államokban a Deutsche Telekom (DT). Az üzlet értéke 50,7 milliárd dollár, mintegy fele annak, amit a DT hajlandó lett volna áldozni a szintén amerikai Sprintért. A ügylet nyélbe ütését megelőzően az Európai Bizottság részéről is komoly lobbizás folyt annak érdekében, hogy a DT megvethesse a lábát az Egyesült Államokban. Ellentételezésként a németek garanciát vállaltak arra, hogy a DT-t hamarosan tovább privatizálják.

A DT-VoiceStream ügylet értéke, ha abszolút értelemben nem is számít világrekordnak, abból a szempontból azonban igen, hogy egy főre vetítve még soha ennyi pénzt (15 ezer dollárt) nem adtak mobilszolgáltatóért. Igencsak magasra tornászták a potenciális VoiceStream ügyfelek “árát” is: ez fejenként 280 dollár volt, háromszor akkora, mint amennyit a Vodafone fizetett a Mannesmann-ügyletnél. Mindemellett az amerikai mobilszolgáltatókat még mindig viszonylag alacsony áron mérik – legalábbis az elérhető piaci részesedéshez képest.

A befektetők az üzlet hírére eleinte mégis szkeptikusan reagáltak. A DT részvényeinek árfolyama – főleg a magas vételi ár miatt – az 9 százalékot esett, igaz, azóta ismét emelkedésnek indult. A befektetők tartózkodásának oka az is lehet, hogy a DT a fúziós szerződésben vállalta: mihelyst a versenyhatóságok rábólintanak az ügyletre, 5 milliárd dollárral járul hozzá a VoiceStream pályázatához, amelyet a harmadikgenerációs mobil tenderre írnak ki az Egyesült Államokban. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik