Gazdaság

AMERIKAI GDP – Lassulás? Hol?

A többségükben 3,5 és 4,0 százalék közt szóródó elemzői előrejelzésekre alaposan rácáfolva az amerikai hazai össztermék – a kereskedelmi minisztérium első, még nem végleges kimutatása szerint – éves összehasonlításban 5,2 százalékkal bővült az idei második negyedévben. Az első három hónapban a korrigált adat szerint 4,8 százalékos volt a növekedés – az első jelentés még 5,5 százalékot tartalmazott -, így nem igazolódott be az a szinte teljesen egyöntetű várakozás, hogy a tavaszi időszak lassulást hoz.

Annyiban azért helyes volt ez a vélekedés, hogy a csaknem 10 ezer milliárd dolláros GDP kétharmadát kitevő lakossági kiadások éves szinten csak 3 százalékkal erősödtek, míg az első negyedévben ez a mutató még 7,6 százalék volt. Másfelől a vállalatok az első negyedévi 21 százalék után megint elképesztő mértékben, 19,1 százalékkal fokozták beruházásaikat, ami önmagában 2,1 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekményhez. A közületi kiadások 6 százalékkal emelkedtek a korábbi 1,1 százalékos csökkenés után.

Az utóbbi hetekben elemzők úgy számoltak, hogy a szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board, amely az utóbbi egy évben hatszor emelt kamatot a gazdasági lendület fékezése érdekében, egy idő- re legalábbis szünetelteti a szigorítást. E nézetnek Alan Greenspan Fed-elnök is tápot adott, amikor a múlt héten a képviselőház bankbizottságában derűlátóan értékelte a gazdasági folyamatokat, jóllehet hangsúlyozta: még nem egyértelmű, hogy elmúlt a túlfűtötté válás veszélye. A második negyedévi GDP-adat láttán csakugyan nem egyértelmű, ám ettől még az sem szükségszerű, hogy a Fed nyíltpiaci bizottságának három hét múlva esedékes következő ülésén újabb kamatemelésről döntsenek. Március és május közt a Fed által a legfontosabb inflációs barométernek tekintett személyi fogyasztási index (PCE) 2,3 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, ami jóval kisebb az első negyedévi 3,5 százaléknál. Ezenkívül a vállalati beruházások tempós növekedése a termelékenység további javulását vetíti előre, ez pedig azt jelenti, hogy a kereslet erősödése nem okvetlenül vezet áremelési kényszerhez a kínálati oldalon. A kamatdöntés szempontjából kulcsfontosságúak lesznek az augusztus 4-én kijövő júliusi foglalkoztatási adatok, minthogy a Fed számára a munkaerőpiac telítettsége lényeges mutató az inflációs veszély felméréséhez. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik