Gazdaság

TELEKOMKERINGŐ – Újabb prédák

Ron Sommer, a Deutsche Telekom (DT) vezérigazgatója jól mulathat magában a befektetők és az elemzők zavarodottságát látván. Június végén, amikor a washingtoni és a brüsszeli versenyhatóságok megtorpedózták az MCI WorldCom és a Sprint amerikai távközlési cégek fúzióját, elterjedt a hír, hogy a DT meg akarja szerezni az általa 10 százalékban már birtokolt Sprintet. Egy héttel később jött az újabb nem hivatalos információ, miszerint a német távközlési óriás szemet vetett a brit Cable & Wirelessre (C&W), amelyért 50 milliárd eurót hajlandó fizetni. Most pedig itt van a legfrissebb értesülés: a DT az amerikai VoiceStream mobilszolgáltatóra feni a fogát, s rövidesen meg is teszi a 32 milliárd dolláros vételi ajánlatot.

A befektetők a jelek szerint sokallják a kiszivárgott vételárat, s ez meg is látszik a DT árfolyamának visszaesésén. Hogy a helyzet még cifrább legyen, a japán Nippon Telegraph and Telephone-hoz (NTT) tartozó DoCoMo állítólag ugyancsak pályázik a VoiceStreamre, s állítólag kész akár 50 milliárd dollárt is áldozni megszerzéséért. Más verzió szerint a legnagyobb japán mobilszolgáltatónak számító DoCoMo a VoiceStreamben jelenleg 23 százalékos tulajdonhányadot birtokló hongkongi Hutchison Whampoa-csoporttal szövetkezik azért, hogy ketten együtt 49 százalékos érdekeltséghez jussanak.

Egyes elemzők azt tartanák logikusnak, ha a DT – amely a következő öt évre 1,5 milliárd új részvény kibocsátására kapott felhatalmazást a tulajdonosoktól, s így közel 100 milliárd eurós tartalékkal rendelkezik akvizíciós célokra – egyszerre vásárolná föl a C&W-t és a VoiceStreamet. A brit vállalat ugyanis korábban hozzájutott az MCI amerikai internet-gerinchálózatához, amelyen keresztül jelenleg az Egyesült Államok teljes webforgalmának 28 százaléka zajlik, s ezt jól kiegészítené a VoiceStream mobilszolgáltatási tevékenységének átvétele. Más vélemények szerint viszont a VoiceStream-ügylet igazából csak kacsa: a DT, kedvezőbb alkupozíciót kiharcolandó, arra akarja felhívni a facéran maradt Sprint figyelmét, hogy rajta kívül más felvásárlási célpontok is vannak.

A múlt héten egyébként a WorldComnál és a Sprintnél hivatalosan is bejelentették, hogy letesznek fúziós tervükről. A DT számára így szabaddá vált az út, egyetlen akadálytól eltekintve: washingtoni szenátorok törvényellenesnek tartják, hogy egy többségi állami tulajdonú külföldi vállalat amerikai céget vásároljon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik