Gazdaság

ZÁGRÁB BEKEMÉNYÍT – Az INA feldarabolása

Radikális szerkezetátalakító lépésekre szánta el magát a horvát kormány, amely – mint azt Zágrábban a napokban bejelentették – nem kívánja tovább támogatni a veszteségesen működő vállalatokat. A folyamat fájdalmas lesz, a vállalatbezárások következményeként több tízezren veszítik el munkájukat. Nem a veszteségek, hanem az uniós gyakorlat követése motiválja a nemzeti olajtársaság, az INA átalakításának küszöbönálló megvalósítását. A horvát parlament e héten rendkívüli ülésen tárgyalja meg az energetikai szektor privatizációjára és ezen belül többek közt az olajtársaság kettédarabolására vonatkozó kormányterveket.

Az előterjesztés értelmében az INA egyik utódvállalata a kitermeléssel, finomítással, olajszármazékok előállításával és az olajtermékek forgalmazásával foglalkozna, míg a másikra a földgázüzletág maradna, a termeléssel és a nagykereskedelmi értékesítéssel. A zágrábi kormány az Európai Unió gyakorlatát tartja követendőnek, ahol is az energetikai ágazat előreláthatólag 7-10 éven belül teljesen magántulajdonba kerül.

A Mol és az INA kapcsolatáról egyébként, Tomislav Dragicevic, a horvát cég vezérigazgatója a Jutarnji List című zágrábi napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a Mol érdekes a számukra mint üzleti partner, mint leendő társtulajdonos, ahogy az osztrák OMV, és az olasz ENI is.

Ami a veszteségesen működő más állami vállalatokat illeti, azok sorsa – egy már megszületett döntés értelmében – megpecsételődött. A privatizációs alap elkészített egy 208 cégnévből álló listát, elrendelve, hogy az együttesen napi 1,6 millió kunás (több mint 200 ezer eurós) veszteséget termelő vállalatokat az elkövetkező hónapokban zárják be. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik